НачалоРевютаLGРевю на LG Optimus L5 II

Ревю на LG Optimus L5 II

Усъвършенстван ъпгрейд с малки недостатъци

23443
Написана от  nixanbal
Ревю на LG Optimus L5 II

Смартфоните с Android от нисък клас обикновено имат редица недостатъци и не се славят като най-удачен избор, независимо колко евтино могат да се намерят. Разбира се, винаги има и изключения. И въпреки че новият LG Optimus L5 II не е лишен от слаби страни, има и много качества, заради които си струва да му обърнете внимание, ако сте пред избор на бюджетен модел. Подробности за смартфона и сравнение с предшественика му Optimus L5, моля, четете нататък в ревюто...

Комапктен и лек

LG Optimus L5 II е суперкомпактен смартфон с тегло малко над 100 грама и профил 9.2 мм. Диагоналът на екрана е 4 инча и това позволява удобното сгушване на апарата в ръката и нещо нетипично за повечето съвременни телефони – лесно ползване с една ръка. Точно така – дори пръстите ви да не са на пианист, с палеца си ще можете да достигнете всеки край на дисплея, а това е удобно при ползване в движение или в претъпкания автобус.

LG Optimus L5 II review nixanbal 02

Новият модел е с видимо по-скромни габарити от предшественика си Optimus L5 от 2012 г., а разликата в теглото е осезаема – повече от 20 грама е стопил L5 II.

Пластмасов, но стилен дизайн

4-инчовият симпатяга на LG няма да получи 10 точки за дизайн и изработка, но за бюджетен клас апарат L5 II изглежда дори по-добре от очакваното.

Смартфонът отново е с пластмасов корпус, но задният панел вече не е релефен, а полиран и с лека шарка, с което асоциацията със серията Galaxy на Samsung е неизбежна.

Корпусът на LG Optimus L5 II е по-тънък, по-лек и по-малко грубоват от този на миналогодишния L5

Иначе предната част на смартфона е заета от 4-инчовия му дисплей, под който е разположен хардуерният бутон Начало, а от двете му страни са капацитивните Назад и Опции. Интересно за копчето в центъра е подсветката, която го очертава, и която сияе в различни цветове при входящо повикване, пропуснат разговор, зареждане и т.н.

Капацитивните бутони могат да светят непрекъснато, да се “събуждат” за няколко секунди, когато ги докоснете, или изобщо да не се появяват. При бутона Начало също има опции – настройва се кога LED индикаторът да премигва, както и нивото на яркостта му.

LG Optimus L5 II review nixanbal 03

В долната част на корпуса е microUSB портът и първият микрофон, отгоре е вторият микрофон и 3.5 мм жак, отдясно е бутонът за включване, а отдясно – тези за регулиране силата на звука и допълнителен, който стартира избрано приложение.

Също като при телефоните на Samsung – и тук задният капак се сваля лесно, което осигурява на потребителя достъп до батерията, microSD и SIM (стандартен) слотовете.

Отличен дисплей

Може би най-сериозният коз на Optimus L5 II е неговият дисплей. Да, въпреки че говорим за смартфон от нисък клас, този модел предлага страхотен дисплей с отличен контраст, прилична гъстота на пикселите и панел с голям ъгъл на видимост.

LG Optimus L5 II review nixanbal 04

LG Optimus L5 II всъщност има сравнително малък 4-инчов LCD дисплей с IPS панел, който вече е с резолюция от 800х480 пиксела, а това означава 233 ppi. Резултатът е висок контраст, качествено и детайлно изображение.  

За справка с миналогодишния L5 – там имахме същия диагонал, но без технологията IPS и много по-ниска резолюция – едва 480х320 пиксела.

Така че LG заслужават поздравления за решението си да снабдят обновения модел с толкова по-качествен екран, а това е изключително важно, тъй като всичко се случва именно върху него. 

Актуален софтуер, шарен интерфейс

LG Optimus L5 II излиза на пазара с Android 4.1.2 Jelly Bean, което не е най-най-новата версия на платформата, но въпреки това е добър старт. “Отгоре” е положен фирменият интерфейс на LG, който се различава сериозно от чистия вид на операционната система и накратко я превръща в доста цветно и прекалено шарено платно.

Screenshot 2013-06-18-16-23-22

Добрата новина е, че има няколко теми, с които да промените иконките и стила на интерфейса, но разликата между тях е почти незабележима и всички са в един стил.

Т.е. ако предпочитате по-изчистен и стилен вид на интерфейса – това не е вашият телефон, или поне не с наличните теми.

LG Optimus L5 II review nixanbal 05

Иначе функционално интерфейсът на LG не е никак лош, дори напротив – ако се абстрахираме от преливащите се цветове на дъгата, добавените от производителя екстри са полезни. Тук влизат приложението за бързи бележки QuickMemo и удобните настройки в лентата с известия, където може да се регулира и яркостта на екрана, но няма автоматичен режим за нея.

Хардуерът се задъхва

Optimus L5 II е смартфон от нисък клас и като такъв използва едва едноядрен процесор MediaTek на 1 GHz, придружен от 512 МВ RAM памет. Това е лек ъпгрейд спрямо миналогодишния L5 и неговия 800-мегахерцов процесор, но резултатът не е впечатляващ.

Новият смартфон на корейците работи бавно, изисква се момент при зареждане на менюто, стартиране на приложение, а при повече отворени програми положението става още по-тежко.

LG Optimus L5 II review nixanbal 09

Всъщност приятелка с телефон под Symbian (Nokia C7) разцъка Optimus L5 II и първата й реакция беше – “Защо е толкова бавен?”. А такъв коментар от потребител на Symbian е красноречив за положението тук.

Вградената памет на LG Optimus L5 II също е изключително ограничена – 4 GB, от които по-малко от 2 достъпни

Въпреки слабото представяне на LG Optimus L5 II по отношение на производителност и бързодействие, смартфонът вероятно няма да направи толкова лошо впечатление на човек, който преминава към него от друг нисък клас дроид. Ако обаче взимате L5 II за втори телефон към мощния си суперфон, ще имате сериозни главоболия с прехода между двете устройства. 

Камера за разкош

Камерата на LG Optimus L5 II очаквано не е там, за да ви помогне да създадете следващия си фотошедьовър. Не и без намесата на Instagram. Снимките са с измити цветове и имат шум, но като за този клас камерафон положението е приемливо.

LG Optimus L5 II review nixanbal 08

Всъщност Optimus L5 II се справя достатъчно добре с фотографията, за да споделяте на воля кадрите в социалните мрежи, а приятелите ви да не питат какво има на тях.

Видеозаписът също е под средното ниво, всъщност може би на самото дъно. Максималната резоюция е едва VGA (640x480 пиксела) и освен за гледане на дисплея на телефона, друго разумно приложение на клиповете няма. 

Ето четирите най-сполучливи кадъра, които успях да направя с Optimus L5 II, докато беше у мен.

CAM00005 CAM00011 CAM00015 CAM00018

Под чертата – камерата на LG Optimus L5 II със сигурност няма да замени дори евтиния ви фотоапарат, нито пък можете да разчитате на нея за улавяне на ценни моменти от важно събитие. Приеме я като начин да оцветите фийда си във Facebook и Twitter.

Батерия и звук на ниво

Смартфоните с по-скромни процесори най-често имат предимството на издръжливата батерия и за щастие Optimus L5 II не прави изключение. Смартфонът има батерия с капацитет 1700 mAh и може да издържи без никакви проблеми цял ден работа с много разговори и разходки в интернет. Ако ползвате апарата умерено и намалите яркостта на екрана – и две денонощия са лесно постижение.

LG Optimus L5 II review nixanbal 06

Звукът в слушалката на мъника L5 II също е отличен – силен е и е малко вероятно да го увеличите до край, дори в по-шумна среда. Качеството на разговорите беше без забележки. През високоговорителя няма да успеете да си направите малка дискотека с любимата музика, но силата е достатъчна за водене на разговори през спикъра и гарантира, че няма да пропуснете обаждане, защото не сте чули звъненето.

Струва ли си LG Optimus L5 II?

Евтините смартфони с Android ще се изправят пред застрашителен конкурент с новия LG Optimus L5 II, който вече се продава и в България на приемлива цена от около 350 лв.

За толкова потребителите получават добър екран, приличен живот на батерията и актуална версия на Android, което вече звучи като добра сделка. Към слабите страни на модела се числят бавната работа и слабият хардуер, както и камерата с незадоволителни резултати.

Работата с Android смартфон от нисък клас за съжаление все още напомня на РС с непреинсталиран от 2 години Windows.

И все пак, ако търсите апарат с тази операционна система и ви трябва предимно за разговори и четене на новините на път за работа – LG Optimus L5 II може да се окаже подходящ за вас.

6.0
LG Optimus L5 II е едно от добрите предложения в ниския клас, което предлага добър живот на батерията и страхотен дисплей, но за сметка на това дразни с бавна работа и незадоволителни резултати от камерата...
  • Дизайн и изработка 6
  • Дисплей 7
  • Батерия 8
  • Камера 5
  • Производителност 4

Най-после и Теленор намали неустойката при предсрочно прекратяване на договор

Теленор обяви, че клиентите му вече ще могат да прекратят предсрочно договор и да не заплащат всички оставащи такси по…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer