Умен град @ nixanbal

НачалоНовиниИзтеглените приложения от Marketplace ще бъдат едва 2% от всички за 2012 г.

Изтеглените приложения от Marketplace ще бъдат едва 2% от всички за 2012 г.

1598
Написана от  nixanbal 09 април 2012
Изтеглените приложения от Marketplace ще бъдат едва 2% от всички за 2012 г.

През 2012 г. потребителите ще свалят и инсталират на смартфоните и таблетите си над 36 милиарда приложения. Android и iOS отново ще бъдат доминиращите платформи, сформиращи 83% дял от всички изтегляния. Младата надежда Windows Phone пък ще стигне едва 2 на сто от тази бройка, но анализаторите очакват бъдещето ѝ да бъде по-светло.

Прогнозите идват от ABI Research и въпреки че 2% звучи доста скромно, анализаторите припомнят, че това ще е двойно повече от миналогодишния дял на платформата на Microsoft. Освен това в доклада на ABI Research се съдържат няколко основни причини, които възпрепятстват по-бързото развитие на Marketplace.

Първата причина, разбира се, са малкото на брой устройства с тази платформа и скромният им пазарен дял. Освен това според анализаторите пускането на Marketplace за повече държави отнема на Microsoft твърде много време. Припомням ви, че онлайн магазинът за приложения с локализирана версия за България стартира едва преди няколко дни, а държави като Сърбия например все още нямат достъп до такъв.

1200-nokia-lumia-710 cyan maps

Nokia Lumia 710 и Lumia 800 са най-новите смартфони с Windows Phone, които пристигнаха в България.

Липсата на таблети, които да вървят под същата тази ОС също не благоприятства създаването на приложения за нея и съответно достигането на по-голям брой изтегляния. За сравнение вече има такива устройства, работещи под Android, iOS и дори платформата на RIM.

Въпреки всичко това бъдещето на Windows Phone е далеч по-светло. Според старши анализатора Апо Марканен операционната система на Microsoft е много привлекателна от техническа гледна точка.

Излизането на таблетите с Windows 8 и ъпдейтът до следващата версия Apollo за Windows Phone ще дадат допълнителен тласък на приложенията в Marketplace.

Ако платформата продължи да се разпространява върху устройства от висок клас и бъде избегнат проблемът с фрагментирането, познат от Android, няма дори да е нужен голям пазарен дял за привличането на нови разработчици, смята Марканен.

ТЕСТ ДРАЙВ: По бреговете на Сардиния с новото електрическо Renault ZOE

В началото на октомври пътувах до Сардиния, където се проведе международният тест драйв на новото Renault ZOE. Популярният електрически модел,…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer