НачалоРевютаДругиРевю на Apple iPhone 5C

Ревю на Apple iPhone 5C

Новите дрехи на царя

14600
Написана от  nixanbal
Ревю на Apple iPhone 5C

Тази година за първи път Apple представи два смартфона наведнъж. Заедно с водещия си модел iPhone 5S компанията обяви и дългоочаквания iPhone 5C, който разчитахме да е достъпна, макар и опростена версия на флагмана. Нищо такова. iPhone 5C всъщност е почти идентичен с iPhone 5, но в цветен корпус от пластмаса. Опит да заблуди потребителите ли е това от страна на Apple или просто умел маркетингов подход да удължи живота на миналогодишния си бестселър? За идеята зад цветния iPhone 5C, предимствата и недостатъците му, моля, четете нататък в ревюто на nixanbal.com…  

Пластмаса по правилния начин

Металът, въглеродните нишки и стъклото са материали, които повечето потребители биха предпочели за корпуса на своя смартфон, но поликарбонатът, или пластмасата, също има своето място на рафта. Стига да са поднесени по правилния начин. А тази есен Apple ни демонстрира как това да стане.

iPhone 5С връща смартфона на американската компания години назад и заменя красивия и суперстилен корпус от метал с цяло парче поликарбонат. “Apple предлага качествен дизайн и отлична изработка на всеки свой продукт” можеше да е само внушение, но не и след като хванете пластмасовия iPhone в ръка. Моментално ще усетите, че става въпрос за по-качествен или поне по-приятен на допир корпус спрямо този при китайските и корейски пластмасови устройства.

Тялото на iPhone 5C лежи някак мазно в ръката и това помага за по-удобния захват. Проблемът е, че лъскавата пластмаса е магнит за пръстови отпечатъци.

Apple iPhone 5C review nixanbal 17

Иначе тялото на апарата е особено компактно и може да се изгуби в джоба ви - очаквано за 4-инчов дисплей. Теглото е с 20 грама по-голямо от това на iPhone 5S, а профилът с някой и друг милиметър отгоре, но разликите са почти недоловими.

Ползата от всичко това е, че можете да държите съвсем спокойно устройството с една ръка и да го управлявате с палеца на същата, което е трудна задача при съвременните смартфони с 5” и нагоре екрани. Плюс е и възможността да поберете iPhone 5C във всеки джоб.

Apple iPhone 5C review nixanbal 02

Елементите по корпуса са съвсем обрани – отпред е 1.2 МР FaceTime камера за видеоразговори, отзад е основната 8 МР камера с единична LED светкавица до нея, има система от два микрофона, 3.5 мм жак, Lightning порт, през който апаратът се зарежда, както и един говорител с моно звук. Освен предния бутон Начало, отляво са тези за регулиране силата на звука и спиране на звъненето, а отдясно е скрит nanoSIM слотът. И iPhone 5C използва новия стандарт SIM карти, които са още по-малки от microSIM, така че планирайте да се сдобиете с такава от оператора си.

Смартфонът по традиция не предлага microSD слот за карти допълнителна памет, нито сменяема батерия, въпреки че пластмасовият корпус изглежда сякаш лесно може да бъде свален.

Дисплей с отлични качества, но с мини размер

На фона на съвременните смартфони 4 инча са категория “мини”

Дисплеят на iPhone 5C е 4-инчов и има резолюция от 640х1136 пиксела, което е точно колкото при iPhone 5 и новия iPhone 5S. Дисплеят е Retina, а това според Apple е достатъчно висока резолюция, че човешкото око да не може да различи отделните точки. Е, вярно е.

Дисплеят на iPhone 5C действително предлага много добра картина, с детайлно и контрастно изображение, с отличен ъгъл на видимост и бързи реакции.

Apple iPhone 5C review nixanbal 05

Ако търсите компактен смартфон и този диагонал ви устройва –дисплеят на 5C заслужава 10 точки. Но ако за вас е важно да имате повече “работна площ”, на която да браузвате, да гледате видео и да преглеждате снимки – iPhone 5C е абсолютно изтезание.

Слизайки на 4” от 5-инчовия Xperia Z1, усетих забравеното удобство на малкия телефон, за чието ползване не се нуждая от палците на двете си ръце. Когато се стигна до консумиране на съдържание - гледане на видео в YouTube и четене на сайтове, очите ми бавно започнаха да се предават под напрежението от мини размера на шрифта.

iOS 7 изглежда страхотно

Всяка година, заедно с новите модели iPhone, дебютира и актуализираната им операционна система, тази година под номер 7. Обновената iOS 7 внесе смут в редиците на феновете на Apple, защото се оказа сериозна промяна спрямо предходното издание – както визуално, така и като екстри. А привържениците на голямата ябълка са хора, свикнали с по-семпли, но все пак ценни ъпгрейди досега.

Apple iPhone 5C review nixanbal 16

Е, аз нямам стари връзки с iPhone, така че погледнах на iOS 7 като на нова и непозната платформа. Оказа се, че ми харесва, дори твърде много. Изключително красиво оформена, шарена, но не кичозна, с приятни визуални ефекти и удобни настройки и известия, скрити в подаващи се отгоре и отдолу ленти.  

iPhone 5C screen iOS7 nixanbal review 

Всъщност, въпреки обвиненията в залитане към вида на Android, което е вярно, iOS 7 си остава познатият софтуер от мобилните устройства на Apple. Няма екран с място за уиджети и иконки, а всички приложения за изсипани директно на хоумскрийна, отдолу е докът с достъп до четири приложения по избор, има възможност за организиране на нещата в папки и т.н.

Известията пристигат по приятен начин върху екрана и дори той да е заключен – светва при всеки нов имейл или съобщение във Facebook

Интересни са лентите, които споменах, че се прибират в двата края на екрана. Отгоре можете да смъкнете щората с известия (Notification Center), подобно на тази в Android. Тук получавате не само информация за всички пропуснати обаждания, мейли и съобщения, но може да изведете някои приложения – календар, акции, напомняния и т.н. В настройките има удобен начин всичко това да се променя.

iPhone 5C screen iOS7 nixanbal review2

Лентата, която се измъква отдолу нагоре, т.нар. Control Center, извежда бързи настройки за яркостта на дисплея, силата на звънене, дава достъп до някои приложения (фенерче, таймер, калкулатор и камера), а също и до включване и изключване на функции като Wi-Fi, Bluetooth, самолетен режим и режим Do not disturb, който между другото е много полезен. Въпросният спира звука на входящи повиквания и известия, ако екранът е заключен, но може да пропусне второ позвъняване от един и същи номер или от посочени любими контакти. Нещо като по-умен тих режим.

Тези две ленти са достъпни и от заключения екран, откъдето можете да стартирате директно и камерата. Последното помага, особено имайки предвид липсата на хардуерен бутон за нея.

Apple iPhone 5C review nixanbal 07

Познатото търсене в паметта на телефона пък вече се появява като леко дръпнете надолу началния екран с иконките – доста по-добро решение спрямо варианта да имате отделен хоумскрийн (най-вляво) специално за това. А с въпросното търсене можете да намерите по ключова дума каквото се сетите в iPhone-a си – приложения, контакти, дори имейли.

Що се отнася до мултитаскинга при iOS 7 - той е идентичен с този при Android Jelly Bean. Отворените приложения се извикват с двойно натискане на бутона Начало, а затварянето става с избутване на прозорчето нагоре. 

Семпла камера с добри резултати

Камерата на iPhone 5C предлага изключително опростен интерфейс

Снимките с iPhone 5C са простичка работа. Интерфейсът на камерата е изключително изчистен и предлага само най-важните екстри. Ако обичате да се ровите в настройките и да експериментирате с камерафона – това ще ви се стори твърде семпло. Но ако просто искате да извадите телефона и да направите добър кадър – имате отлични условия.

Приближението става с познатия жест мултитъч с два пръста, което при видеозапис може сериозно да разклати картината. С бутоните за регулиране на звука пък можете да правите снимки.

Снимки с 8 МР камера на iPhone 5C - кликнете върху всяка за пълен размер

IMG 0019 IMG 0039 IMG 0040

IMG 0119 IMG 0077 IMG 0103

IMG 0108 IMG 0116 IMG 0102

Видеозаписи с камерата на iPhone 5C - 1080p Full HD, 30 fps

Основното в новия интерфейс на камерата са режимите на снимане, между които се преминава лено с приплъзване на пръста покрай “спусъка”. Video, Photo, Square и Pano са са опциите за снимки, като зад тях съответно стоят режимите – видео, снимки, квадратни снимки и панорама. В горния десен ъгъл са филтрите (Chrome, Instant, Fade, Mono и т.н.), а отляво се включва HDR режимът, светкавицата или се преминава към предната камера.

Apple iPhone 5C review nixanbal 10

Резултатите от 8-мегапикселовата камера се получават доста прилично, всъщност мнозина определяха iPhone 5 като един от най-добрите камерафони на пазара, а 5C предлага абсолютно същата. Видеозаписът е Full HD при 30 к/с и също са на ниво, дори в затворени помещения, но липсата на оптична стабилизация на изображението оказва влияние и всяко трепване на ръката се отразява неприятно.

Звук, разговори и батерия

iPhone 5C се оказа отличен за водене на разговори – лек и удобен е за продължителни обаждания, а звукът в слушалката е чист и дори прекалено силен.

Слушането на музика през единствения говорител на апарата обаче не е най-добрият начин да се насладите на любимите парчета. Силата и качеството са на средно ниво, но вариантът със слушалките е за предпочитане. Все пак разположението на говорителя от долната страна на корпуса позволява той да остане открит, дори когато апаратът е поставен на бюрото. При много модели днес изходите за звука са отзад и няма начин да оставите устройството и да продължите да слушате.

Apple iPhone 5C review nixanbal 06

Батерията на iPhone 5C е с капацитет 1510 mAh, което е малък ъпгрейд спрямо iPhone 5 (1440 mAh) и малко по-надолу от iPhone 5S (1560 mAh). Резултатът при мен е живот около денонощие със сравнително интензивно ползване. Това е стандарт при съвременните смартфони и като цяло нищо впечатляващо, но не и повод за недоволство.

Хардуер в застой

Като хардуер новият iPhone 5C всъщност е старият iPhone 5 и идва с познатия чипсет А6 на Apple, който включва двуядрен процесор на 1.3 GHz и графика PowerVR SGX 543MP3. Те, заедно с 1 GB RAM се справят прилично с всички игри и приложения, които успях да тествам от App Store. Работата с телефона също върви плавно и без засечки или чакане тук-там по менютата.

Апаратът се предлага с 16 или 32 GB вградена памет и няма слот за разширението й. Разбира се, има много варианти за облачни услуги.

Apple iPhone 5C review nixanbal 01

Липсата на NFC е един от основните минуси тук

Липсата на microSD слот не е сериозен проблем за смартфона, нито пък отсъстващата опция за безжично зареждане или батерията, която не е достъпна за потребителя. Лошата новина е, че iPhone 5C все така не предлага NFC, което няма как да ви липсва, ако преминете към модела от iPhone 4 например, но идвайки от “лагера на Android” – това е проблем.

NFC е изключително лесен и вече широко популярен начин за обмен на файлове между устройствата, за връзка със слушалки и други аксесоари, който лично използвам и липсата му в модел от есента на 2013 г. е неприятна.

Идеята зад iPhone 5C

Стар хардуер в нова опаковка = на нов смартфон

Независимо че iPhone 5C е почти идентичен с iPhone 5, това е нов модел за Apple и той ще бъде маркетиран като такъв. Apple вече ни заля с цяла серия реклами на пластмасовото устройство и със сигурност е успяла да привлече вниманието на феновете със свежите панели в различни цветове.

Успоредно на пазара излиза традиционният ъпгрейд на iPhone – iPhone 5S, на който голямата ябълка залага най-много за високите си продажби. Вместо да намали цената на iPhone 5 обаче, Apple го премахна от магазина си и на негово място сложи тъкмо новия iPhone 5C, който може да е същото нещо в нова опаковка, но е начин шумът около марката да бъде още по-голям. Няма как да пускаш тв реклами на миналогодишния си телефон и да се надяваш, че някой ще ахне пред него, нали?

Така че iPhone 5C е просто супер хитър ход на Apple и още един повод да споменаваме името им в новините, а в крайна сметка резултатът ще бъде по-високи продажби на смартфони.

Apple iPhone 5C review nixanbal 09

Самият iPhone 5C може да е с изтъркан хардуер под лъскавия си пластмасов капак, но всъщност предлага същия дисплей, какъвто има и iPhone 5S, има близка до неговата камера, същата операционна система и обещава не по-лош живот на батерията.

С цената си от 600 евро iPhone 5C няма да е по вкуса на всеки, особено заради конкуренцията на Android. Алтернативи като LG G2и Sony Xperia Z1 струват не повече от пластмасовия iPhone, а над тях няма друг модел, който да ги засенчва.

Флагманът на Apple iPhone 5S пък е само на 100 евро по-нагоре и предлага далеч по-стилен и премиум корпус от метал, скенер за пръстови отпечатъци и най-важното – следващо поколение 64-битов процесор, който издуха бенчмарковете.

За финал - благодаря за предоставената бройка iPhone 5C на Shtepsel.bg!

8.0
iPhone 5C предлага пластмасов корпус в свежи цветове, но всичко останало го прави копие на миналогодишния iPhone 5. Затова новият 5C всъщност е за онези от вас, които са планирали закъсняла покупка на петицата от 2012 г., а за всички останали фенове на Apple насреща е флагманът iPhone 5S.
  • Дизайн и изработка 8
  • Дисплей 9
  • Батерия 7
  • Камера 8
  • Производителност 8

Motorola: Виждаме смартфоните със сгъваеми дисплеи различно от Samsung и Huawei

Motorola признава смартфоните със сгъваеми дисплеи като една от ключовите тенденции в мобилните технологии през 2019 г. и след това,…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer