nixanbal mwc 2017 banner

НачалоРевютаSamsungРевю на Samsung Galaxy Tab 10.1

Ревю на Samsung Galaxy Tab 10.1

Претендент за титлата

9596
Написана от  nixanbal
Ревю на Samsung Galaxy Tab 10.1

Samsung Galaxy Tab 10.1 е таблет с около три пъти по-голям екран от смартфона ви, няколко милиметра по-тънък корпус и батерия, която без проблем ще надживее машинката в джоба ви. От няколко седмици замених моя 7-инчов Galaxy Tab с новата Honeycomb гордост на южнокорейците и въпреки някои недостатъци и липси в 10.1, бих казал, че ъпгрейдът си струва, а по-нататък ще ви разкажа защо...

По-голям дисплей – плюсове и минуси

Винаги съм изтъквал като сериозно предимство на оргиналния Samsung Galay Tab компактните му размери и 7-инчов екран, които позволяват да го съберете дори в джоба на дънките. Край с този навик – Galaxy Tab 10.1 е доста по-голям (10.1“ дисплей) и макар и по-тънък, таблетът не се събира в друго, освен в раница или някаква друга чанта за носене. Нещо повече – докато в някои ситуации по-малкият модел можеше да се ползва удобно само с една ръка, новият изключва всякаква подобна възможност.

PB086453

Samsung Galaxy Tab 10.1 разполага с голям и ярък 10.1“ дисплей с HD резолюция от 1280х800 пиксела, тежи 565 грама, а корпусът му е изключително тънък – 8.6 мм.

Все пак по-големият екран не е направен, за да ви създаде дискомфорт – напротив. Въпреки че няма да е удобно да извадите таблета в градския транспорт, 10.1-инчовият дисплей позволява по-приятна работа при браузване, имейл и игри в почти всяка друга ситуация. Не се оплаквам също, че виждам по-голяма част от блога без да скролвам, или пък че Angry Birds са три пъти по-забавни на 10 инча. От двете страни на екрана пък има и стерео високоговорители, които доставят чуден звук.

Honeycomb с „пипнат“ интерфейс

Samsung Galaxy Tab 10.1 работи под Android 3.1 Honeycomb и въпреки че вече има по-актуална версия (3.2), Samsung все още не са решили да ъпдейтнат таблета. Това поставя под съмнение и обещанието за актуализация до Android 4.0 Ice Cream Sandwich през 2012 г., но да видим – може пък директно да преминем от 3.1 на 4.0. Старият ми Galaxy Tab е с Froyo и до ден днешен.

PB086372

Иначе таблетът не е с чистата визия на Android, която ни предлагат повечето Honeycomb модели – LG Optimus Pad, Motorola XOOM и Toshiba AT100 например. Galaxy Tab 10.1 използва фирмения интерфейс Touchwiz, добавил няколко приятни екстри, а и винаги е по-добре да има нещо отличаващо.

Сред бонус екстрите, които идват с Touchwiz, е например лентата с шорткъти, които изскачат с докосване на малка стрелкичка в центъра на основата на екрана.

Машината се управлява изцяло от дисплея и няма никакви бутони по корпуса отпред. Типичното за Honeycomb е, че ключовите Начало, Назад, Опции и Мултитаскинг са софтуерни и променят позицията си спрямо завъртането на екрана. А екранът тук може да се върти на всички посоки, като най-хубавото е, че няма никакво забавяне при процеса.

Супер бърз, с леки уговорки

Както и Toshiba AT100, чието ревю наскоро прочетохте на блога, таблетът на Samsung също се базира на NVIDIA Tegra 2 с двуядрен процесор на 1 GHz, 1 GB RAM памет и има 16 GB вградена (в случая с моята бройка). Тази конфигурация осигурява изключително пъргава работа на Android – преминаването през началните екрани, отварянето на приложения и работата с тях – всичко върви много добре. Тук там се случват леки засечки – както с всяко Android устройство. Например онзи ден се наложи да рестартирам таблета след известно време, прекарано в игра на новата Angry Birds Seasons 2012 Ham’O’Ween – явно просто му дойде в повече. Не бих казал, че това е ОК, но не е системен проблем и ако подобни случки не зачестят в бъдеще, съм склонен да ги приема.

PB086398

За липсващите конектори

По отношение на хардуера трябва да отбележа липсата на USB порт – едно от ключовите предимства на таблета Toshiba AT100. Така Galaxy Tab 10.1 не може да се възползва от свободата, която дава Honeycomb, да се свързва с външни устройства през този конектор, като например с USB флашка и други. Вероятно една от причините за решението USB портът да бъде оставен извън плана е запазването на секси корпуса до минимално тънък профил – е, постигнато е.

Това обаче не е оправдание за липсата на microSD слот, който все още е полезна екстра, независимо колко GB вградена памет имат устройствата – винаги е по-лесно да извадиш картата и за секунди да я пъхнеш в лаптопа, за да свалиш снимки или друго съдържание.

Samsung Galaxy Tab 10.1 предлага Wi-Fi, DLNA, Bluetooth 3.0 и GPS с картите Google Maps.

Иначе зарядното и USB кабелът се свързват с Galaxy Tab 10.1 през фирмения конектор на Samsung, което е добър обединяващ вариант, но ме кара да ползвам допълнителни кабели освен вече почти старнартния microUSB.

PB086384

Слот за SIM карта, но без разговори

Добра новина обаче е наличието на SIM слот и 3G модула в Samsung Galaxy Tab 10.1. Таблетът поддържа HSPA+ със скорости до 21Mbps, каквито българските оператори вече предлагат, или поне на определени места в страната. За разлика от малкия си предшественик, Galaxy Tab, новият модел не може да се ползва като мобилен телефон за разговори. Все пак стои опцията да изпращате и получавате SMS-и през картата си.

Samsung Galaxy Tab 10.1 предлага споделяне на мобилния интернет от SIM картата с други устройства през Wi-Fi, Bluetooth или USB – екстра, която аз винаги ползвам при пътуване.

PB086416

Поредната мощна батерия

Харесвам таблетите не само заради всички възможности, които предлагат, заради удобното сърфиране в мрежата и т.н. Тези машинки имат и изключително издръжливи батерии – няколко пъти съм споменавал, че това е едно от предимствата на оригиналния Galaxy Tab, а така е и при новия модел. Таблетът има батерия с капацитет 7000 mAh, която осигурява часове работа, прекарани в браузване на сайтове, игра, Twitter и Facebook. Ползвам таблета по няколко дни преди да се наложи да го закача на зарядното, като общо се събират часове интензивна работа. По официални данни Samsung Galaxy Tab 10.1 издържа до 9 часа гледане на видео или до 72 часа слушане на музика.

PB086435

В комплекта на Samsung Galaxy Tab 10.1 влиза USB кабел/зарядно, слушалки иии... нищо повече. Бих казал, че липсата на калъфче за пореден път е дразнеща – тези устройства не могат без подобен аксесоар и той трябва да е задължителен в комплекта на всеки таблет. BlackBerry PlayBook например има калъф в кутията, а неговото ревю очаквайте скоро!

Изводът

В заключението, което пиша няколко седмици откакто използвам Samsung Galaxy Tab 10.1, мога да кажа, че машинката е освен тънка, лъскава и с идеално сглобен корпус, още доста бърза и с приятно ярък дисплей. И въпреки че 10.1“ са малко множко за моя вкус, по-големият диагонал позволява по-удобно браузване и въобще повечето неща са по-приятни с него. Като цяло Galaxy Tab 10.1 е един от най-близките конкуренти на Apple iPad 2.

Цената на таблета започва от 860 лв. с договор към някой от операторите (продава се от всички), а на свободна продажба е 1100 лв. за версията от ревюто – 16 GB вградена памет и 3G поддръжка.

7.6
Samsung Galaxy Tab 10.1 е един от най-масовите таблети с Android и въпреки че беше лишен от софтуерна поддръжка, устройството има и някои предимства. Приличен списък с възможности, платформата NVIDIA Tegra 2 и издръжливата батерия са качества, които трябва да вземете под внимание при избора си.
  • Дизайн и изработка 7
  • Дисплей 7
  • Батерия 9
  • Камера 7
  • Производителност 8

TECHDRIVE #12: Димитър Димитров от TICKEY в Opel Zafira

В брой 12 на поредицата TECHDRIVE, която реализираме съвместно с Opel, ще се возим в автомобил, но ще говорим за…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer