Умен град @ nixanbal

НачалоСъбитияОбзорно за Mobile World Congress 2011 в Барселона

Обзорно за Mobile World Congress 2011 в Барселона

5372
Написана от  nixanbal 20 февруари 2011

P2164337

Световният мобилен конгрес в Барселона приключи преди малко повече от 48 часа и вече като че ли успях да си събера мислите от всичко видяно през тези четири дни, за да ви го разкажа през моя поглед. Кои бяха най-интересните щандове, кои са най-горещите смартфони на 2011, има ли алтернатива Android и какво се случва със сегмента на таблетите – четете по-надолу...

Доминиращата платформа при мобилните устройства на тазгодишния MWC безспорно беше Android. Пазарният дял на операционната система на Google продължава да расте с бързи темпове, тъй като на нея се доверяват не само водещите играчи, но и по-дребни компании от бранша. По последни данни на Gartner от началото на февруари 2011-а Android OS е втората най-популярна мобилна платформа в света с дял 22.7% и над 67 милиона продадени смартфона за 2010 г.

Тази година Конгресът в Барселона привлече рекордните над 60 хиляди посетители от 200 страни от цял свят. Площ от 58 600 квадратни метра събра близо 1400 изложители, а един от 2900-те журналисти на MWC 2011 бях аз.

И за да не се задълбочавам в сухи цифри, ето част от телефоните с Android, представени на Конгреса – LG Optimus 3D, Samsung Galaxy S II, Sony Ericsson Xperia Play, Neo и Pro, HTC Desire S, HTC Wildfire S, HTC Incredible S, Motorola Pro, както и таблетите LG Optimus Pad, Samsung Galaxy Tab 10.1, Motorola Xoom и HTC Flyer.

Сред подобна конкуренция е трудно да изпъкне отделен модел, но един успя да го направи – LG Optimus 3D. Смартфонът е пълен с иновационни технологии, като начело, разбира се, е 3D. Останалите устройства по-скоро се явяват наследници на вече популярни модели и представянето им не предизвика никакъв хайп и вълнение. Сега остава само Optimus 3D да успее да измъкне LG от кофти положението, в което е в момента смартфон портфолиото им.

Манията по Android стигна дори дотам, че по щандовете на производителите на такива устройства се подвизаваха значки със зелените човечета, които посетителите издирвахме и събирахме като луди. В последните дни всичко беше събрано под щандовете и значка можеше да се изкопчи с много уговорки и дори размяна на повтаряща се.

Именно еднообразието и прекалената прилика между повечето устройства с Android наистина засилва конкуренцията сред тях и това води до все по-интересни технологични иновации. От друга страна обаче в един момент се получава пренасищане и е лесно човек да се зачуди дали на пазара са останали само модели с операционната система на Google и каква всъщност е алтернативата. Е, точно тогава идват следващите играчки, които също видях за първи път на Mobile World Congress 2011.

MWC_Poster

HP определено натрупаха точки с последните си анонсирани продукти – смартфоните Pre 3 и Veer, както и таблета TouchPad. Машинките използват обновената платформа webOS, като версията 3.0 при таблета отчасти е сходна с операционната система QNX, приложена при конкурента на RIM – BlackBerry PlayBook. HP TouchPad и BlackBerry PlayBook предлагат различен от Android 3.0 интерфейс, позволяват отлична синхронизация със смартфоните на двете компании и като цяло са добра алтернатива на Xoom, Flyer, Optimus Pad и Galaxy Tab 10.1. Последните четири устройства са с Android 3.0 (HTC Flyer ще го получи по-късно), като при три от тях липсва преработен интерфейс и софтуерно разлика няма. Единствено HTC Flyer идва със Sense интерфейс, който интересно ще бъде запазен и при ъпдейта до 3.0, а това май е доста работа, хм?

Desktop

Най-интересно аранжираният щанд беше този на Android. Изненада! Беше пълно със зелените фигурки, но с гигантски размери, като всяка беше "облечена" по различен начин и като цяло обиколката сред тях почти те пренасяше на друга планета.

Производителите, които включиха и Windows Phone смартфони с портфолиото си през октомври миналата година, на Конгреса решиха да заложат на сигурно (Android) и не показаха нищо ново с платформата на Microsoft. Не защото са сърдити заради новата им дружба с Nokia, а защото просто изчакват новия рилийз на WP. Така следващите свежи попълнения с тази ОС вероятно ще видим едва есента.

MWC_Poster_All

Акценти от МWC 2011

  • LG Optimus 3D е крачка пред конкуренцията заради опцията за запис и гледане на 3D видео, както и споделянето му в YouTube.
  • Samsung Galaxy S II впечатлява с брилянтен екран и последни хардуерни компоненти, но за пореден път разочарова с пластмасовия си корпус.
  • HTC Flyer е първият таблет на компанията, който ще работи под Android 3.0 и ще предлага интерфейса Sense.
  • Таблетите HP TouchPad и BlackBerry PlayBook са прилична алтернатива на моделите с Android и предлагат пълен синхрон с телефона.
  • Sony Ericsson Xperia Play е нишов телефон за геймърите, който може да бъде абсолютен бестселър, стига да се предложи на разумна цена.
  • HTC Salsa и ChaCha са първите смартфони с Facebook бутон, които вероятно ще се превърнат в масова истерия заради социалните си функции и достъпната цена.
  • Нови Windows Phone телефони очакваме през втората половина на годината, дотогава Android ще продължава да превзема пазара.
  • Следващите година-две ще бъдат преходни за Nokia, но погледите са към тях – make it or break it.
  • Mobile World Congress 2011 беше вълнуващ, макар и еднообразен заради тоталната инвазия на Android. Mobile World Congress 2012 обещава да бъде далеч по-горещ, без да знам прогнозата за времето.

Ако този пост ти е харесал, запиши се тук и следващият ще дойде директно на имейла ти >>

Новата рубрика на nixanbal тръгва по улиците на Умния град

Умен дом, умен град, самоуправляващи се автомобили, интернет на нещата, 5G. Това са пет от ключовите теми, които доминираха конференциите…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer