НачалоНовиниЕто защо Google забрани смартфона на Acer с конкурентна на Android платформа

Ето защо Google забрани смартфона на Acer с конкурентна на Android платформа

2115
Написана от  nixanbal 16 септември 2012
Ето защо Google забрани смартфона на Acer с конкурентна на Android платформа

Преди няколко дни в блога стана дума за интересния случай, в който Google била забранила на Acer да пусне смартфон с операционната система Aliyun в Китай. Според разработчиците на въпросната Aliyun OS интернет гигантът е заплашил Acer, че в противен случай ще ги изхвърли от алианса за развитие на Android. Едва сега обаче нещата около тази ситуация започват да се изясняват благодарение на изявлението на Google...

А от Google не разказват подробности дали и как са заплашвали Acer, но посочват, че членовете на алианса за развитие на Android OS, OHA (Open Handset Alliance), са се подписали да не създават устройства с орязани версии на платформата. Оказва се, че в основата си Aliyun OS е именно версия на Android, която обаче не е съвместима с цялата екосистема и това забранява на Acer да я ползва.

Подобно модифицирано издание на Android в таблетите си ползват и Amazon, но те не са част от OHA и имат право на това.

Така че Acer едва ли има право да се оплаква от стечението на обстоятелствата и по-скоро ще излезе, че не са прочели някой дребен шрифт. Например този, указващ невъзможността им да работят по несъвместими с екосистемата версии на Android, докато са част от алианса.

От друга страна така Google посича потенциална заплаха за платформата си, защото създателите на Aliyun OS вече направиха заявка, че искат да я превърнат в "Android OS на Китай". Без подкрепата на най-големия си хардуерен партньор Acer обаче нещата може и да не станат толкова лесно.

Apple представи новия iPhone SE с 4.7" дисплей за 479 евро

Случи се! 4 години след оригиналния iPhone SE днес Apple представи неговото второ поколение. Новият iPhone SE разполага с 4.7"…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer