НачалоРевютаSamsungРевю на Samsung Galaxy S IV

Ревю на Samsung Galaxy S IV

Софтуерните иновации застават начело

37114
Написана от  nixanbal
Ревю на Samsung Galaxy S IV

Samsung Galaxy S IV – смартфонът, който всички очакват, за да разберат какви са тенденциите на 2013-а при дроидите от върховете на най-високия клас, вече е тук. След десетина прекарани дни с апарата сядам пред компютъра за това ревю, за да ви разкажа за впечатленията си от работата ми с него. Galaxy S IV е по-мощен, по-тънък и с по-голям екран, а в софтуерно отношение Samsung едва ли са могли да добавят още някакви екстри. Колко от тези надграждания на Android обаче са полезни и кои от тях действително могат да влязат в ежедневието ви; кои са основните предимства на апарата пред конкуренцията и ще продължи ли успеха на S III новият модел – моля, четете в материала нататък...

Супертънък, но все така пластмасов корпус

Samsung Galaxy S IV има по-голям екран от своя предшественик S III, но това не се е отразило на физическите размери на корпуса му. Новият модел е с почти идентични габарити, като дори е малко по-лек (130 грама) и доста по-тънък (7.9 мм) от миналогодишния флагман. И това е страхотно, защото на същата площ Samsung са събрали по-голям дисплей и са направили тялото на S IV още по-удобно за ползване и прибиране по джобовете.

Въпреки че е с 5” дисплей, Galaxy S IV не е по-голям от HTC One X

Лошата новина – корпусът отново е пластмасов. Един от малкото недостатъци на Galaxy S III беше именно слабата изработка, която при Galaxy S IV изпъква още повече на фона на конкурентните решения, използващи качествени материали като метал и стъкло. Не просто за мен е лошо решение да използваш този вид пластмаса за флагмана си, но и така по никакъв начин не отличаваш най-скъпия си модел от тези за по 200 лв. За справка – Galaxy S III и Galaxy S III mini са с идентичен външен вид и изработка, независимо че вторият струва наполовина по-малко.

Samsung Galaxy S4 review nixanbal10

Разбира се, това няма да бъде недостатък в очите на всички потребители, пък и пластмасовият гръб има и предимства. Това позволява на Samsung да задоволи интереса към смартфона си по-лесно, произвеждайки го по-бързо, отколкото ако корпусът му беше метален или от друг материал, изискващ по-особено внимание. Освен това капакът при S IV се сваля и дава достъп на потребителя до батерията, а до нея има и microSD слот – две неща, които липсват при някои от конкурентите.

Също така, ако пластмасата не ви притеснява, ще останете доволни от стегнатото и тънко тяло на апарата, което е близко по размери с Xperia Z, но заради заоблените краища е малко по-компактно и приляга по-удобно в ръката. 

Иначе дизайнът на Galaxy S IV е сходен с този на миналогодишния флагман на корейците и първоначално ще се предлага в бяло и черно, но панелите имат различна шарка. Докато миналата година Samsung се заиграха с “речни камъчета” и “мрамор”, сега S IV разчита на нов вид следа по корпуса си – подобна на ситна мрежа. Тя е видима както върху задния капак, така и в частите под стъклото около дисплея, но и на двете места не е релефна, въпреки че създава такова усещане.

Samsung Galaxy S4 review nixanbal04 

Елементите по корпуса включват стандартния физически бутон Начало под екрана и два капацитивни около него – Опции и Назад. Последните могат да светят постоянно, да са винаги изключени и невидими или да се появяват за секунди, само когато ползвате телефона. Както и при HTC Oneтези бутони имат допълнителна функционалност. Задържане на Начало отваря мултитаскинг режима; двойно натискане на Начало стартира гласовия асистент S Voice; задържане на Опции включва Google Now.

Над дисплея са цял куп сензори, слушалката, логото на Samsung и предната 2 МР камера.

Отляво е бутонът за регулиране силата на звука, а отдясно този за заключване и отключване на телефона – удобно разположение за по-лесен достъп. Над този бутон се вижда малък процеп в пластмасовия капак, с чиято помощ той се сваля. Отгоре е 3.5 мм жак, вторият микрофон за шумопотискане при видеозапис и разговори и инфрачервеният порт, а отдолу е основният микрофон и microUSB портът.

На гърба на Galaxy S IV изпъква единствено 13-мегапикселовата му камера, а под нея е LED светкавицата, логото на производителя и малката решетка на високоговорителя.

При сваляне на капака ще получите достъп до голямата батерия с капацитет 2600 mAh, до microSIM и microSD слотовете. Вторият е достъпен и без да сваляте батерията, но при смяна на SIM това ще се наложи.

Samsung Galaxy S4 review nixanbal01 

Като цяло корпусът при Samsung Galaxy S IV е признак на отсъствие на дизайнерски иновации и нито визията, нито материалите на изработка са претърпели развитие от Galaxy S III. Имайки предвид в колко десетки милиони беше продаден миналогодишният модел обаче може би корейците съвсем правилно следват принципа “Не поправяй нещо, ако не е счупено”. Въпросът е дали тази година стъкленият Sony Xperia Z и металният HTC One все пак няма да отмъкнат част от феновете на Samsung, които ще потърсят по-качествено усещане от тялото на мобилния си.

Дисплеят – плюсове и недостатъци

Новият Galaxy S IV разполага с огромен 5-инчов дисплей с Full HD резолюция и висока гъстота на пикселите от 441 ppi. Това означава голямо поле за работа с отлична картина. А панелът на дисплея е Super AMOLED, което води до засилен контраст и наситени цветове и въпреки че на места са доста далеч от реалните – гледката е приятна за окото. Ъгълът на видимост също е добър и няма размазване или избледняване на образа, ако погледнете екрана отстрани.

Изборът на този панел обаче има и недостатъци. Дисплеят сивее и не може да покаже истинско бяло. Това личи най-вече при отваряне на уебстраница в браузъра, където има повече бял фон. Той всъщност изглежда сив или леко мътен, особено ако поставите за сравнение до S IV телефон с LCD панел.

Samsung Galaxy S4 review nixanbal03

Под чертата Samsung Galaxy S IV предлага добър дисплей с висока резолюция и голям диагонал, подходящ за гледане на видео и игра. Гледката е една идея по-приятна от тази при S III, но и тук проблемите с цветопредаването продължават, макар и да не са толкова видими, ако не правите пряко сравнение с друг панел.

Софтуерът - най-сериозните усилия на Samsung са тук

При Galaxy S IV корейците продължават започнатото с S III – сериозната работа по софтуера. Galaxy става по-популярен бранд дори от самата операционна система Android и Samsung сякаш иска да ни докаже, че има защо, променяйки почти до неузнаваемост интерфейса на новия си модел.

Разбира се, отдолу е най-новата версия на платформата на Google (Android 4.2.2 Jelly Bean), но на повърхността модифицираният от Samsung интерфейс и купищата добавени софтуерни екстри сериозно отличават Galaxy S IV от останалите дроиди на пазара.

Samsung Galaxy S4 review nixanbal05 

Започваме от заключения екран, който всъщност си е направо като ново работно поле и не изглежда никак заключен. На пръв поглед изглежда стандартно и можете да го отключите със свободно движение на палеца по него, като преминаването към началния екран ще бъде съпроводено от сноп проблясващи лъчи. Ефектна и приятна анимация, но може да я смените с ефекта за движение по вода от Galaxy S III.

Върху заключения екран на S IV има надпис “Life is…”, който можете да промените с любим цитат или друга фраза по избор, а цветът и шрифтът също се регулират.

Ако обаче провлачите пръст отдясно наляво или обратно, ще се разкрие нов “заключен екран” и още един, и още един... Всъщност Galaxy S IV позволява да имате до 6 заключени екрана, върху които може да разположите различни уиджети или списък с иконките на любими приложения. Честно казано нямам представа защо бихте искали да използвате заключения екран за нещо, за което служи хоумскрийнът отдолу, но ако се окаже, че стандартните 7 начални екрана са ви малко – ето къде да съберете останалите уиджети.

Samsung Galaxy S4 review nixanbal11 

Нататък интерфейсът на Galaxy S IV продължава с добре познатите цветни иконки и уиджети на най-различни приложения. Освен приложенията от предишни модели S Memo, S Voice, S Planner и други, новият смартфон предлага и богат каталог с нови апликейшъни, насочени към различни потребители.

S Health например ще е полезна екстра за хората с активен начин на живот, които търсят приложение за следене на активностите през деня, консумираните и изразходвани калории и т.н. S Health обединява възможности от някои вече познати приложения за спортни ентусиасти и дори може да се каже, че има твърде много възможности и фини настройки.

Новост е и Story Album – приложение, с което снимките от екскурзия или друго събитие могат да бъдат обединени във виртуален албум. Към него автоматично ще бъдат придадени различни ефекти, можете да изберете тема на оформлението и след това да го изпратите например като PDF файл по имейла на приятели.

Samsung Galaxy S4 review nixanbal12

Вградени приложения в S IV са още TripAdvisor, Flipboard, както и новото S Translator – копие на Google Translate, но с много по-малко поддържани езици.   

По-интересно обаче е приложението Group Play, което позволява свързване на няколко телефона с тази функция и пускането на една и съща песен през говорителите на всички. Общо взето може да се получи малка дискотека с доста мощен саунд, а споделяне на едно и също съдържание важи още за снимки, видео и игри.

Сензори и управление с жестове

Samsung Galaxy S IV е сериозен пробив по отношение на жестовия контрол, който донякъде започна още с предишния флагман и функцията Smart Stay, непозволяваща на дисплея да угасне, докато погледът ви е закован върху него. Сега обаче Smart Stay е само една от куп подобни възможности.

Samsung е оборудвал новия си смартфон с функцията Air View, позната от Galaxy Note II, но тук тя е достъпна без стилус. Всъщност това е екстра, която видяхме и в Sony Xperia sola под името touch floating, и позволява да виждаме контекстно съдържание само с доближаване на пръст на дисплея. Например, ако с показалец доближим албум със снимки, ще видим в изскачащо прозорче част от снимките в него.

Samsung Galaxy S4 review nixanbal08

Атрактивна екстра (Quick glance) тук е възможността с движение на ръката над заспалия на бюрото телефон да събудите дисплея му за миг в приятна лилава светлина, показвайки ви часа и пропуснатите имейли, обаждания и известия от социални мрежи.

Всъщност всички подобни екстри с управление на жестове са обединени в менюто Air Gesture – прелистване на песни, снимки или скролиране в сайтове само с помахване с ръка на дисплея. Не е нещо особено и е също толкова лесно да докоснете екрана и с пръст, но това за мен е най-полезната от всички тези софтуерни глезотии и може да влезе в употреба например ако ръцете ви са мръсни, мокри или заети с нещо друго.

Screenshot 2013-04-08-13-58-44

Smart Pause и Smart Scroll са другите две нови неща в Galaxy S IV. С първата функция видеото се спира автоматично на пауза, ако погледът ви се отмести от екрана и продължава, щом го погледнете отново. Smart Scroll пък улавя погледа и с накланяне на екрана напред и назад може да се скролира в сайтове. Функции, които звучат интересно, но на практика не мога да кажа, че бих ги активирал, за да ги ползвам. При Smart Pause нещата не сработват толкова лесно – понякога клипът се спира, без погледът да се е отместил и обратно, а при Smart Scroll се иска да знаете под какъв ъгъл точно да заковете китката си, защото при всеки различен от него наклон страницата ще се превърта нагоре или надолу. А и в крайна сметка тази функция замества едно обикновено докосване на дисплея.

И въпреки че всички тези възможности може да не влязат в употреба при всички потребители – защото при някои няма да работят коренктно, а за други  просто няма да са полезни, истината е, че софтуерните разработки на Samsung са интересни и ако не сега, в бъдеще може да се развият в нещо доста сериозно. На този етап обаче не бих казал, че е смислено изборът за телефон да се определя от тях.

Камерата се справя очаквано добре

Камерата на Samsung Galaxy S IV е 13 МР и е пълна с екстри, а резултатите от снимки на дневна светлина са страхотни – отличен фокус, отлично цветопредаване и като цяло един от най-добрите камерафони на пазара. Galaxy S IV не се справя толкова добре при ниска осветеност и при нощни снимки, което дава предимство на HTC One, но в останалите ситуации моделът на корейците улучва право в целта.

Освен качеството на кадрите, което можете да видите сами по-надолу, интересно за камерата на новия S IV е нейният софтуер с всички нови екстри и настройки.

20130404 132114 1 20130405 094049 20130405 192125

20130318 074930 20130405 212518 20130406 162252

20130406 162904 20130406 162829 20130405 160823

Dual Camera е една от новите възможности тук, която позволява да включите двете камери едновременно при снимки - вижте примера по-долу. Така можете да заснемете парламента във Виена с основната, а своето лице с предната, като то ще се появи в малко прозорче и рамка в кадъра. Можете да избирате между различни видове рамки, можете дори да разделите кадъра – половината да бъде снимка с предната, а другата половина със задната камера. Размерът и позицията на прозорчето също могат да се регулират.

20130405 093300

В режимите на снимане е пълно с още допълнителни възможности – Drama Shot наслагва обект в движение от няколко кадъра в един и създава интересен ефект; Eraser позволява да изтриете случайно преминаващ човек, попаднал в кадъра ви и т.н.

Освен режимите, които са визуализирани по удобен начин с описателни картинки, смартфонът предлага и различни ефекти, подобни на Instagram. Като цяло интересни екстри, ако обичате да експериментирате с камерафона си, но за мен най-ценното е качеството на кадрите, което отново е на ниво.

Хардуер и производителност

Версията на Samsung Galaxy S IV, която ще се продава в България, е I9505 - с чипсета на Qualcomm Snapdragon 600 и четириядрен процесор на 1.9 GHz, а към него има 2 GB RAM. Някои потребители съжаляват, че у нас няма да се предлага моделът с осемядрения процесор в чипсета Samsung Exynos 5 Octa, но при него всъщност ядрата отново работят 4х4 и дори да има някакъв превес по производителност, това едва ли ще промени коренно представянето на телефона.

Samsung Galaxy S IV е със същия процесор като този в HTC One, но с тактова честота на 1.9 GHz, а не на 1.7 GHz.

В резултат би трябвало телефонът да се справя безупречно с всякакви задачи – тествах го с Need for Speed и вървеше отлично, без никакво насичане, но пък беше странно, че Real Racing 3 не пожела да стартира нормално и имаше единствено черен екран.

Като цяло моята бройка (всъщност и тази у мой колега) лагваше в менютата и в сайтове, но отдавам това на факта, че не бяха финални търговски версии.

 Samsung Galaxy S4 review nixanbal07

Иначе Galaxy S IV предлага още пълен набор екстри за комуникация, сред които Wi-Fi Direct – супер бърз и удобен начин да изпратите видео или друг голям файл към съвместим телефон, без нужда от интернет.

Освен това S IV има инфрачервен порт, с който успешно успях да заменя дистанционното на телевизора вкъщи, макар и да не разбирам смисъла от това. Може би е забавно, ако решиш да се пошегуваш с екрана в някое заведение или у приятели. За всички други случаи – в комплекта на телевизора влиза доста удобно дистанционно с копчета.

Смартфонът предлага още Bluetooth 4.0, NFC, microSD слот за до 64 GB карти памет и LTE поддръжка, която за съжаление днес все още е безполезна в страната ни.

Батерия и звук

Батерията на Samsung Galaxy S IV е с капацитет 2600 mAh, което е повече от 2100 mAh при миналогодишния S III, но всъщност животът с едно зареждане тук не е по-дълъг. Новият флагман може да издържи до едно денонощие далеч от зарядното, което всъщност е близко постижение с това на предшественика му. Е, изглежда по-големият Full HD екран и по-мощният процесор са взели своето.

Samsung galaxy S4 review nixanbal06

Добрата новина е, че заради пластмасовия корпус задният панел лесно се сваля и дава достъп до батерията. Това означава, че можете да си купите допълнителна такава и ако останете без заряд в движение – да я подмените. При много конкурентни смартфони това не е възможно, макар че при тях стои решението да ги презареждате с джобно зарядно тип преносима батерия.

Що се отнася до звука при S IV – има един говорител в долната част на задния панел и звукът от него е с прилична сила, но без да претендира за кой знае какво качество. Истината е, че след стерео звука на HTC One е трудно да правим съпоставка с който и да е друг модел – както по качество, така и по сила на музиката.

Звукът при разговор в слушалката обаче е отличен и дори твърде висок, ако го оставите на най-горното ниво. Нямах никакви проблеми с разговорите – както в София, така и при пътуването извън града през уикенда.

Видеоревю на Samsung Galaxy S IV

Изводът

Samsung Galaxy S IV ще бъде успешен смартфон и ще се продава като топъл хляб сред феновете. Компанията набра инерция по същия начин, по който това се случи с iPhone и тъкмо по примера на Apple и Samsung разбраха, че потребителите не на всяка цена търсят най-преливащия от иновации и нови екстри смартфон.

Затова новият Samsung Galaxy S IV предлага почти идентичен дизайн и пластмасов корпус с този на S III, а хардуерно се отличава с логичен ъпгрейд на процесора, камерата и дисплея.

При флагмана си обаче корейците са се потрудили върху софтуера и са добавили купища нови екстри, които го отличават от останалите дроиди. Това ще се хареса на голяма част от потребителите, други ще ги привлече просто любопитството към жестовото управление, а трети... Е, все пак трябва да останат и хора, които ще си купят някое от алтернативните решения Sony Xperia Z или HTC One.

Под чертата – ако търсите смартфон с голям и ярък дисплей, който снима добре и чупи бенчмарковете, ако искате изобилие от софтуерни глезотии и пластмасовият корпус никак не ви притеснява – Galaxy S IV вероятно е тъкмо вашият телефон.

Смартфонът ще бъде на пазара в България до около месец – вероятно в края на април или началото на месец май, а цената ще се завърти около 1300 лв. Galaxy S IV ще се продава и от трите ни оператора. 

8.0
Samsung Galaxy S IV има по-мощен процесор, повече мегапиксели в камерата и по-голям екран от миналогодишния S III, но акцентът тук е поставен върху софтуера. Ако управлението с жестове и купищата приложения ви привличат - обърнете внимание на новия корейски флагман.
  • Дизайн и изработка 6
  • Дисплей 8
  • Батерия 8
  • Камера 8
  • Производителност 10

Впечатляващият Apple Park отваря врати за първите служители през април

Новият кампус на Apple, който многократно сме виждали от погледа на прехвърчащи над него дронове, вече си има официално име…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer