НачалоСъбитияЗа семинара eAcademy и приятели – беше ли полезно и какво изпуснахте

За семинара eAcademy и приятели – беше ли полезно и какво изпуснахте

5205
Написана от  nixanbal 15 юни 2011

logo2

На 14 юни за първи път имах възможността да присъствам и да разбера що е то целодневен семинар на тема дигитален маркетинг и е-бизнес. Поканата дойде от моите дългогодишни приятели СуперХостинг.БГ и тъй като темите на всички панели ме вълнуват възповече, реших, че не трябва да го пропускам. И така сутринта с ведра крачка и ентусиазъм извървях стотината метра до хотела, в който се провеждаше събитието, а вечерта си тръгнах със същото добро настение, макар и не всичко да беше както си го представях...

Не знам как е при други подобни мероприятия, но при „eAcademy и приятели“ ми хареса, че в 5 от 6 панела имаше и по няколко гост лектори, доразвиващи темата на основния. Още повече ми хареса, че някои от тях са мои познати и приятели. От първия панел искам да отбележа, че Бисер Вълов от APRA каза най-интересните неща и много ме изненада. Честно казано щеше ми се да има повече време и да беше взел по-голямо участие, защото беше явно, че има доста какво да каже по темата за социалните медии и кампаниите във Facebook. Най-после някой да обясни, че там не може да се правят промоции като „събери най-много лайкове на снимката си и печелиш кактусче“. Не, не само е адски тъпо, Facebook си има правила и те забраняват това.

Вторият панел „Какво е мястото на Интернет в маркетинг микса или как да бъдем там, където са клиентите ни“ също беше интересен. Стана ясно, че за маркетинга у нас интернет все още е на малко по-заден план и се иска доза риск и готовност за експерименти в сферата, но Жустин Томс вкара нотка позитивизъм, че борбата продължава и нещата вървят в правилната посока, макар и по-бавно.

Е-търговията беше панелът с най-скучните приказки, без да обиждам лекторите. Всичко казано е ясно всекиму от обща култура. Изненадващо беше, че накрая имаше бум от въпроси – изглежда много хора ще започват бизнес в мрежата. Дима Костова от Kolektiva.bg неочаквано заяви, че те като „голям играч“ не желаят да бъдат вкарвани в зародилите се наскоро сайтове агрегатори, които събират на едно място всички оферти от сайтове за групово пазаруване. Това обезличавало бранда им. Минутки преди нея пък Жанет Байрева от aukro.bg говореше колко е яко да ти вкарат онлайн магазина в агрегатор и как можеш да си персонализираш страничката.

seminar_eacademy_i_priqteli_sofia

Нататък беше интересно какво ще кажат момчетата по темата за SEO. Ми имаше интересни неща, но нищо кой знае какво – в популярните блогове на тази тематика можете да намерите доста повече информация. Да, времето все не достигаше, но точно затова лекторите трябваше да направят усилие и да впечатлят с ценно инфо, нещо, което не го пише в първия резултат на Google при търсене по ключова дума „SEO“. В крайна сметка се показа, че може би знаят доста „тайни“, но ще си ги спестят за тях или за семинара, който лично организират следващата събота.

Присъстващите доста питаха - явно си бяха подготвили въпроси, пък и за 200 лв. как да не дойдеш подготвен. Много обаче останаха без отговор или с повърхностни приказки и, разбира се, нямаше време. Да сме си задали въпросите онлайн и ще получим отговори, обещаваше организаторът Пламен Русев. Не бих бил доволен, ако дам 200 лв. и времето не достига да получа това, заради което съм дошъл. Все пак, щом не говорим за комуникация в двете посоки, можеше да направят едно CD със запис на панелите и да го пуснат на половин цена през Kolektiva.

В България имало около 80 подобни семинара годишно. Колко си заслужават и колко дават нещо ценно на посетилите ги?

override_mbПод чертата ще ви споделя с какво прозрение ме оставя този семинар... Струва ми се, че подобни събития се правят не толкова, за да научиш нещо ценно и да се обогатиш като професионалист, колкото сред всичко изговорено да намериш някакъв личен стимул и вдъхновение за твоите си проекти и идеи. За мен поне този семинар на eAcademy ще се окаже нещо такова и съм доволен от това. Не разчитай на семинарите да ти снесат наготово ноухау. Чети, експериментирай, рискувай и бъди сигурен, че си на прав път.

Sony Xperia XZ2 и XZ2 Compact идват с променен дизайн, 18:9 дисплеи и нова вибрационна система

Първият ден на MWC традиционно стартира с пресконференцията на Sony, на която тази година видяхме два нови модела от семейството…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer