НачалоРевютаASUSРевю на Asus Padfone 2

Ревю на Asus Padfone 2

Иновативна концепция със закъсняла премиера

17316
Написана от  nixanbal
Ревю на Asus Padfone 2

Asus Padfone 2 е продължението на едно от интересните и иновативни решения при мобилните устройства, което съчетава смартфона и таблета по нестандартен начин. Padfone 2 са две устройства в едно и въпреки че все още продуктът е нишов, със сравнително слаба популярност сред потребителите – беше ми интересно да поработя известно време с него и да подготвя настоящото ревю. За впечатленията ми от работата с Padfone 2, за приложенията на подобна дизайнерска концепция и слабите й страни, моля, четете в ревюто нататък...

Отличен формфактор

Padfone 2 се състои от две части – смартфон и таблет – т.нар. Padfone Station, който има голяма “дупка” на гърба. Таблетът изглежда странно така и при първата среща с него ще си кажете защо въобще устройството е създадено за ползване по този начин?

Всъщност не е. За да работи таблетът, необходимо е да приберете смартфона във въпросното гнездо, тъй като той използва процесора и паметта на мобилния.

С Padfone 2 не можете да ползвате телефон и таблет поотделно, защото имат споделен хардуер.

Този детайл от работата с Padfone 2 може да се окаже лошо решение за някои потребители, които са разчитали, че с него ще имат две независими устройства. Т.е. схемата “пиша SMS-и от телефона, докато на таблета разцъквам Angry Birds” тук няма да проработи. Но истината е, че е малко вероятно задачите върху двете устройства да се застъпват и да ви причинят някакви затруднения или дискомфорт.

Asus Padfone2 review nixanbal02

През дните, в които ползвах Padfone 2, нямах проблем с поставянето и ваденето на смартфона от гнездото му в Padfone Station. Процесът е доста бърз и съвсем елементарен, не изисква някакво специално напасване и улучване на слота и конектора. А това е важно, защото се оказа, че прибирането и ваденето на телефона от таблета се повтаря многократно в ежедневната работа.

Дизайнът е приятен, изработката на средно ниво

Корпусът на Asus Padfone 2 е пластмасов и това не е върхът на сладоледа, но пък завършекът не е гланцов и сякаш е една идея по-приятен за ползване, а и не задържа пръстови отпечатъци. Телефонът също е с гръб от пластмаса, която е релефна и отново придава малко по-приятно усещане, но като цяло то не е на апарат от премиум клас.

Иначе, както по телефона, така и по тялото на таблета, има метални елементи – приятни са и за окото, и при работа.

Asus Padfone2 review nixanbal05 

Започвайки обиколката на дизайна от таблета - над 10.1-инчовия му екран има 1 МР камера, отляво е бутонът за регулиране силата на звука, отгоре този за включване, а отдолу – конекторът, който е специален на Asus и е добре, че в комплекта влиза и преходник.

 

Padfone Station няма microSD слот, нито допълнителни конектори

На гърба на таблета е огромният слот, в който се пъха телефонът, а от двете му страни са микрофонът и високоговорителят.

Смартфонът, самият Padfone 2, има немалък 4.7” дисплей с доста място под и над него, с което апаратът се усеща още по-голям в ръката. Теглото обаче не е извън границите и заради по-леката пластмаса е приличните 135 грама.

Над екрана е предната 1.2 МР камера, а под него са трите навигационни бутона за Android, които са част от корпуса и са капацитивни. Отзад е 13 МР камера с LED светкавица и високоговорителят до тях, отдясно са бутоните за контрол силата на звука и този за включване, отляво няма нищо, а отгоре са 3.5 мм жак и слотът за microSIM карта, който се вади с игла и се прибира по примера на iPhone, HTC One или Nexus 4. Отдолу е единствено конекторът за връзка с РС чрез кабел, както и за връзка с Padfone Station.

Asus Padfone2 review nixanbal04 

Прави впечатление отсъствието на microSD слот за допълнителна памет, което е приемливо за съвременните смартфони, но е безумно такъв да липсва дори от Padfone Station.

Всъщност станцията не предлага никакви допълнителни екстри за потребителя, извън екрана на таблет и няколко екстра часа работа благодарение на голямата батерия. Да, последното е ключово предимство, но къде е слотът за външна памет, къде са допълнителните портове и стерео високоговорителите, които можеха да са добавената стойност за корпуса на таблета.

Батерия с план “Б”

Смартфонът Asus Padfone 2 разполага с батерия с капацитет 2140 mAh, което е далеч от впечатляващо, но всъщност осигурява около ден до денонощие работа с едно зареждане. Капакът на телефона не се сваля и това не позволява смяна на батерията в движение, но Padfone 2 си има резервен план “Б”.

Asus Padfone2 review nixanbal03

Padfone Station може да не предлага допълнителна функционалност, но споменатата в него батерия е огромна и когато опрете до нея, ще останете приятно изненадани. Капацитетът на батерията в таблета е 5000 mAh, което осигурява предостатъчно часове игра на Asphalt или гледане на HD видео, но по-ценното е, че когато поставите телефона в станцията, той може да започне да се зарежда.

Така че интересната комбинация на Asus на практика осигурява на потребителя допълнителна батерия за удължаване живота или презареждане в движение.

В таблета има и удобен уиджет за следене оставащия заряд в двете батерии, който се отчита и в лентата с известията.

Софтуер и процесорна мощ

Моята бройка за тест на Asus Padfone 2 вървеше под Android 4.1, което е прилично актуален софтуер. Интерфейсът е почти в чист вид, но Asus са оставили и своя отпечатък. Намесата им е по-скоро приятна – уиджетите с прогнозата за времето и живота на батерията са страхотни, лентата с известия също.

В Padfone 2 има и доста приложения от производителя, които вероятно никога няма да използвате. Ще ги познаете по несъответстващите на останалата част от интерфейса иконки – надявам се, че в следващия си телефон Asus ще се отърве от тези апликейшъни или поне от дизайнерите им.  

Asus Padfone2 review nixanbal08

Що се отнася до хардуера – под пластмасовия капак на телефона ‘‘тиктака” процесор с четири ядра Krait на 1.5 GHz, а графичният чип е Adreno 320. Да, днес има далеч по-актуални чипсети и за съжаление закъснялата пазарна премиера на Padfone 2 го поставя в ситуацията да е с вече поостарял хардуер. Припомням ви, че устройството беше обявено още през октомври 2012 г.

Когато поставите телефона в таблета, отворените приложения моментално се зареждат на големия екран и можете да продължите работата си на него

Въпреки това в ежедневната работа с Padfone 2 потребителят не получава усещането за нещо с изтекъл срок на годност. Напротив – смартфонът работи супер пъргаво, няма следа от забавяне и проблем с отварянето на игри и приложения. Към това отношение със сигурност има и оперативната памет от 2 GB, която е актуална и тази година. OK, смартфоните с новия Snapdragon 600 са осезаемо по-бързи, но ако не се сравняват едно до друго, няма драматична разлика между Padfone 2 и тези устройства.

Asus Padfone2 review nixanbal09

Когато телефонът се постави в докинг станцията/таблета, прехвърлянето на картината към големия екран отнема не повече от секунд-две, което също е важно. Би било сериозна загуба, ако ползването на иновативната комбо концепция изискваше повече време и се усещаше забавяне.

Дисплей с режим за ползване на открито

Дисплеят на Asus Padfone 2 е 4.7” и има HD резолюция от 1280х720 пиксела, което вече не е най-актуалното на пазара, но въпреки това картината на телефона е съвсем прилична. Панелът е Super IPS+ и осигурява реалистични цветове, широк ъгъл на видимост и добра четимост при ползване навън.

Когато смартфонът влезе в гнездото на Padfone Station, светва екранът на таблета, който е 10.1-инчов и има почти същата резолюция – 1280х800 точки. Това означава доста по-ниска гъстота на пикселите спрямо телефона и наистина, ако трябваше да определим устройството като премиум – резолюцията тук можеше да е по-висока. Е, въпреки че е далеч от Retina дисплея на iPad или този на Nexus 10, Padfone Station предлага същата гъстота на пикселите като Samsung Galaxy Note 10.1.

Asus Padfone2 review nixanbal07

Добрата новина при Padfone Station е специалният режим за ползване на открито, който засилва яркостта на дисплея и той остава видим и навън. Т.нар. Outdoor mode се активира от бързите настройки на екрана и възможността за лесното му изключване позволява да се пести от батерията.

Камера с много пиксели и прилично качество

Padfone Station няма собствена камера и ползва тази на телефона

Камерата на Asus Padfone 2 снима с максимална резолюция от 13 МР, което е съвсем намясто за пазара днес. Флагманите на Sony и Samsung за 2013 г. използват също такъв сензор.

Що се отнася до качеството на кадрите при Padfone 2 – не е черешката на тортата при камерафоните и скокът в резолюцията е бил по-скоро излишна лакомия за още пиксели, но все пак кадрите са прилични, подходящи са за споделяне в социалните мрежи и заместват достойно евтина сапунерка.

Asus Padfone2 review nixanbal06

Камерата предлага различни софтуерни екстри, а интерфейсът й е удобен за ползване и е лесно да се ориентираш сред настройките. Видеозаписът е 1080p (Full HD) при 30 к/с и при добри условия на дневна светлина могат да се получат клипове, които си заслужава да запазите.

Asus Padfone 2 накратко

Концепцията на Asus за две устройства в едно е изпълнена отлично в Padfone 2. Всъщност този формфактор би трябвало да бъде приет и от други производители, за да се създаде по-сериозна конкуренция, да видим по-интересни и по-развити идеи в тази посока.

Обратно към Padfone 2 обаче. Смартфонът днес не е най-доброто, което можете да си купите – нито като дисплей и изработка на корпуса, нито като процесор или допълнителни екстри. Таблетът от своя страна не е точно таблет, защото без поставения в него телефон той не става за нищо.

Ако Padfone 2 привлече вниманието ви обаче, това вероятно се дължи на самата идея за нещо нестандартно и слабо популярно на пазара. Истината е, че двете части се ползват удобно и преходът се извършва с лекота.

А дали притежаването на една иновативна концепция заслужава 1500 лв. – всеки ще прецени за себе си. Във всеки случай имайте предвид обявения в края на февруари Asus Padfone Infinity, който, макар и с 500 лв. по-скъп, се нарежда сред най-атрактивните и най-актуални мобилни устройства на пазара в момента. 

7.6
Asus Padfone 2 излиза в България твърде късно и днес към пазара дори се задава неговият далеч по-усъвършенстван наследник Padfone Infinity. Въпреки слабостите си, Padfone 2 заслужава внимание заради интересната концепция на 2 устройства в 1, която се надявам, че тепърва ще се развива.
  • Дизайн и изработка 7
  • Дисплей 7
  • Батерия 8
  • Камера 7
  • Производителност 9

Мтел демонстрира някои от възможностите на 5G мрежите в лабораторни условия

На събитие днес в София Тех Парк Мтел събра медиите, за да демонстрира за първи път в такъв формат защо…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer