НачалоРевютаSamsungРевю на Samsung Galaxy S4 Active

Ревю на Samsung Galaxy S4 Active

Още един повод да я бутнете в басейна с дрехите

28437
Написана от  nixanbal
Ревю на Samsung Galaxy S4 Active

Новият флагман Galaxy S IV на Samsung вече се продава в милионен тираж всяка седмица, а корейците се надяват, че успехът му ще се прехвърли и към различните модифицирани версии, тепърва пристигащи и на българския пазар. Samsung Galaxy S4 Active е почти идентичен модел с оригиналния S IV, но има някои ключови разлики и водоустойчивият корпус е една от тях. От известно време насам ползвам смартфона амфибия на Samsung и на следващите редове ви предлагам акцентите от най-добрите и по-слабите му страни…

Дизайнът е крачка встрани

Samsung Galaxy S4 Active има 5-инчов дисплей и корпусът му е от категорията на онези големи смартфони, трудни за управление с една ръка. Ако обаче нямате нищо против повече площ за гледане на видео и браузване на любимите сайтове, точно като мен, този апарат може да ви пасне отлично.

Дизайнът на Galaxy S4 Active е малко встрани от стила на Galaxy S IV, което е желана глътка свеж въздух за портфолиото на корейците. Въпреки че тялото на модела отново е пластмасово, задният панел вече не е с изцяло гладка повърхност, а има и елементи с лек релеф. В четирите му края пък има метални винтчета, или поне имитация на такива, които придават по-грубоват, но приятен вид на S4 Active. Горната и долната част пък са с много фино гумирано покритие, които осигуряват по-добър захват на апарата.

Samsung Galaxy S4 Active review nixanbal 01

Предната част е заета от огромния екран, а под него трите познати бутона са физически и изискват натиск за реакция. Oт двете страни са разположени бутоните за контрол силата на звука и заключване, като лекият им релеф позволява по-лесно да ги намерите.

Отдолу е microUSB портът, покрит от капаче, а отгоре е откритият 3.5 мм жак, който обаче няма да допусне вода. Това ще ви позволи например да бягате със слушалки (също водоустойчиви) под дъжда, или просто ще ви спести досадното отместване на капачето всеки път.

Samsung Galaxy S4 Active review nixanbal 04

Задният капак на корпуса се сваля, както и при Galaxy S IV, като дава достъп до батерията, microSD и microSIM слотовете.

Active не означава точно, каквото си мислите

Корпусът на Samsung Galaxy S4 Active е защитен от прах и потапяне под вода на дълбочина до 1 метър за до 30 минути. Тялото на апарата обаче не е съвсем запечатано. Задният панел се сваля и затова е задължително да се уверите, че при поставянето му обратно е щракнал добре във всеки край, включително трябва да се натисне под камерата. Върху вътрешната част на капака има гумирана линия, която служи за допълнителна изолация и по-сигурна защита на вътрешните компоненти.

С това обаче се изчерпват характеристиките, които се асоциират с името Active на това устройство. Смартфонът не е защитен от удар, нито пък има други качества, с които да се слее с активния ви начин на живот.

Ценна добавка към Galaxy S4 Active би било безплатно включване на пълната версия на спортното приложение Endomondo например

Samsung Galaxy S4 Active review nixanbal 03

Водо- и прахоустойчивият корпус на Galaxy S4 Active обаче ще ви позволи да не се притеснявате да приемете обаждане под дъжда или докато си взимате вана, ще можете да го вземете в басейна или на плажа. От работата ми с водоустойчивия Xperia Z всъщност установих, че най-ценното качество на модели като тези е, че можете спокойно да ги хванете с мръсни ръце, да ги нацапате волно или неволно с кал или кетчуп, защото след това можете просто да ги измиете под чешмата и ще светнат като нови.

Samsung Galaxy S4 active review nixanbal 05

Така че, няма нищо сбъркано във водоустойчивия характер на Galaxy S4 Active, просто името му предполага нещо много повече от това.

Промяната в дисплея

Дисплеят на Samsung Galaxy S4 Active се отличава от този на флагмана единствено по използвания панел – тук става въпрос не за Super AMOLED, а за добре познатите ни TFT LCD. Това означава по-реалистични и не толкова подсилени цветове, но в никакъв случай не мислете, че S4 Active отстъпва на оригинала.

Samsung Galaxy S4 active review nixanbal 06

Екранът на Active е с наситени цветове, висока яркост и дори под преките слънчеви лъчи се чете прилично. Освен това този екран има много по-чисто бяло, което при AMOLED панелите леко сивее.

Въпреки че това е версията Active, покритието на екрана незнайно защо е Gorilla Glass 2, а не 3, както при Galaxy S IV

Добрата новина е, че диагоналът и резолюцията от флагмана са запазени – 5 инча при 1920x1080 пиксела, което означава гъстота на пикселите от 441 ppi. Това превръща дисплея на Galaxy S4 Active в един от най-добрите по отношение на детайлното изображение.  

Samsung Galaxy S4 active review nixanbal 07

Освен това и тук екранът е суперчувствителен, което позволява да се ползва с ръкавици, но при разпознаването на мокри пръсти имах доста главоболия и най-често се налагаше да изтръскам телефона или да избърша дисплея му.

Хардуер и производителност

Доброто наследство от Galaxy S IV при Galaxy S4 Active продължава и при хардуера и наличието на чипсета Snapdragon 600 с четириядрен процесор на 1.9 GHz и графика Adreno 320 e още един плюс за модела. Към тях са добавени не по-малко ценните 2 GB RAM и за съжаление само 16 GB вградена памет.

Последното не е съвсем характерно за смартфон от висок клас, който би трябвало да разполага минимум с 32 GB или поне да предлага и такава опция. Достъпните гигабайти от първия старт на устройството са около 10 и с няколко големи игри лесно могат да бъдат запълнени.

Samsung Galaxy S4 active review nixanbal 08

Все пак има и microSD слот, а той поддържа до 64 GB външна памет, макар че подобна карта си е отделна инвестиция.

Иначе все по-популярната и ценна екстра NFC не е отпаднала от списъка характеристики и също се предлага от Galaxy S4 Active.

Софтуерни екстри

По отношението на софтуера Galaxy S4 Active не е нещо непознато, ако вече сте се срещали с Galaxy S IV. Смартфонът върви под Android 4.2.2 Jelly Bean, който беше най-новото от Google допреди няколко дни, когато се появи Android 4.3 Jelly Bean. Дори в това положение обаче можем да качем, че водоустойчивият S4 идва със съвсем актуален софтуер, а и звучи логично скоро да получи ъпдейт до 4.3.

Отгоре Samsung са положили познатия си потребителски интерфейс TouchWiz, който е изменил всеки детайл от чистия вид на Android, превръщайки го в още по-цветна и преливаща от визуални ефекти операционна система. Лично предпочитам модификациите на Sony и HTC, но във всеки случай Samsung са ниво над софтуерните дизайнери в LG.

Samsung Galaxy S4 active review nixanbal 11

Ако излезем от темата за шарения вид на интерфейса и погледнем към добавените софтуерни глезотии, има много добри новини. Екстрите, познати от флагмана, са представени и тук, като отново менюто Настройки е отрупано с тях.

Налице е възможността за управление с жестове Air gesture, с която можете да преглеждате снимки или да навигирате в уебсайт само с движение на ръката над екрана, а Air View позволява да надникнете в албум от галерията, само с доближаване на пръста до него. Smart stay не оставя екрана на телефона да угасна, ако погледът ви е в него, а Smart pause спира автоматично гледаното в момента видео, щом отместите очите си от дисплея. Smart scroll пък изисква леко движение на китаката нагоре или надолу, за да скролира в отворената страница.

samsung-screens

Функцията Multi windows дава възможност да използвате две приложения върху двете половини на дисплея, а в списъка с приложенията ще видите Group Play – можете да пуснете любимата си песен да звучи едновременно през няколко смартфона, стига приятелите ви също да използват модел на Samsung и той да я поддържа. Приложението S Health за следене на активността и здравословното ви състояние също е тук, стига да искате да обогатите възможностите на Endomondo.

Всички тези и още много софтуерни екстри са добавената стойност, която получавате с флагмана, а сега и със Samsung Galaxy S4 Active. Истината е, че в ежедневието си вероятно няма да ползвате всички, а някои и изобщо. Smart stay обаче е ценна функция, а също и Air gesture, в случай че в ежедневието си често сте със заети ръце или не искате да пипате телефона докато сте се омазали в кухнята. Всъщност Galaxy S4 Active лесно може да бъде измит под чешмата, но все пак...

Камера с подводен режим

Когато си купувате Samsung Galaxy S4 Active, трябва да сте наясно, че няма да имате в джоба си най-добрия камерафон, не дори един от топ 10. Защото камерата при водоустойчивия модел е една от основните разлики с оригиналния Galaxy S IV, като резолюцията тук е 8 МР спрямо 13 МР.

Въпреки намалената резолюция обаче, Galaxy S4 Active има страхотни попадения със снимките и при добри условия (на дневна светлина) могат да се получат много приятни неща.

20130728 143546 20130728 143717

20130713 133137 20130713 132216

Освен това интерфейсът на камерата е удобен с леснодостъпни настройки и различни режими на снимане.

Видеозаписът е Full HD и се получават добри клипове, а има опция за пауза на записа, което позволява да създавате по-интересни и креативни видеа.

Aqua mode подобрява подводните кадри, но използва фиксиран фокус

За съжаление и тук, както и при Xperia Z, няма копче за камерата, но снимки под вода са възможни, въпреки че екранът не реагира на докосване след потапяне. Отделни кадри или видеозапис под водата можете да правите с бутона за контрол силата на звука.

Когато решите да се гмурнете с Galaxy S4 Active, предварително трябва да активирате режим Aqua в камерата, който ще ви предложи да изберете функция за бутона за увеличаване и намаляване силата на звука – дали с него да правите снимки или да започнете видеозапис. Това е най-подходящият начин за използване на камерата под вода, но няма възможност да промените настройките след потапяне. Недостатък за този режим е, че при него се използва фиксиран фокус и често кадрите са размазани.

Samsung Galaxy S4 active review nixanbal 10

Другият вариант е просто да започнете видеозаписа над вода и след това да се гмурнете с апарата.

Като цяло камерата на Samsung Galaxy S4 Active не му осигурява място в списъка на най-добрите камерафони, но се справя достойно, а и има специален режим за подводни кадри, който прави цветовете по-наситени.

Батерия и звук

Samsung Galaxy S4 Active има батерия с капацитет 2600 mAh, или точно толкова голяма, колкото тази във флагмана. Успях да изкарам малко повече от денонощие, когато намалих тормоза над телефона, но със стандартно човъркане, разговори и ползване на мейл и социални мрежи – S4 Active се нуждае от зарядно още на същата вечер.

Нищо изненадващо, но хардкор потребителите, които искат да се възползват максимално от удобствата на модела, могат да си купят допълнителна батерия. Тъй като задният капак се сваля, имате възможност да “презаредите” с допълнителна батерия, която лесно да поставите, когато първата се изтощи.

Samsung Galaxy S4 active review nixanbal 12

Що се отнася до звука – той е отличен през слушалката и приличен през говорителя. Samsung Galaxy S4 Active има само един високоговорител – звукът е моно, няма да различите инструментите в любимите си парчета, но пък силата на звънене е супер и няма начин да пропуснете обаждане, освен ако телефонът не е на дъното на басейна.

За слушане на музика във всеки случай препоръчвам качествени слушалки, освен ако не сте с група приятели, също потребители на нов модел Samsung, и не си пуснете дружно през Group Play любим плейлист.

Samsung Galaxy S4 active review nixanbal 13

Просто водоустойчивата версия на Samsung Galaxy S IV?

Active е един от най-интересните модели на Samsung

Във финалните думи на ревюто е важно да обърнем внимание, че Galaxy S4 Active всъщност не е “просто водоустойчивата версия на S IV”.

Този смартфон е създаден на същата база, но има по-отличителен външен вид, неприсъщ за никой друг модел на корейците, има специален режим за снимане в басейна и, да, защитен е от прах и вода. Освен това дисплеят ме изненада приятно и бих казал, че го предпочитам пред AMOLED.

Като по-слаби страни на устройството ще отбележа леко ощетената камера, посредствената батерия и фактът, че името Active звучи по-скоро неточно за телефон, който не е застрахован при изпускания и на теория има по-лесен за надраскване дисплей от не-Active версията.

Под чертата – Samsung Galaxy S4 Active си заслужава, ако сте фенове на Samsung, но ви е омръзнало от еднотипния дизайн, застъпен при всички модели на компанията. Защитата от вода не е нещо, което има смисъл целогодишно, но е приятен фактор от профила на модела.

7.8
Galaxy S4 Active има някои разлики с флагмана на Samsung, които могат да го превърнат в предпочитан избор за феновете на водните спортове или хората, търсещи нещо различно в каталога на корейците.
  • Дизайн и изработка 7
  • Дисплей 8
  • Батерия 8
  • Камера 7
  • Производителност 9

Франция разследва Apple за умишлено забавяне на стари модели iPhone

Френската прокуратура разследва Apple във връзка с планираната амортизация на стари модели iPhone, съобщи във вторник Агенция Франс Прес. Ако…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer