НачалоРевютаSonyРевю на Sony SmartWatch

Ревю на Sony SmartWatch

По-умен от часовника, по-назад от телефона

12178
Написана от  nixanbal
Ревю на Sony SmartWatch

“Умен часовник” не е ново понятие за пазара на технологични играчки, но за първи път в блога имам възможност да ви представя подробно ревю на един такъв. Прекарах известно време със Sony SmartWatch на ръката и Xperia T в джоба, а резултатът е много събрани впечатления от часовника – от ползите му, недостатъците и смисъла на тези устройства като цяло. Струва ли си ентусиазмът да ви донесе нова хай-тек играчка на китката и ще промени ли живота ви SmartWatch, моля, четете в ревюто нататък...

Реквизит от филм за Бонд

Ако ще си купувате хай-тек играчка, която ще бъде постоянно на ръката ви, първото условие е тя да е удобна за носене и да не се чувствате неловко. За щастие гумената каишка на Sony SmartWatch се оказа добро решение и сякаш е универсална, за да пасне идеално на всяка китка, като има 8 дупки за регулиране ширината. Материалът не е впечатляващ колкото би била кожата или металът, но пък гумата не позволява на часовника да мърда и той стои стабилно, дори при навигация с пръст по дисплея му.

Гумата не запарява китката сега, но не знам дали през горещите месеци няма да се окаже проблем

Иначе определено Sony SmartWatch ще донесе онова усещане, че имате нещо свръхтехнологично на ръката си, почти като агент от филм за Бонд. И въпреки че сме далеч от най-високите технологии, внушението е налице, а и няма да има приятел, а често дори непознати по улицата, които да не ви попитат каква е тази играчка и защо на часовника ви пише “Sony”.

Sony SmartWatch review4

Дизайнът е добър, но без ефекта уау

SmartWatch прилича на стандартен часовник, който обаче е съставен от две основни части – гумената каишка и основното тяло. Самата джаджа е с корпус от бяла полирана пластмаса и алуминиева рамка, а лицевата част е стилно черна с логото на Sony над екрана.

Тялото на часовника се защипва към каишката с най-обикновен клип механизъм, което позволява да го откачите и да го носите например на ризата или на джоба на дънките. Без каишката Sony SmartWatch е почти същият като Apple iPod nano, но с не толкова стилен и качествен корпус.

Sony SmartWatch review3

Освен каишката, в комплекта на SmartWatch влиза и метална пластина, върху която часовникът се защипва, а към нея може да се закачи и стандартна каишка за часовник. Добра опция, особено ако искате да облагородите вида на играчката с нещо от по-качествен материал.

Sony SmartWatch review5

Иначе единственият бутон на часовника е разположен странично и с негова помощ SmartWatch се включва и изключва, а навигацията е изцяло през тъчкрийна. Друг интересен детайл от малкия корпус на часовника е позиционираният под щипката порт за зареждане, където кабелът трябва да се защипе, докато черпи енергия през USB порта на лаптопа.

Дисплеят е разочарование

ОК, часовникът трябва да е малък и компактен, но пестенето на пиксели и милиметри при екрана на Sony SmartWatch е довело до съсипването му. Дисплеят на устройството е с диагонал 1.3” и има резолюция от 128х128 пиксела, която прави картината силно пикселизирана, дори при този малък размер. Дори малките иконки не изглеждат добре.

Ако все пак възприемем идеята, че това е часовник за контрол на функции от телефона и получаване на базова информация, за което не е необходимо HD качество на образа, малкият диагонал остава проблем.

Управлението на часовника става изцяло през този малък дисплей и въпреки че преминаването през уиджетите и иконките се получава добре, много функции са миниатюрни и невъзможни за улучване и ползване от хора с малки пръсти или проблем с очите. Пример са командите в МР3 плейъра или опцията за отказване на входящо повикване.

Sony SmartWatch review2

Навигацията общо взето е позната от всеки тъчскрийн – просто движите пръста наляво-надясно или нагоре-надолу по екрана и преминавате през различните екрани с уиджети или инсталирани приложения. Жест с два пръста (най-удобно става с показалец и среден пръст), подобен на мултитъч “защипване”, е начинът за връщане назад, а влизането в менюто от режим часовник става с двойно потупване.

Приложенията

Въпреки че Sony SmartWatch използва някакъв модифициран Android, това не бива да ви заблуждава, че на китката си имате смартфон, но в друга форма. В интерес на истината всички тези приложения и въобще функции на часовника не идват с него, а се инсталират допълнително и то през смартфона – в SmartWatch няма Google Play.

За съжаление през SmartWatch не може да се провеждат разговори

Тук най-значимите са телефонната книга, имейлът, прогнозата за времето, МР3 плейърът, социалните мрежи Facebook и Twitter, а ако сте активни в парка - и спортното Endomondo.

Лично харесвам най-вече плейъра, с който може лесно и удобно от китката на ръката да се превключват песните или да се контролира звука. Практично е, особено ако обикновено прибирате телефона в джоба си и не искате да го вадите за всяка смяна на нелюбима песен.

Известията при нов имейл също са полезни, но социалните мрежи са пълен провал. Уиджетът показва някаква случайно избрана информация, няма шанс за по-детайлни настройки за какво да ви писука, а реакцията през часовника на туит или коментар във Facebook е смешна. В Twitter можете да ретуитвате или да отговаряте с предварително съставен туит с текст “Nice.”, а във Facebook има само опция Like.

Sony SmartWatch review1

Има и редица платени приложения, като общата бройка на екстрите за SmartWatch, поне според Sony, е 150 апликейшъна в Google Play.

Лошата новина е, че часовникът не може да служи за провеждане на разговори. Да, веднага изгуби една идея от джеймс-бондския си имидж, нали? При входящо повикване можете да видите кой ви търси върху екрана на SmartWatch, да заглушите или откажете повикването или да го приемете. Последното е странно, но може би идеята е, че в този момент сте свързали телефона с Bluetooth хендсфри и разговорът ще протече така, тъй като часовникът няма микрофон и слушалка. Иначе и опцията да заглушите звъненето е удобна, особено ако сте в среща и телефонът звъни мощно от някой джоб или бездънна чанта.

Сдвояване със смартфона и поддържани модели

Принципно не би трябвало да има проблем да свържете който и да е смартфон с Android 2.1 или по-нова версия с часовника SmartWatch. За да се случи това, е необходимо апаратът да разполага с инсталирано приложението LiveWare manager. То е по начало налично в смартфоните Sony Xperia, а за останалите е достъпно безплатно в Google Play. Към него допълнително се инсталира и Smart Connect SmartWatch и “това е”, както се казва в тв спота за цифровизацията.

Само че в моя случай успях да сдвоя устройството с Xperia T след доста мъки, а с HTC One X въобще не ми се получиха нещата. Но ако сте се борили със свързването на Bluetooth хендсфри и други подобни аксесоари, вероятно сте тренирани и дори да не се случи от първия опит, ще победите след няколко минути борба.

Sony SmartWatch review7

Общо взето досадна част от ползването на Sony SmartWatch, но стане ли веднъж, след това часовникът ще се свързва с телефона автоматично, винаги щом е включен Bluetooth. Самият часовник при стартиране винаги първо влиза в режим на сдвояване и си търси сродната душа.

Комплектът

В приятната кутия на Sony SmartWatch ще откриете самия часовник в бял цвят, както и една каишка в черно. Принципно има и много цветни варианти, но у нас се предлага само тази комбинация.

Към него идва и споменатата метална пластина, която позволява да закачите своя каишка, например метална от стандартен часовник. Останалото в комплекта се изчерпва с куп книжки и кабелът за зареждане през РС-то (USB), който има интересен накрайник за връзка с часовника.

Преди финалните думи, ето и видео от студиото на Дарик радио, където преди няколко дни разцъкахме часовника в ефир:

Заключението – струва ли си Sony SmartWatch

Ерата на умните часовници няма да настъпи с този модел

В първите минути от срещата ми с тестовата бройка на Sony SmartWatch бях фен и нямах търпение да разцъкам играчката, за да проверя доколко е полезна и има ли смисъл да се инвестира в подобен аксесоар. Оказа се, че усещането за Джеймс Бонд е само фантазия, а сработването ми с часовника беше тежка задача.

Сред слабите страни на SmartWatch са малкият му и неудобен екран, както и фактът, че задължително се иска връзка с телефона. Часовникът на Sony трябва да се възприема не като самостоятелно устройство, а като прозорец към смартфона. Той е безполезен, ако не е свързан с мобилния ви и трябва да имате това предвид, когато го купувате.

Не, възможностите на Sony SmartWatch не представят пълния потенциал на умните часовници и без съмнение тепърва ще видим далеч по-напреднали технологично играчки за носене на китката. SmartWatch обаче е приятен на вид аксесоар, който ще погъделичка ентусиазма на всеки гийк и ако парите не се влагат с идеята за разумна инвестиция – защо не.

Sony SmartWatch в момента се предлага в България официално от VIVACOM, които го продават за 250 лв. или за 150 лв., ако сте техен клиент и имате (или просто заемете от приятел) карта VIVACLUB. 

Telekom Austria Group ще прекръсти всички свои оператори на A1, Мтел включително

Telekom Austria Group, от която е част Мтел, обяви в сайта си, че планира да ребрандира всички оператори от групата…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer