НачалоПолезноКак да изберете най-добрата оферта за мобилен интернет на лаптопа си?

Как да изберете най-добрата оферта за мобилен интернет на лаптопа си?

18828
Написана от  nixanbal 19 юли 2011

neogranichen-mobilen-internet-tarifen-plan-za-laptop

Времето на скъпия мобилен интернет в България отдавна отмина и вече и трите ни оператора предлагат различни оферти за услугата. Атрактивните предложения започват от 5 лв. месечна такса, но какви са скритите условия зад нея, кой е най-разумният избор и какво е подходящо за вас, ще научите по-надолу...

5 лв. на месец, но при какви условия?

От известно време насам М-Тел, GLOBUL и VIVACOM усилено рекламират мобилните си интернет планове за лаптопи, като и трите телекома обявяват най-ниска цена от 5 лв. на месец. Логично е да се замислите как така за нищо и никакви 5 лв. получавате неограничен мобилен достъп до мрежата и дали няма някакви допълнителни условия. Има, разбира се, но това е в рамките на нормалното, а ето и какви са детайлите при всеки от операторите...

М-Tel SURF NONSTOP MINI

С този тарифен план получавате неограничен интернет достъп, като първите 512 МВ трафик са на максимална, а след това сърфирате при намалена скорост от 128 kbps. Условието да си купите SIM карта с тази тарифа обаче е да вземете и таблет с нея – Samsung Galaxy Tab, HTC Flyer, Motorola XOOM или друг. В този смисъл M-Tel SURF NONSTOP MINI е по-скоро план, който да вземете като допълнение към вече избран таблет, а не обратното.

GLOBUL GoWeb Unlimited 1000

Петлевовото предложение за мобилен нет на GLOBUL е валидно при сключване на двугодишен договор и плащате по толкова само през 6 месеца от 24-месечния период. През останалото време таксата е 14 лв. GoWeb Unlimited 1000 обаче дава цял 1 GB трафик на максимална скорост, а след това тя пада до 128 kbps. Операторът е прибавил и още едно условие – запазва си правото да намали още веднъж скоростта, ако изразходите 30% над включените мегабайти. Т.е. след 1300 МВ трафик GLOBUL има възможност да отреже тези 128 kbps отново. В такъв случай връзката вероятно няма да става почти за нищо, но пък до момента няма оплаквания от потребители това да се е случило.

VIVACOM Traffic Unlimited XS

Условията на този план са 500 МВ на максимална скорост и след това неограничено потребление на занижената и стандартна 128 kbps. За да се възползвате от тарифата Traffic Unlimited XS обаче трябва да сте абонат на услугата за домашен интернет VIVACON Net на оператора. Аз например не съм и не мога да сключа договор за XS, но мога да избера някой от останалите варианти.

Интернет на мобилния си компютър можете да ползвате и без специален план, а с помощта на смартфона си и неговия дейта пакет. За целта може да свържете лаптопа с USB кабел или да споделите връзката на телефона през Wi-Fi (т.нар. wi-fi tethering).

Оптимален вариант за 20-25 лв.

Ако дори след изясняването на детайлите около предложенията с 5 лв. месечна такса все още покривате или сте ОК с условията им – супер за вас! В противен случай вероятно бихте потърсили друг вариант и ето на какво може да се спрете за около 20-25 лв. на месец.

M-Tel SURF NONSTOP

Месечната такса на този план е 24.90 лв. и за толкова получавате 2.5 GB на максимална скорост и неограничено потребление след това при 128 kbps. Безплатно взимате и 3G USB модем, с който да използвате картата с лаптопа си.

GLOBUL GoWeb Unlimited 2500

Конкурентното предложение на GLOBUL също включва 2.5 GB трафик на максимална скорост и неограничено потребление на намалената + опция за повторно намаление. Таксата е почти същата – 24 лв. С плановете GoWeb Unlimited също можете да вземете безплатен 3G USB модем, стига да сте абонат на телекома от поне 6 месеца. В противен случай джаджата ще ви струва 19 лв.

VIVACOM Traffic Unlimited M

Предложението на VIVACOM изглежда най-атрактивно – трафикът на максимална скорост отново е 2.5 GB, но месечната такса е няколко лева по-ниска – 20 лв. С Traffic Unlimited също получавате безплатно устройство за пренос на данни, а ако изберете по-скъпите планове – с такса 30 или 40 лв., ще получите 3G USB модем, позволяващ скорости до 14.4 Mbps. Предвид идеята на мобилния интернет да сте непрекъснато в движение и дори в затънтени кътчета в провинцията, едва ли тези стойности ще бъдат винаги достижими, така че не се чувствайте прецакани с план M.

Всички тарифи са за сърфиране в мрежата на съответния оператор в България и не важат за ползване зад граница, където цените все още са доста солени.

Изборът

Общо взето изборът е голям – има варианти от 5 до 40 лв., а решението ви зависи от това дали държите връзката да е на максимална скорост през цялото време или можете да си вършите работата и при занижената скорост. Ако знаете какво е средното ви месечно потребление, също ще помогне за избора на план. Аз например ползвам мобилен интернет на лаптопа рядко – по-скоро през уикендите и при пътувания в провинцията, така че пакетът с най-малко трафик на максимална скорост и ниска месечна такса би бил идеален за мен.

Сравнение на скоростите и покритието на трите оператора при реални условия очаквайте скоро!

ВИДЕО: Проект за умен паркинг стартира в Бургас

Когато по-рано тази година стартирахме съвместния проект УМЕН ГРАД с VIVACOM, изобщо не предполагах колко неща се случват в България…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer