Умен град @ nixanbal

НачалоНовиниЗащо мобилен оператор е отказал на Apple да продава iPhone?

Защо мобилен оператор е отказал на Apple да продава iPhone?

2192
Написана от  nixanbal 05 ноември 2011
Защо мобилен оператор е отказал на Apple да продава iPhone?

Най-хитовият смартфон от няколко години насам, iPhone, се оказа нежелано попълнение в каталога на америкснаки телеком. U.S. Cellular, шестият най-голям мобилен оператор в САЩ, е първият, който официално излиза с обяснение защо не иска да продава новия iPhone 4S. Причината – условията, при които Apple предлага смартфона на своите партньори.

За разлика от България, където при купуване на iPhone от оператор плащаме около 1000 и повече лева + нов договор, в САЩ устройството се предлага за скромните $200 с контракт или при преподписване на съществуващ.

Въпреки това Apple продава телефона по $600 на AT&T, Verizon и Sprint, които смъкват цената за своя сметка и очакват да си избият останалите със таксите и потреблението на абонатите си.

Новият iPhone 4S ще пристигне в България на 11 ноември в търговската мрежа на М-Тел и GLOBUL. За момента VIVACOM, най-младият ни мобилен телеком, е единственият, който не предлага смартфона.

Именно тези условия са неприемливи от гледна точка на риска и евентуалната печалба за оператора, смята главният изпълнителен директор на U.S. Cellular, Мери Дилън. Днес U.S. Cellular има около 5.9 милиона абоната, като само четвърт от клиентите на срочен договор имат смартфон.

Преди няколко дни чешкият оператор Telefonica Czech Republic също каза, че няма да продава новия iPhone и ще спре предлагането на всички предишни модели. Причината отново са неблагоприятните бизнес условия на Apple.

Друг също малък регионален оператор в САЩ, C Spire, обаче обяви наскоро, че ще предложи новия iPhone 4S на абонатите си от 11 ноември (когато го очакваме и в България). И тъй като U.S. Cellular не са заявили категорично, че в бъдеще няма да променят решението си за телефона на Apple, нищо чудно да изчакват да видят как ще се развият продажбите при C Spire. Другият вариант е да се подготвят за бъдеща LTE версия на iPhone – стандарт, към който част от мрежата на оператора ще премине до края на годината.

Премиера на Huawei Mate 30 и Mate 30 Pro и всичко, което трябва да знаете за тях

Днес в Мюнхен Huawei представи най-добрите смартфони, които е правила някога, но и които за съжаление няма да се продават…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer