НачалоРевютаSonyРевю на Sony VAIO Duo 13

Ревю на Sony VAIO Duo 13

Хубавите неща идват в малка опаковка, но на висока цена

10392
Написана от  nixanbal
Ревю на Sony VAIO Duo 13

От есента на миналата година, стимулирано от премиерата на Windows 8, на пазара се появи ново поколение мобилни компютри. Хибридни машини, които могат да се ползват и като лаптоп, и като таблет, а хардуерът е съвсем адекватен на тези с конвенционален формфактор. Такъв е и новият Sony VAIO Duo 13 – ултрабук с интересен дизайн, нов процесор и отличен дисплей, който предлага и няколко допълнителни екстри като добавена стойност. За всички качества на Duo 13 и за недостатъците, които трябва да имате предвид, ако решите да отделите сериозната сума, изписана на етикета му, моля, четете в ревюто нататък.

Дизайн

Sony VAIO Duo 13 всъщност е втората подобна машина на японците и е наследник на миналогодишния Duo 11, който по различни причини (и заради различни свои недостатъци) не успя да стане популярен на пазара.

Корпусът на новия Duo 13 е изключително приятен, а материалите на изработка качествени и още първият допир до ултрабука подсказва високия му клас. Дизайнът от карбонови влакна е позволил теглото да остане скромните 1.35 кг, което е колкото на по-малкия 11-инчов Duo от 2012-а, а дебелината на Duo 13 също е запазена – 19 мм. Т.е. тук получаваме по-голям екран и много по-сериозни възможности в същата компактна опаковка. 

Sony VAIO Duo 13 04

Името Duo идва от двата режима, в които машината може да се ползва. Единият е като таблет, макар и това да е един от най-тежките таблети, които сте виждали, а другият като лаптоп.

За целта VAIO Duo 13 има специален механизъм Surf Slider, при който е необходимо да повдигнете екрана от задната му част и той ще застане под ъгъл, разкривайки под себе си пълноценна клавиатура. Новото спрямо миналогодишния модел е тъчпадът – с изключително скромни размери, но все пак го има.

Sony VAIO Duo 13 03

Клавиатура и удобство на работа

Клавиатурата на Sony VAIO Duo 13 е съвсем адекватна и бързо се свиква с писането. Клавишите са със стандартни за ултрабук размери, от островен тип са и има достатъчно разстояние помежду им. Клвиатурата има и бяла подсветка и въпреки че тя не е супер равномерна, клавишите изглеждат още по-приятно при работа на тъмно.

За разлика от миналогодишния VAIO Duo 11, където липсваше какъвто и да е тъчпад до клавиатурата, тук има такъв. Тъчпадът на Duo 13 обаче не е пълноразмерен, а съвсем, съвсем малък – всъщност точно два пръста широк и дълъг. Въпреки че не е удобен колкото тези при стандартните лаптопи, сензорната област до голяма степен замества мишка, а и разпознава жестове за навигация в Windows 8.

Sony VAIO Duo 13 05

Проблемът при механизма не е в неговата стабилност – не и докато Sony VAIO Duo 13 е върху бюрото или на друга равна повърхност. Тогава той не поддава, дори при по-упорита работа с тъчскрийна. Дизайнът Surf Slider обаче не е достатъчно стабилен, за да ползвате ултрабука под наклон – например докато се излежавате на дивана.

Също недостатък на този механизъм е, че дисплеят застава под определен ъгъл и няма начин да го наклоните напред или назад. Това не е сериозен проблем при нормална работа, но отново – има ситуации, в които ще ви се прииска или наложи ползвате Duo 13 в различно положение.

Стилусът

Стилусът в комплекта на Sony VAIO Duo 13 не се скрива в корпуса на машината, но може удобно да се прибере по два начина. В режим на таблет дигиталната писалка може да се закачи отстрани като на тетрадка, като за целта има специална пластмасова добавка. Интересното е, че когато извадите стилуса от нея, ултрабукът “разбира” това и автоматично стартира приложението за водене на бележки и създаване на колажи Note Anytime for VAIO. Нещо подобно на схемата при Samsung Galaxy Note II.

Sony VAIO Duo 13 06

Вторият начин за съхранение на стилуса е докато ползвате Duo 13 като лаптоп на бюрото. Отстрани на корпуса му се изважда малко гнездо, където писалката се поставя като перо в мастилница и е на разположение, ако ви потрябва.

Sony VAIO Duo 13 07

Иначе работата със стилуса е изключително удобна най-вече заради размерите му и солидното тегло, с които се усеща в ръката като качествена химикалка. Разпознават се 256 нива на натиск, което не е впечатляващо, но ако не сте професионален графичен дизайнер, едва ли ще е проблем. А ако сте такъв - вероятно това не е точната машина за вас. 

Можете да го ползвате като основно средство за въвеждане на текст, да водите записки, да рисувате или да направите скрийншот, върху който да въведете пояснения.

Дисплей

Дисплеят на VAIO Duo 13 е друг акцент от характеристиките му. При 13.3-инчов диагонал резолюцията от 1920х1080 пиксела осигурява отличен детайл на избражението. Ако все пак е важно да знаете има ли по-висока гъстота на пикселите в подобно устройство – има. Такава предлага Samsung в новия си ATIV Q, също с Windows 8, който при 13.3” има QHD резолюция или 3200х1800 пиксела.

Панелът е OptiContrast и заедно с технологията Triluminos е способен на страхотни цветове и висока яркост при широк ъгъл на видимост.

Последното е ценно предимство, тъй като, както стана дума по-горе – екранът не може да се накланя напред или назад и условието да се вижда под различен ъгъл е задължително.

Sony VAIO Duo 13 08

И въпреки че резолюцията на MacBook Pro с Retina дисплейе по-висока, при пряко сравнение и двата екрана са със сходна яркост и цветопредаване.

Портове и екстра комуникации

Въпреки че говорим за ултрапреносима машина със скромни размери, VAIO Duo 13 не е лишен от портове и възможности за комуникация – дори е по-подготвен от някои стандартни лаптопи.

Sony VAIO Duo 13 09

Ултрабукът има два USB 3.0 порта, HDMI изход, SD слот и 3.5 мм жак – всички разположени отзад, където е и най-дебелата част на корпуса. Върху гърба на таблета е NFC антената и основната 8 МР камера, а казвам таблет, защото въпросните са достъпни, само когато Duo 13 се ползва в този режим.

NFC всъщност е рядкост в съвременните ултрабуци, така че включването му тук заслужава адмирации. Благодарение на тази технология можете само с докосване на свързвате към Duo 13 външни говорители, слушалки, да прехвърляте снимки от и към смартфона си и т.н.

Sony VAIO Duo 13 10

Друго ценно предимство на ултрабука е вграденият 3G/LTE модул, чийто SIM слот се разкрива при ползване на Duo 13 като лаптоп и се намира върху задната част на дисплея му. Там можете да поставите дейта картата си и да ползвате мобилен интернет през оператора навсякъде, без да сте зависими от наличността на Wi-Fi точки.

Говорители и батерия

Звукът на VAIO Duo 13 излиза от стерео говорителите, разположени в предната долна част на машината. Въпросните са скрити под една обща решетка със страхотен дизайн, но всъщност са позиционирани в двата й края. Заради повдигнатия нагоре корпус разпространението на звука не е възпрепятствано, докато лаптопът лежи на бюрото.  Ако обаче вземете Duo 13 в леглото е възможно да заглушите музиката в завивката.

Силата на звука е умерена – гледането на филми ще бъде приятно в притихнала атмосфера, но в по-шумна среда най-добре си пригответе слушалки.

Sony VAIO Duo 13 11

Що се отнася до живота на батерията – по официални спецификации данните за него ще ви отнесат ума – до 15 часа с едно зареждане. В действителност резултатите са около 10 часа работа при постоянна Wi-Fi връзка с гледане на видео в YouTube, браузване и няколко изписани страници на Word.

Това завидно постижение е възможно благодарение на новите процесори Haswell на Intel, с които се предлага Duo 13.

Хардуерна конфигурация и цена

И като стана дума за процесора – Sony VAIO Duo 13 се продава у нас с Intel Core i5 процесор от току-що обявеното четвърто поколение Haswell. Същото предлага не само по-дълъг живот на батерията, но и по-сериозна графична производителност с придружаващата го Intel HD Graphics 4000.

Sony VAIO Duo 13 13

Към конфигурацията са още 4 GB RAM и 128 GB SSD решение за съхранение на файлове, които осигуряват супербързата работа на Duo 13 и мигновено събуждане.

Sony VAIO Duo 13 се продава на цена 3099 лв. с по-горната конфигурация, която включва стилус и 3G модул.

Ето как наскоро представихме Sony VAIO Duo 13 в "Първо по Дарик"

Под чертата за Sony VAIO Duo 13

Новото Duo на Sony е изключително атрактивно предложение като дизайн, материали на изработка и спецификации. Пакетът от допълнителни екстри, в който влиза удобният стилус, 3G модулът и NFC поддръжката, правят хибрида между ултрабук и таблет още по-изкусителен.

Единственият по-сериозен недостатък при VAIO Duo 13 е, че специфичният му дизайн по-скоро го прави удобен за работа на бюро, а не на нетрадиционни места като в леглото или на дивана. Всъщност тогава можете просто да го сгънете и ползвате като таблет, но се губи предимството на страхотната клавиатура.

По-горното обаче едва ли има силата да ви откаже от Duo 13. Разколебаващият фактор всъщност е цената от около 3100 лв., която хвърля ултрабука в най-горния клас премиум машини, достъпни за ограничен кръг платежоспособни потребители.

Ако все пак сте от тях или просто сте склонни да отделите подобна сума за съвременен мобилен компютър, Sony VAIO Duo 13 е страхотен вариант. 

Западен свят III се завръща по HBO с футуристичните технологии на 2058 г.

В последните дни вероятно сте проследили в социалните ми мрежи, че се вълнувам извънредно от новия сезон на Западен свят…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer