НачалоРевютаSonyРевю на Sony SmartWatch 2

Ревю на Sony SmartWatch 2

Еволюцията продължава, но заслужава ли място на китката ви?

22731
Написана от  nixanbal
Ревю на Sony SmartWatch 2

Sony представи първия си умен часовник още в началото на 2011 г., но успехът сякаш го подмина, както впрочем се случи с всички конкурентни играчки. Днес компанията пуска на пазара новия SmartWatch 2, за който се надява, че ще привлече по-сериозна аудитория с подобрения си дизайн, усъвършенстван интерфейс и по-опростено свързване с телефона. Не, този часовник все още е далеч от шпионските филми, където можеш да разговаряш и правиш снимки с онова нещо на китката си, но всъщност SmartWatch 2 е едно от най-добрите предложения на пазара в момента.

Какви са възможностите и какви недостатъците на новия умен часовник от Sony, и в края на 2013-а има ли смисъл да инвестирате в такава играчка, или нека всички притихнем в очакване на iWatch от Apple, моля, четете мислите на автора в ревюто нататък...

Облагороден дизайн

Дизайнът на новия Sony SmartWatch 2 не се различава коренно от този на първия часовник от японците, но има някои ценни подобрения. С тях SmartWatch 2 не само изглежда по-добре, но и е значително по-удобен за ползване.

Корпусът на SmartWatch 2 е защитен от прах, потни капки и вода

Дисплеят вече е по-голям (1.6” спрямо 1.3”), което позволява по-лесна навигация между функциите на играчката, а и стои по-добре на китката. Тялото на часовника пък не се защипва към каишката, както преди, а е като на стандартен ръчен часовник.

Sony SmartWatch2 1 

Корпусът има метални елементи, такава е и закопчалката, но SmartWatch 2 пристига със силиконова каишка. Същата ще може да се сменя с друга в различни цветове или с кожена, но предстои да разберем кои добавки ще са налични у нас.

Отдясно е бутонът за включване, който напомня този при смартфоните Xperia от 2013 г., а отляво под капаче е скрит microUSB порт.

Дисплей

Екранчето на Sony SmartWatch 2 има 1.6” диагонал с резолюция 220х176 пиксела, което е ОК, за да виждате отчетливо текста и малките иконки. Новост тук са капацитивните бутони в стил Android (Назад, Начало и Опции) под дисплея, но истината е, че те не се ползват много, много. Часовникът в крайна сметка не прелива от функции и кой знае какви скрити менюта, че навигацията да е толкова сложна. Все пак Опции е ценна добавка, тъй като чрез нея можете да върнете автоматичен SMS или да отворите мейла на телефона си.

Sony SmartWatch2 3

Когато не е активен, дисплеят на часовника върши това, което трябва да върши и конвенционалният ръчен часовник – да показва времето. По начало SmartWatch 2 пристига с няколко “лица” за визуализиране на часа. Дори когато екранът не свети, може лесно да проверите колко е часът, но с бутона за включване (отстрани) можете да светнете дисплея за по-ясна картина, а с две натискания да отключите часовника и да влезете в менюто с иконките.

Свързване и първи настройки

NFC е един от акцентите в ъпдейтнатия списък спецификации

Свързването на смартфона с първия SmartWatch беше не най-любимото ми нещо, затова се стараех двете устройства да не се разкачват често. При SmartWatch 2 отново се използва технологията Bluetooth, но тук вече се поддържа любимата екстра на Sony – NFC, която позволява сдвояване само с докосване. Антената за нея е на гърба на часовника, така че направете връзката преди да сте си закопчали каишката.

При първата среща на часовника с телефона върху дисплея на втория ще излезе приложение (Smart Connect), което трябва да свалите от Google Play, или което е вече инсталирано, ако сте с Xperia.

Sony SmartWatch2 4

Всичко става съвсем елементарно, като след осъществяване на връзката следва да инсталирате всички добавки, които прецените, че ще ползвате. Списъкът на приложенията е набъбнал леко – отново има социалните мрежи Facebook и Twitter, Gmail, прогноза за времето и т.н., а в Google Play са налични и още екстри.

В настройките пък има възможност да регулирате яркостта на дисплея или да я оставите на автоматичен режим, можете да спрете вибрацията при известия, ако лекото й жужене на китката ви е неприятно или ви стряска, да изберете лице за часовника, а също и да настроите час и дата или просто да ги синхронизирате с тези на телефона.

Sony SmartWatch2 5

Разговори?

През Sony SmartWatch не можеше да се провеждат разговори, така е и с новия SmartWatch 2.

Когато получавате входящо повикване, умният часовникът отчита това с лека вибрация и ви показва кой ви търси, както и няколко опции. Най-ценната всъщност е Mute – да спрете звука, ако например сте в среща или просто не можете да говорите в момента, а телефонът ви е заровен в чантата или тесния джоб на дънките.

SmartWatch 2 показва също зелена и червена слушалка. С червената, разбира се, затваряте на човека отсреща, а със зелената приемате обаждането, но разговорът може да протече през телефона или през Bluetooth слушалка, не през самия часовник.

Sony SmartWatch2 8

Джаджата има няколко свързани с разговорите приложения. Указател с телефонните ви номера, където можете да изберете да се показват или всички контакти, или само няколко любими, като вторият вариант е по-разумен. В противен случай получавате десетки страници с по четири телефона на всяка и за да стигнете до търсения, са необходими минути наред скролване, а и честно казано има леко забавяне в дългия списък.

Другото приложение в часовника е хронология на повикванията, откъдето можете да проверите пропуснатите обаждания и да изпратите SMS с предварително зададен текст “I am busy”.

Имейли, съобщения и социални мрежи

Sony SmartWatch 2 пристига с удобно приложение за четене на SMS-и, където можете да видите текста на съобщенията. Няма клавиатура, с която да напишете и изпратите отговор, но има опция да върнете SMS с предварително зададен текст (Call me) или да стартирате обаждане, което да продължи през телефона.

Sony SmartWatch2 9

Подобна е схемата и с имейла. В случая инсталирах допълнителното приложение Gmail, с което за секунда синхронизирах акаунта си и получих достъп до всички мейли през часовника. За съжаление тук не само не можете да отговорите на писмото, но и текстът прекъсва, ако е по-дълъг от два реда. Все пак имате възможност да разберете от кого е мейлът и да уловите темата, а от опцията View in phone можете да го отворите директно на телефона си.

Приятна и полезна екстра в SmartWatch 2 е възможността да направите обаждане към телефона си и така да го намерите, ако сте го изгубили зад дивана

Социалните мрежи Facebook и Twitter отново са отразени със свои приложения, които обаче също са само за следене на нотификациите. През телефона можете да посочите за какви неща искате да получавате известия на часовника, а в Twitter има опция Retweet или отговор с предварително зададен текст. Последното е малко странно и безсмислено.

Sony SmartWatch2 10

При всички тези съобщения и социални мрежи на иконката на съответното приложение върху екрана на часовника има жълто кръгче с числото на непрочетените послания, което е удобно, ако се натрупат повече. Има и отделна иконка, която обединява в себе си единствено пропуснатите събития от различни приложения.

Батерия и зареждане

Умният часовник на Sony тази година е една идея по-умен и що се отнася до зареждането. Вместо с измислени конектори и странни начини на защипване на зарядния кабел, SmartWatch 2 използва добрия стар microUSB конектор. Портът е скрит под капаче от лявата страна на корпуса, като може съвсем лесно да се зареди с USB кабела за телефона ви, при това директно в лаптопа. По време на зареждане на дисплея се показва покачващото се ниво на батерията.

Sony SmartWatch2 11

Относно живота на батерията Sony и тук дава до 7 дни при леко натоварване и до 3-4 дни при нормална работа с устройството. Т.е. точно толкова, колкото осигуряваше и първият SmartWatch. По-добре е от модела на Samsung Galaxy Gear и неговото денонощие живот, но все още е нежелана трудност да зареждаш толкова играчки толкова често. Гривната ми Jawbone UP например иска презареждане на цели 10 дни и е готова за около час на кабела.

Умните часовници все още са в началното училище

Sony SmartWatch 2 е ъпгрейд над първия умен часовник от Sony, което се вижда по добавените милиметри в диагонала на дисплея, по-приличния външен вид и водоустойчивия корпус, поддръжката на NFC.

Часовникът със сигурност може да изкуши феновете на технологичните играчки, които следят най-новите тенденции в индустрията и не биха пожалили средства да притежават най-актуалното на пазара.

Въпреки прогреса в последната година, тези устройства все още имат нужда от революция

Лошата новина не е, че Sony SmartWatch 2 няма камерата на Samsung Galaxy Gear или славата и поддръжниците на Pebble. Недостатъкът и тук, и при всички други умни часовници е, че тези устройства все още не са достатъчно функционални, нямат достатъчно добавена стойност, която да убеди потребителите, че има смисъл от тях. И нещо повече – да поискат да заменят с такава играчка стилния си и скъп ръчен часовник.

Да, удобно е да виждате на секундата кой ви търси, какви мейли и съобщения в Twitter получавате, без да се налага да докосвате мобилния. Но липсата на възможност за адекватна реакция от малкото екранче, отсъствието на всякакви самостоятелни функции и възможност за независима работа, далеч от телефона, все още са непреодолимите недостатъци пред тази продуктова категория.

Sony SmartWatch2 12

Sony SmartWatch 2 би трябвало скоро да бъде на пазара, а цената му е около 200 евро. В Expansys.com можете да го получите като подарък, ако си купите Sony Xperia Z1. 

Google прекъсва бизнес взаимоотношения с Huawei заради черния списък на Тръмп

След като тази седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп добави Huawei към черния списък компании, с които страната не може…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer