НачалоРевютаNokiaРевю на Nokia Asha 302 и сравнение с Asha 201

Ревю на Nokia Asha 302 и сравнение с Asha 201

Евтини телефони с удобно QWERTY

37477
Написана от  nixanbal
Ревю на Nokia Asha 302 и сравнение с Asha 201

Asha е серията мобилни телефони на Nokia на платформата Series 40, които не се водят смартфони, но възможностите им малко по малко се развиват, предлагат допълнителни приложения за инсталиране и непрекъснато се появяват в различни формфактори. В офертите на българските оператори напоследък е актуален моделът Nokia Asha 302 и реших, че е време да ви запозная с него в подробно ревю. В материала ще прочетете и сравнение с още по-достъпния Asha 201, а накрая се надявам да разберете и кой е по-подходящ за вас. Тези устройства могат да ви впечатлят ако търсите евтин телефон предимно за разговори и все още сте от хората, които смятат, че копчетата са най-удобният начин за въвеждане на информация. И понеже все още има потребители, които очакват точно това от телефона си или просто искат подходящ модел за втори апарат, следващите редове за именно за тях.

Дизайн и качество на изработка

Когато купуваме телефон за около 150-250 лв. едва ли очакваме корпусът да блести с качество и отлична изработка. При Nokia Asha 302 също няма да откриете перфектно сглобения апарат и при моята бройка се усеща лек луфт между капака и батерията. Разбира се, това може да е само при в моя случай, а и тук исках да обърна внимание на нещо друго. Корпусът на телефона е създаден в приятна форма с обли краища и лежи отлично в ръката. По-важното обаче е, че задният капак на Asha 302 е метален, а също метална е и рамката, описваща тялото на апарата. Такива елементи има и при навигационните бутони, като всичко това издига дизайна едно ниво нагоре.

P6176013

Предните бутони са с голяма площ и са лесни за натискане, а QWERTY клавиатурата е в типичния стил на популярните в миналото E71 и E72. Копчетата с изключение на Space са мънички като зрънца, но леко изпъкналата им форма ги разграничава едни от други и прави писането бързо и удобно. Да, в началото ще ви е необходимо по-голямо внимание при съставяне на SMS или имейл, но с времето ще се влюбите в тези бутони и ще си припомните защо смартфоните BlackBerry са толкова обичани от бизнес потребителите.

QWERTY клавиатурата в Nokia Asha 302 е сред най-добрите качества на телефона, има отлична подсветка и фонетична подредба на клавиатурата.

И понеже и Nokia Asha 302, въпреки достъпната си цена, е ориентиран към деловите потребители, които използват телефона основно за комуникация, при основните бутони ще забележите два допълнителни – за бърз достъп до контактите и до имейла. Иначе и в самата клавиатура са заложени някои шорткъти – за включване и изключване на Bluetooth, Wi-Fi, звука и други.

P8128318

При Nokia Asha 201 металните елементи липсват и целият корпус е пластмасов, като изглежда доста предразположен към драскотини. Тук обаче няма никакъв луфт и скърцане на задния панел, а клавиатурата е една идея по-неудобна от 302. Като цяло този модел е с много сходен дизайн до Asha 302, но с по-младежки вид, по-евтини материали, а и по-достъпна цена.

Иначе и за двата апарата е характерно, че разполагат с изнесени отгоре microUSB порт, 3.5 мм жак и изход за зарядното на Nokia, както и microSD слот и дупка за връзка за ръка. Nokia Asha 302 и 201 използват стандартна SIM карта, чийто слот е под батерията. И при двата модела прави впечатление липсата на бутони за контрол силата на звука.

P6175963

Series 40 и колко далече е от смартфоните

Още с началния екран на Nokia Asha 302 и 201 ще ви посрещне изгледът на платформата Series 40, който е подобен на този при Nokia C2-03. Хоумскрийнът е само един и може да бъде разделен на няколко сектора, върху които да разположите предпочитаните елементи. Например имейл, известията от социалните мрежи и група иконки с шорткъти към избрани приложения.

Менюто има 12 иконки, напомнящи новия Symbian – цветни, овални и съвсем различни от тези в Series 40 преди години. Всъщност е трудно да разпознаете, че Nokia Asha 302 и 201 не вървят под Symbian OS, тъй като дори предлагат достъп до Nokia Store – онлайн магазинът за приложения. Там няма да откриете най-невероятните апликейшъни, но пък има доста богат списък с такива, както и 40 игри на Electronic Arts, които можете да изтеглите безплатно. Сред тях са Need for Speed, Tetris, FIFA 12 и други. Освен това Asha 302 идва с приложението на Nokia за достъп до социални мрежи, както и популярния WhatsApp.

P6175932

За браузване ви препоръчвам да разчитате на Opera Mini, въпреки че вграденият Nokia Browser също е оптимизиран за намаляване разходите от интернет трафик, но понякога даваше неясна грешка и не зареждаше страниците. Разбира се, браузването като цяло е далеч от изживяването на голям екран на смартфон, но все пак за несмартфони машинките се справят добре, особено ако сайтът има мобилна версия.

P6176027

Дисплеят е семпъл, но тъкмо на място

Дисплеят и при двата модела е доста скромен, но не и съвсем извън стандартите. Напротив – за 2.4“ диагонал резолюцията от 240х320 пиксела е дори отлична, а за сравнение ще ви припомня, че смартфонът с Android LG Optimus L3 има 3.2“ екран със същата резолюция. Така че Nokia Asha 302 и Asha 201 имат прилични дисплеи, при които все още можем да различим пикселите, но за този клас са право в целта.

Дисплеят е познатият хоризонтален от Nokia E71/E72 и позволява представянето на цели 12 иконки в главното меню, както и удобна работа с календара, имейл и социални мрежи.

Добрата новина е, че на слънце очаквано картина се губи, но не толкова, че да ви попречи да работите нормално с телефона на открито.

P8128326

Звук и камера

И двата телефона имат по един високоговорител на задния панел, който при Nokia Asha 302 е разположен по-приемливо в горната част, докато при 201 е там, където бихте държали апарата с ръка. Дори и без да закривате говорителя на Asha 201 обаче, той е значително по-тих от този на Asha 302. Не мисля, че бихте пропуснали входящо обаждане, но МР3-ките определено звучат по-силно и по-добре от втория модел. И все пак винаги бих предпочел да слушам музика през слушалки, но не и тези в комплекта, тъй като са съвсем елементарни и по-скоро ще са ОК за хендсфри и радио.

P8128363

При камерите предимството на Nokia Asha 302 е още по-силно изразено. Тя прави снимки с 3.2 МР резолюция и видеозапис във VGA (640x480 пиксела). Това, разбира се, е далеч от възможностите на съвременните камерафони, но тук говорим за телефон с цена от малко над 200 лв. при свободна продажба и бих казал, че кадрите са приемливо слаби. Няма светкавица, фокусът е фиксиран и допълнителните екстри не са в изобилие.

Asha 201 е още едно стъпало надолу при снимките – едва 2 МР камера с отчайващ видеозапис при 176х144 пиксела, което не е достатъчно дори да изгледате клипа на пълен екран в самия телефон. Така или иначе камерата и мултимедията като цяло не са силата на тези два телефона, но ако все пак държите на по-добрата опция – изберете Asha 302.

P6176007

Хардуер и комуникации

Докато при Asha 201 финландците не споменават и дума за процесора, при по-мощния Nokia Asha 302 това е ключово предимство. Въпросният разполага с едноядрен процесор на 1 GHz и 128 МВ оперативна памет, което за устройство от такъв клас е доста прилично постижение. Освен това Asha 302 има 179 МВ достъпна вградена памет, докато при Asha 201 можете да съберете 2-3 МР3-ки на наличните около 28 МВ. Разбира се, при двата модела има microSD слот и е добре да си осигурите една карта, тъй като ще ви е необходима за съхранение на приложения и музика.

Работата с Nokia Asha 302 също така е осезаемо по-пъргава заради по-горните спецификации, макар че и 201 не направи засечка през дните, в които го разцъквах.

P6175954

Сериозно предимство на по-напредналия модел са също и възможностите за комуникация. Въпреки че и двете Аши нямат GPS, Asha 302     превъзхожда 201 с наличието на 3G, Wi-Fi, опция за зареждане през USB порта и USB on-the-go. При по-скромния модел ще разчитате само на скорости EDGE при сърфиране в интернет и то задължително ще става през мрежата на оператора, тъй като липсва Wi-Fi модул.

Тази последна разлика между двата модела всъщност е от особено значение и трябва сериозно да помислите дали не си заслужава да дадете малко повече пари за Asha 302, осигурявайки си безплатен достъп до интернет на места с отключен хотспот, както и някои други дребни екстри.

Nokia Asha 302 заслужава малко по-високата си цена най-вече с наличието на 3G и Wi-Fi, както и по-мощния процесор.

Животът на батерията при двата модела е напълно задоволителен и без проблем можете да оставите зарядното вкъщи при кратко пътуване за уикенда. Това е съвсем очаквано предвид по-скромните възможности и малкия дисплеи, които консумират по-малко енергия.

P8128372

Под чертата

Под чертата Nokia Asha 302 и 201 са точно това, което ще си помислите и на пръв поглед – достъпни телефони с обрани екстри, удобни клавиатури, достъп до социални мрежи и имейл. Въпреки че като изживяване са далеч от смартфоните, цените без договор от 240 лв. и 150 лв. съответно правят тези два модела изключително атрактивни предложения. Потребителите със силна връзка към физическите бутони и неприязан към тъчскрийна могат да открият спасение именно в тези представители на серията Asha.

Изборът помежду им пък е сравнително лесен – Asha 302 предлага по-изпипан и качествен корпус, а сериозно предимство пред Asha 201 му дават 3G и Wi-Fi. Процесорът на 1 GHz и четири пъти по-голямата оперативна памет също спомагат по-бързата работа с телефона и ако разликата от по-малко от 100 лв. не е проблем, със сигурност ви препоръчвам модела Asha 302.

6.4
Nokia Asha 302 и Asha 201 не попадат в категорията на смартфоните, но предлагат богат избор от приложения, имат удобен дизайн с класическа QWERTY клавиатура и най-вече - предлагат се на изключително достъпни цени.
  • Дизайн и изработка 7
  • Дисплей 6
  • Батерия 9
  • Камера 5
  • Производителност 5

Първо по Дарик #240: Представяне на Xiaomi Mi 6

Здравейте с брой 240 на технологичната рубрика на nixanbal в Дарик радио! Тази сутрин, точно на Никулден, с Мишо Дюзев…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer