НачалоОператориНай-бързата 3G мрежа в България е на М-Тел, показват измервания на немската NetCheck

Най-бързата 3G мрежа в България е на М-Тел, показват измервания на немската NetCheck

3488
Написана от  nixanbal 27 юли 2011

Nai-dobrata 3g mreja v Bulgaria M-Tel

3G мрежата на М-Тел е най-бързата в България, следвана от тези на VIVACOM и GLOBUL, показа измерване, проведено от немската компания NET CHECK по поръчка на Мобилтел. Тестовете на телеком мрежите са направени на 180 локации в пет големи града в страната, като са проследени скоростите както при статичен достъп, така и в движение.

„Ясно установено е, че Мобилтел притежава най-висока ефективност на FTP предаване и приемане на данни, както по средни резултати, така и по максимална пропускателна способност.”, казва докладът на NET CHECK.

Сумата, заплатена за проведеното през юни и юли изследване не беше спомената, а накрая главният технически директор на NET CHECK Ралф Клингенберг връчи сертификат за „Най-бърза 3G мрежа в България” на Хорст Пертъл от М-Тел. Последният поясни, че изнесената по-рано информация от Комисията за регулиране на съобщенията, сочеща VIVACOM за оператора с най-добра 3G мрежа у нас, е неприемлива, тъй като данните не се базират на общоприет от всички телекоми стандарт за изчисление.

Netcheck stats Bulgaria 3g mreja

Днес обаче въпреки това измерване сякаш продължава да стои въпросът коя е най-добрата мрежа от трето поколение в страната. Едва ли GLOBUL например ще подкрепи данните на NET CHECK или пък VIVACOM ще отрече становището на КРС, което е в тяхна полза. Самите потребители са скептично настроени и дори докато публикувах в Twitter новините от днешната пресконференция се появиха няколко недоверчиви коментара. Дали не е време и трите телекома да се хванат дружно с приемлив за всички метод и да направят измервания в присъствие на „свидетели“?

Наивно и неизпълнимо, предполагам.

Иначе на конференцията днес се заговори и за плановете на М-Тел да пусне LTE мрежа след време. Дотогава обаче има доста време, а и все още в България правните норми по въпроса не са съставени. Не ми се мисли какво ще е положението, когато един ден дойде време трите телекома да си мерят и 4G обхвата...

Официална премиера на Samsung Galaxy Note 9 - повече мощ, батерия и чисто нов S-Pen

Ето го и него - на специалното събитие от серията UNPACKED току-що Samsung представи новия си топмодел при смартфоните -…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer