НачалоРевютаHTCРевю на HTC 8X

Ревю на HTC 8X

Триумфалното завръщане на Windows Phone

24727
Написана от  nixanbal
Ревю на HTC 8X

Windows Phone 8X by HTC или просто HTC 8X е един от първите обявени смартфони с новата операционна система на Microsoft, първият с нея в България и един от най-впечатляващите модели, които съм ползвал през 2012 г. По-мощен хардуер, традиционно добър дизайн и развиваща се мобилна платформа – с всичко това 8X и HTC ще се опитат да щурмуват горния клас на пазара на смартфони, но достатъчно ли е, за да се изправят срещу конкурентните предложения с Android и iOS? Няма еднозначен отговор за всеки, но моят личен е „да“. А защо е така ще ви разкажа на следващите редове...

Елегантни извивки, солиден корпус

Когато говорим за дизайн и качествена изработка, името на HTC няма как да бъде изпуснато от разговора. Тайванците се славят с някои изключителни дизайнерски решения и солидно сглобени смартфони, а новият HTC 8X не е залитане встрани.

Аз съм от потребителите, за които скърцащият корпус или евтината пластмаса могат да развалят удоволствието от мощния хардуер или най-искрящия дисплей. Затова още при първата ми среща с 8X бях спечелен от красивия му външен вид, стегнатото тяло и приятните дизайнерски решения на HTC.

Един от най-красивите и удобни смартфони днес

Смартфонът е тънък малко над 10 мм, но задният панел е скосен към краищата, с което не само изглежда още по-фин, но и приляга отлично в ръката. HTC не рекламира 8X като телефон с дизайн, „създаден за хора“, но щом веднъж се озове в дланта ви, ще ви се стори, че сякаш е излят по нея. Финият слой гумирано покритие прави захвата по-сигурен, но има и недостатъци – от потни или мазни пръсти оставят неприятно видими следи и ще трябва често да ги забърсвате.       

PB183209

Дисплеят е със защитно стъкло Gorilla Glass 2, което обаче не е пълна гаранция за сигурност и при срещата на 8X с ключовете ми в джоба на якето се получи лека драскотина. Едва забележима е и досега не ми се беше случвало да се преборя с Corning, но явно ми е тръгнало да съсипвам техника от известно време насам. Точно така, намеквам за обеления корпус на Xperia T. Извън този инцидент, стъклото на дисплея е елегантно извито и прелива към тялото на апарата, за да не нарушава съвършенството на извивките, за което споменах по-горе.

Бутонът за включване и тези за контрол силата на звука също се сливат с корпуса, без изобщо да нарушават чистите му линии. Интересно е, че въпреки това е съвсем лесно да разберете как да усилите музиката или къде да натиснете, за да отключите HTC 8X. Изглежда бутоните са точно там, където се очаква да бъдат.

Приликите с Nokia Lumia 920 по отношение на дизайн и цветови варианти са поразителни, но поне HTC 8X е значително по-лек.

Иначе корпусът на телефона е събрал още няколко малки приятни детайла, сред които предната 2.1 МР камера, дискретната решетка на високоговорителя в долната задна част и логото на beats audio над нея. Камерата е придружена от LED светкавица и няма нищо специално около дизайна ѝ, което е в контраст например с модула при One X. microSIM слотът е напълно замаскиран малко над страничните бутони за звука, а изваждането на картата става с допълнителна джаджа в комплекта или игла. Слот за  microSD карти няма, а microUSB портът в долната част на корпуса е единствената слабост в дизайна и изработаката. Не пречи толкова самият отвор, а лекото драскане, което се усеща от него при работа с телефона.

Отличен дисплей

Дисплеят на HTC 8X е Super LCD2 с HD резолюция от 1280х720 пиксела, което се припокрива с този при водещия Android модел на компанията – HTC One X. Разликата тук е, че 8X има по-малък диагонал от 4.3“ (вместо 4.7“), което означава, че при същата висока резолюция предлага по-голяма гъстота на пикселите и съответно по-детайлно изображение.

И действително картината на дисплея при 8X е изключително качествена, трудно е да се отличат отделните пиксели и цветовете са ярки и реалистични. Ъгълът на видимост също е голям, а съдържанието остава четимо дори на слънчева светлина, въпреки че в последните дни такава почти липсва.

Странно е, че HTC са оставили толкова много пространство около дисплея – 8X е значително по-висок от останалите 4.3-инчови смартфони, но пък дори с това е трудно да не ти стане симпатичен.

PB183134

Яркостта има три настройки, а можете да я оставите и на автоматичната, която се спрява отлично, разпознавайки коректно силата на околната осветеност. Това ще ви помогне и да спестите от батерията.

Реакциите на дисплея при HTC 8X са светкавични и като цяло управлението на платформата Windows Phone 8 е приятно, дори пристрастяващо занимание...

Глътка въздух с Windows Phone 8

Само няколкото първи часа с HTC 8X ми бяха достатъчни, за да се влюбя в този телефон и да заобичам още повече операционната система на Microsoft. Принципно да си технологичен блогър означава, че непрекъснато се налага да сменяш устройствата и да ползваш различни платформи, а и безспорно всяка от тях има своите предимства и недостатъци и всеки потребител открива най-добрата за себе си според личните си предпочитания. Е, за десетина дни аз открих, че Windows Phone 8 може би е най-подходящата за мен операционна система.

Windows Phone 8

Всичко започва от началния екран – от „хоумскрийна с плочките“. При Windows Phone 8 плочките заемат цялата ширина на дисплея и това е добре дошло за новата опция да ги правим с три различни размера. Повечето от тези квадратчета носят със себе си актуална и непрекъснато опресняваща се информация – нови имейли, входящи обаждания и SMS-и, активност във Facebook и Twitter... Всичко това непрестанно се случва на началния екран и само с един поглед можем да видим всичко, което ни интересува. Дори не е нужно да отваряме приложение.

Подходът при визията и структурата на Windows Phone 8 e различен от всичко друго на пазара и това е страхотно.

Началният екран на Windows Phone 8 прави смартфоните с тази ОС податливи на сериозна персонализация, която се простира много по-далеч от това как ще наредиш иконките. Тук хоумскрийнът е отражение на твоята работа, твоите интереси и социален живот като цяло.

Освен различна като интерфейс, операционната система на Microsoft е и осезаемо по-бърза от Android, което не се дължи на по-мощния хардуер в HTC 8X, а на оптимизацията на софтуера. А светкавичните реакции на дисплея и профучаването през началния екран или списъка с приложения правят работата с WP8 още по-приятна.

Новите неща продължават със заключения екран, който вече може да представя много повече информация. Можете да посочите кои приложения да показват своите известия върху него, а освен това вместо обикновен уолпейпър, изображението може да е прогнозата за времето, произволен тапет от Bing и други. Има опция да сложите и парола, за да бъде отключен телефонът.

PB182982

Също от заключения екран се влиза в новия Kid’s corner – място, в което отделяте приложенията, подходящи за ползване от децата ви. Страхотен начин да скриете личната си кореспонденция или просто да не позволите на детето си да изпрати SMS на шефа. Разбира се, функцията е полезна, ако изобщо имате деца и все още не сте им купили личен смартфон, с който да се забавляват.

Най-после български език и родна клавиатура

Радост лично за мен в новия Windows Phone 8 е наличието на българска клавиатура. Недоумявах как си позволиха да пуснат смартфони с Windows Phone 7 в България без начин да пишем на български (ОК, имаше руска клавиатура), така че проблемът вече е решен. Освен това можете да превключите на родния ни език и за менюто, но лично аз трудно се ориентирам така с телефона и винаги ползвам английски. Въпреки това не забелязах грешки в превода и всичко беше ОК.

Още едно подобрение в WP8 е възможността РС-то да разпознава свързания смартфон като външна памет и така да можем просто с копи-пейст или провлачване да качваме и сваляме музика, снимки и видео от и на компютъра. Няма нужда от допълнителен софтуер и аз си отдъхнах.

PB183119

Като глътка свеж въздух е преминаването от смартфон с Android OS към HTC 8X. Всъщност при мен преходът беше от HTC One X и истината е, че въпреки някои липси, Windows Phone 8 е моята лична платформа по избор. Двуядреният процесор Snapdragon S4 и 1 GB RAM се оказват достатъчно добра комбинация, за да се справят с новия софтуер на Microsoft и страхотните приложения с Metro интерфейс за него.

И все пак стигаме до приложенията

Това обаче няма да е така за вас, ако ползвате купища приложения и обичате да се ровите непрекъснато за нови и нови попълнения. Windows Phone 8 все още е няколко крачки назад от развитието на Google Play и App Store, предлагайки около 120 000 на фона на 700 000 приложения при конкурентите си. Според Microsoft платформата вече предлага 46 от 50 най-популярни апликейшъна за Android и iOS, но тези 4 не са всичко, което ще ви липсва с HTC 8X.

Пристрастените към Instagram все още да не припарват към Windows Phone

Instagram, качествена алтернатива на GTalk, Dropbox, много игри и безплатните версии на други – с всичко това Android превъзхожда Windows Phone 8 и редуцираният каталог приложения се усеща.

Все пак има разлика между Windows Phone 8 при HTC 8X и при Nokia Lumia 920. Докато HTC предлага платформата почти чиста и с едва няколко дребни приложения, Nokia работи по сключване на ексклузивни сделки с разработчици, с които пренася популярни игри и приложения за своите смартфони Lumia. Най-песен пример е Draw Something, която не е достъпна за 8X. Моделът на HTC няма и навигационно приложение, а Nokia Drive все още е един от козовете на Nokia. Освен това финландците обогатиха и камерите на своите устройства с различни добавки (Camera Extras).

Може ли да се живее без по-горните липсващи (за момента) приложения – разбира се. Въпросът е дали останалите качества на платформата са достатъчни, за да ви накарат да се лишите от тях.

PB183256

Към положителната страна на въпроса с приложенията при HTC 8X все пак трябва да отбележим отличния Office пакет на Microsoft, интеграцията на облачната услуга SkyDrive, бързия браузър Internet Explorer 10 и една от малкото добавки на HTC – техният хъб. Приложението с име HTC ни отвежда към страхотна прогноза за времето, информация за акциите на големите компании и поток с новини от избрани сайтове. Всъщност акцент тук е прогнозата за времето, като въпросното приложение може да се изведе на началния екран и освен да показва колко градуса е навън, изписва часа и името на града, с което се явява приятен заместител на популярния уиджет на HTC при Android.

Под чертата – Windows Phone 8 все още има да наваксва с някои от важните приложения, но са очевидни огромните стъпки, с които платформата на Microsoft крачи в последните месеци. Улесненията за разработчиците да пренасят създадените приложения между WP8 и Windows 8 са добре дошли за потребителите на смартфони с тази ОС и съвсем скоро, със заливането на пазара с новите РС-та, Marketplace може да се превърне в едно по-приятно и не толкова самотно място.

PB183216

Добра основна и страхотна предна камера

Камерата на HTC 8X е 8 МР и записва Full HD видео, като тук компанията за първи път въвежда своя процесор ImageChip в Windows Phone. Неговата задача, разбира се, е да помага за по-високото качество на кадрите и видеозаписа и до голяма степен се справя успешно.

Снимките с HTC 8X не са никак лоши и личи сериозна промяна спрямо смартфоните с предишната версия на Windows Phone (7.5). Видеозаписът също е на ниво – клипът тук е записан около 17 часа, когато слънцето вече е залязло, така че условията не са перфектни, но въпреки това фокусът е много добър, детайлите смятам също. Може би само цветовете изглеждат малко по-„измити“, отколкото са.

WP 20121111 005 WP 20121111 011 WP 20121111 024

WP 20121111 026 WP 20121111 032 WP 20121118 020

За разлика от смартфоните с Android OS от серията One обаче при HTC 8X камерата не предлага почти никакви екстри. Има няколко ефекта, настройка баланса на бялото, контраста, резолюцията и разпознаване на лицата в кадъра. Добавката Lenses обаче позволява инсталирането на допълнителни „обективи“, които могат да бъдат определени като начини да придадете по-различен вид на кадрите си, но всъщност са съвсем отделни приложения за обработка на снимки.

HTC 8X идва с приложението Photo Enhancer, което е сходно с Instagram, но без социалния елемент със споделянето.

Изводът тук е много простичък – ако държите на камерата и търсите смартфон с Windows Phone 8 – ориентирайте се към Nokia Lumia 920, която със сигурност ще превъзхожда HTC 8X. Кога финландците ще пуснат своя модел в България обаче все още не е съвсем ясно.

Нещо уникално за HTC 8X обаче е предната камера на смартфона. Тайванците са оборудвали машинката с 2.1 МР сензор, разположен над дисплея и подходящ за автопортрети. Нещо повече – тази предна камера има широк обхват и позволява да уловите сами усмивките на цяла група приятели, без никой да бъде оставен вън от кадъра. Така че страхотна малка екстра от HTC, особено ако сте фенове на подобен тип снимане или просто често сте в компания.

Батерия за един работен ден

Що се отнася до батерията – тя за съжаление не е нещо, по което е работено или повод за гордост при HTC 8X. Смартфонът има батерия с капацитет 1800 mAh, което общо взето ще ви осигури един работен ден пълноценна работа на апарата. Честно казано не съм оставял 8X за дълго на спокойствие, така че и ден е ОК, но по този показател HTC не печели никакви точки.

PB183153

Звук от beats audio

HTC 8X е първият Windows Phone смартфон на компанията с технологията beats audio, която беше въведена за първи път при мобилните телефони с модела HTC Sensation XE през миналата година.

Beats audio не е магическа екстра, но е за предпочитане да присъства

Устройството има усилвател, който прави музиката да звучи с повече мощ както през слушалките, така и през говорителя. Когато сложите слушалки в 8X пък телефонът автоматично включва и подобрителя на звука beats audio, който прави звученето по-силно и с по-дълбоки ниски честоти. Mercy на Kanye West например дъни много по-яко.

Общо взето наличието на технологията beats audio при 8X е още един малък бонус от HTC, който няма да промени живота ви, но е за предпочитане телефонът ви да го предлага. Стойността на малкото лого b става още по-висока, ако сте меломани и фенове на Dr. Dre.  

PB182963

HTC 8X - заключението

Windows Phone 8X by HTC – тайванците умело се заиграха с името на смартфона си, създавайки асоциация, че това е основният и най-добър модел с новия Windows Phone 8. HTC 8X действително е най-доброто с операционната система на Microsoft на пазара – просто алтернатива в България все още няма. 

Най-впечатляващата алтернатива на Android и iOS

Извън кръга на шегата, HTC 8X е един от най-впечатляващите смартфони на българския пазар, отличаващ се с красив и здрав корпус, пълен набор екстри, няколко бонуса от HTC и изключително красива и бърза операционна система. Камера, зврук, дизайн и комуникация – всичко това при 8X е на ниво. Бих препоръчал устройството на тези от вас, които търсят по-различния и по-свеж подход към смартфона като средство за работа, забавление и организиране на всичко в ежедневието.

HTC 8X не би бил най-добрият избор за вас, ако сте пристрастени към откриването на нови и нови приложения, ако разчитате най-новите игри да излизат първо за вас и най-вече – почти във всички случаи да бъдат безплатни.

PB183277

Под чертата обаче стартовата цена от 1000 лв. при свободна продажба е в границите на разумното, а с договор към оператор може да падне под 700 лв. Добрата новина е, че HTC 8X се продава у нас не само в скучното черно, но още в синьо и лимоненожълто.    

8.2
HTC 8X е един от най-впечатляващите смартфони на 2012 г., който ще ви се хареса с красив дизайн, иновативна операционна система и качествен звук. Липсата на някои приложения може да се окаже неприятен проблем.
  • Дизайн и изработка 9
  • Дисплей 9
  • Батерия 6
  • Камера 8
  • Производителност 9

ТЕСТ ДРАЙВ: 5 неща за новата CUPRA Ateca

Преминаваш в спортен режим, с левия крак натискаш спирачката до долу, с десния - пълна газ и при достигане на…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer