НачалоРевютаNokiaПърво ревю на Nokia Lumia 920

Първо ревю на Nokia Lumia 920

Ново поколение PureView, ново поколение камерафон

30486
Написана от  nixanbal
Първо ревю на Nokia Lumia 920

Nokia Lumia 920 е първият смартфон на Nokia с новата операционна система Windows Phone 8, който все още очакваме да се появи в България. Предпремиерно обаче съм щастлив, че мога да направя това (по-кратко) предварително ревю и да ви разкажа за личните си впечатления от срещата ми с апарата, както и да ви покажа резултата от фоторазходката ми с новата PureView камера на финландците.

Корпусът е солиден и огромен

Nokia Lumia 920 е мечта за хората, които търсят голям телефон, с качествена изработка и солидно лежащ в ръката. Апаратът обаче е кошмар за ползване, ако сте с по-малки пръсти или просто искате телефонът ви да е компактен и да може да се прибере във всеки джоб, без да ви напомня за себе си с голямото си тегло.

Nokia Lumia 920 продължава традицията от Lumia 900 и има монолитно тяло от поликарбонат, което е с приятна извивка на гърба, така че да легне по-удобно в ръката ви. Повърхността е полирана, а освен бялата бройка, която имам за ревю, ще има още сива, черна, червена и жълта Lumia 920.

Nokia Lumia 920 е солиден, тежък и огромен.

Над големия дисплей е разположена 1.2 МР камера за видеоразговори, до която грее и логото на производителя. Под екрана са трите стандартни бутона за Windows Phone 8. Отгоре имаме микрофон, 3.5 мм жак и вратичката към microSIM картата, която се изважда с игла или специалното приспособление в комплекта – подобно на HTC One X и iPhone. Отляво няма нищо, а отдясно са цели три хардуерни бутона – за камерата, за заключване и за контрол силата на звука. И трите са с керамично покритие, което е приятна заигравка на дизайнерите на Nokia. Отдолу са високоговорителите, microUSB портът и две малки винтчета, за които в комплекта не влиза подходяща отверка. Върху задния панел е разположена камерата с придружаващия я декоративен метален елемент и LED светкавица.

Като цяло външният вид на Lumia 920 надгражда серията и е все така удобен в ръката, въпреки огромните си размери и тегло от цели 185 грама.

4.5” PureMotion HD+ дисплей

Дисплеят на Nokia Lumia 920 е сред важните характеристики на телефона, всъщност една от уникалните му черти. Устройството използва технологията PureMotion, която ускорява пикселите два пъти, така че картината не се размазва, дори при бързо движещи се обекти върху екрана.

Освен това 4.5-инчовият дисплей има WXGA резолюция, което е малко повече от HD – 1280х768 пиксела. Lumia 920 също така има ярки цветове и по-малко отблясъци благодарение на IPS LCD панела и технологията ClearBlack на финландците.

Nokia-Lumia-920-review-2

Друга интересна част от характеристиките на дисплея е, че той е свръхчувствителен, което позволява да бъде ползван с нокти, стилус или друг предмет, а дори разпознава докосванията ви през ръкавици.

Всъщност за последното има настройка в Settings, където чувствителността на дисплея може да се промени от low на high и така да управлявате телефона с ръкавици, което специално през зимата е чудна идея.

PureView камера второ поколение

Камерата всъщност е акцентът при Nokia Lumia 920 и е радостна новина, че финландците са работили върху нея, за да я направят наистина открояващ се елемент от характеристиките. Това не е поредният камерафон и не е поредният модел с Windows Phone.

Камерата е и една от причините Nokia Lumia 920 да не е сред най-фините модели и да тежи толкова. При нея производителят въвежда истинска оптична стабилизация на изображението и това е страхотно, защото веднага ще бъде усетено. Още при първия видеозапис. Освен това снимките при по-ниска осветеност в помещението или направо през нощта са значително по-качествени от това, на което са способни стандартно камерафоните днес.

Нощни снимки с Nokia Lumia 920

(кликнете върху снимките, за да ги видите в пълен размер)

WP 20121216 043 WP 20121216 049

WP 20121216 058

WP 20121216 070 WP 20121216 078

В настройките на камерата стандартно има познатите Сцени (Auto, Close-up, Night, Night Portrait, Sports и Backlight), ISO, експозиция, баланс на бялото, съотношение на страните и опция за включване на светкавицата в постоянно светещ режим.

Видеозаписът може да е със 720р HD или 1080р Full HD резолюция, а при него може да се пусне продължителен фокус и да се регулира балансът на бялото според условията.

Nokia Lumia 920 предлага и списък с допълнителни екстри, обединени в Lenses. Там са например режимът панорама, Smart Shot, Cinemagraph и други. Последният е изключително интересна възможност, при която може само определен обект от снимката да бъде анимиран – например махаща ръка.

Резултатът от снимките ми с камерата на Nokia Lumia 920 е от една страна впечатляващ, от друга – без изненади. Без изненади, защото качеството на кадрите не е магическо, то е добро, но без някакъв скок спрямо конкуренцията, какъвто видяхме при Nokia 808 PureView. Там технологията на Nokia обединяваше пикселите от огромния 41 МР сензор и даваше немислимо добри резултати с камерафон. Така че при стандартни снимки Lumia 920 не е превъзхождащ останалите модели апарат. Дори днес излезе информация, че смартфонът има известен шум при снимане на дневна светлина, който забелязах и при моята бройка. За щастие ъпдейт ще реши проблема до края на месеца, а това със сигурност ще е преди да видим телефона в България.

Оптичната стабилизация на изображението е като малка магическа пръчка

При Lumia 920 обаче технологията PureView е развита в друга посока. Тук акцентът е в редуцирания шум при нощни снимки и при качеството на видеозаписа в движение. Оптичната стабилизация на изображението наистина върши работа – няма друг телефон, който да показва подобна апатия към движението и снимането от ръка.

Докато вървите и снимате с телефон в ръка например картината не се раздрусва и изображението не се размазва, както обикновено с друг телефон. Lumia 920 изобщо не се притеснява от движението, а реакцията й на него е сякаш снимате под вода – образът се движи плавно и без резки препускания през кадрите. Клиповете съм записал без специално внимание към това колко ще е стабилен телефонът в ръката ми, така че оптимално да се възползвам от стабилизатора.

Nokia-Lumia-920-review-3

Windows Phone 8 + куп приложения от Nokia

Nokia Lumia 920 пристига с най-новата версия на операционната система Windows Phone 8, която дава сериозни предимства на платформата и е съвсем нова крачка от развитието й. Подробности за нея вече ви разказах с ревюто на HTC 8X, така че ще пропусна детайлите и тук.

Освен стандартните приложения, с които идват моделите с Windows Phone 8 (Office, SkyDrive и т.н.), Nokia Lumia 920 пристига с няколко ексклузивни екстри. Стивън Илъп отдавна говори за ексклузивни приложения и как с тях ще отличи смартфоните си от конкуренцията, така че антуражът на Lumia 920 е особено важен.

Най-важното нещо тук е гласовата навигация Nokia Drive, която все още предлагат единствено смартфоните Lumia. Дори новото приложение за iOS  картите на финландците, Nokia Here, няма гласови насоки за автомобили, а само за пешеходци. Google Maps пък предлагат тази екстра само на избрани пазари (например в САЩ). 

Nokia-Lumia-920-review-5

Освен това Nokia Lumia 920 пристига с Nokia City Lens – приложение с разширена реалност, което използва камерата, за да ви помага да откривате заведения и други интересни обекти около себе си, докато се разхождате по непознати улици.

Дори Angry Birds присъстват със специален апликейшън в Lumia 920. Приложението Angry Birds Roost е ексклузивно за серията смартфони на Nokia и дава достъп до всички игри от франчайза на пилетата + съдържание като новини, тапети, рингтонове, видео и др.

Nokia-Lumia-920-review-6 copy

Следва продължение

Около Nokia Lumia 920 има още детайли, които могат да бъдат разгледани по-дълбоко, но си запазвам правото да направя това в подробното ревю, което ще се появи надявам се в близкото бъдеще. Затова за момента телефонът няма да получи и оценка от nixanbal.com.

За камерата, за безжичното зареждане, издръжливостта на батерията и други подробности около Lumia 920 ще си говорим отново, когато имам телефона за по-дълъг период от време и съм събрал повече лични впечатления от него.

Най-после и Теленор намали неустойката при предсрочно прекратяване на договор

Теленор обяви, че клиентите му вече ще могат да прекратят предсрочно договор и да не заплащат всички оставащи такси по…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer