НачалоРевютаSonyРевю на Sony Xperia sola

Ревю на Sony Xperia sola

Реалната полза от NFC в смартфона

21643
Написана от  nixanbal
Ревю на Sony Xperia sola

Xperia sola е новата звезда на Sony, която от скоро е и на българския пазар и на която компанията ще разчита да натрупа точки пред потребителите с по-ограничен бюджет. Не, смартфонът не е сред най-евтините, но цената му е изключително конкурентна, а възможностите многократно я надскачат. Xperia sola има няколко коза, с които лесно ще издуха конкуренцията, но дали е точният телефон за вас? За всички плюсове, евентуалните недостатъци и общите ми впечатления от работата с модела, моля, четете нататък в ревюто...

Всичко в малка опаковка

Sony Xperia sola е значително по-компактен от водещия модел в портфолиото на Sony – Xperia S. Вместо 4.3“, апаратът разполага с 3.7“ дисплей, който може да бъде счетен като компромис за постигане на по-ниската цена, но за хората с по-малки пръсти диагоналът е идеален избор. Освен това Xperia sola може да се ползва без никакво затруднение с една ръка, като палецът достига до всяка част на дисплея.

Корпусът на смартфона е тънък (9.9 мм), стегнат и има познатите от флагмана ръбове, които му придават стилен и по-строг вид. Задният капак е пластмасов, но приляга отлично върху тялото, а гумираното покритие ще направи да ви е все едно какъв точно е материалът под него.

P6306668

Капакът на Xperia sola се сваля, но отдолу няма да видите батерията – тя не е достъпна за потребителя. Вместо това ще откриете слота за стандартна SIM карта, както и този за microSD. Прикриването на тези елементи под капака позволява двете страни на телефона да останат сравнително изчистени и по тях са разположени само бутонът за включване/изключване (отляво) и тези за камерата и контрола на звука + microUSB портът отдясно.

Компактният размер на Xperia sola позволява да достигате с палец всяка част на дисплея, както и всички странични бутони.

Отгоре е единствено 3.5 мм жак, отдолу микрофонът и дупката за връзка за ръка. Има и втори микрофон, който е позициониран до камерата и нейната светкавица на гърба на Xperia sola, докато в основата на задната част е единствено високоговорителят.

P7026799

Звукът излиза само през този изход, а той лесно може да бъде заглушен докато държите телефона в ръка или сте го оставили някъде по гръб. Иначе силата е прилична и няма как да изпуснете входящо обаждане.

Подобно на HTC One V при Xperia sola дисплеят сякаш е залепен допълнително върху корпуса, но „брадичката“ на апарата тук не е извита напред.

И понеже детайлите са от значение, под дисплея на Xperia sola има малка светлинка, която сияе, когато работите с телефона. Тя е насочена надолу и е почти незабележима, но успява леко да освети логото XPERIA.

Дисплеят и технологията floating touch

Sony Xperia sola има 3.7“ дисплей с WVGA резолюция от 854х480 пиксела. Нищо особено на пръв поглед, но характеристиките му отговарят отлично на категорията на модела, въпреки че има и един плюс повече – Mobile BRAVIA Engine на Sony, с който цветовете стават по-ясни, а това е най-осезаемо при гледане на видео.

Малката добавена екстра при дисплея е технологията floating touch. Това е първият и единствен засега модел на Sony, а и изобщо, който я поддържа. Така японците за пореден път предлагат смартфон с нещо уникално в характеристиките му - при Xperia P например този елемент бе дисплеят с White Magic, при Xperia U светещата в различни цветове лента и т.н.

P6306626

Но какво всъщност е floating touch?

Технологията floating touch позволява на телефона да „усеща“ движението на пръста на до 2 см над дисплея. Така не можете да активирате команди без допир, но получавате ефекта на преминаващата върху линкове мишка, познат от РС-то. Т.е. с технологията floating touch можете да преминавате през списък от линкове и дори да са сгъчкани един до друг, с нея можете да маркирате от разстояние желания и след това с допир да го активирате.

Sony е разработила floating touch заедно със Cypress Technologies, като технологията е комбинация от два вида капацитивни сензори.

Обаче. Floating touch работи единствено в браузъра на Xperia sola, а също и на хоумскрийна, но само с възможността да тормозите живия уолпейпър – без да имате връзка с иконките или уиджетите. Функционалността на технологията на този етап е изключително ограничена и Sony сами отбелязват това, но е много вероятно тепърва да бъдат добавени нови екстри към floating touch, като за това се разчита и на разработчиците.

Интересна и перспективна ли е floating touch – определено. Трябва ли да си купите Xperia sola само заради нея – не и на този етап.

P7026821

Усещате ползите на NFC още с отварянето на кутията

За щастие floating touch е само една дребна глезотия, която предлага Xperia sola и телефонът има много други екстри, с които да ви впечатли и да бъде истински полезен. NFC е една от тях.

ОК, почти всеки актуален смартфон днес, особено в горния клас, предлага NFC – технология за безжично свързване с огромно поле на приложение. Но какво се очаква да прави потребителя със своя поддържащ NFC смартфон, при положение че аксесоарите са рядкост на българския пазар, не са и евтини, а т.нар. NFC етикети едва ли трябва да си ги направим сами вкъщи.

Затова аплодисметни за решението на Sony да включи в комплекта на Xperia sola два такива NFC тага, с които потребителите да усетят истинските ползи от технологията, а и изобщо да разберат какво означава тя.

P7016739

По начало двете „кръгчета“ са наречени Home и Bedroom и са със зададена функционалност, която бихте искали да ползвате именно при прибирате вкъщи и преди лягане. Когато докоснете Xperia sola до етикета Home, смартфонът за секунда активира Wi-Fi, за да се свърже с домашната ви мрежа, а силата на звука е на максимум. Допир до етикета Bedroom пък ще спре Wi-Fi, Bluetooth (ако са включени), ще изключи звука на апарата и ще активира приложението аларма, за да настроите в колко часа искате да бъдете събудени на сутринта. Гениално!

NFC таговете към Xperia sola могат да активират Wi-Fi, да изключват звука, да стартират приложения и какво ли още не.

Всичко това са предварителните настройки на двата тага и могат напълно да бъдат променени от потребителя.

Още комуникации, хардуер и батерия

Освен NFC, Sony Xperia sola поддържа високоскоростен интернет през HSPA, Wi-Fi с опция за превръщането на телефона в хотспот, DLNA, Bluetooth 3.0, GPS, има microUSB изход и microSD слот за карти до 32 GB външна памет. Смартфонът няма HDMI изход, но приятната екстра USB on the go присъства, макар че преходникът за нея не влиза в комплекта.

Иначе под капака на Xperia sola има процесор с две ядра на 1 GHz + 512 МВ системна памет, което е значително по-добра комбинация от едноядрения на конкурентните HTC One V и LG Optimus L7, които са в същата ценова категория. Вградената памет също е двойно повече – 8, а не 4 GB. И въпреки че има microSD слот, карта памет ще трябва да си вземете отделно.

P6306637

Тези спецификации изпращат Xperia sola доста под флагмана Xperia S, но като цяло при работата ми с телефона не забелязах забавяния и машинката се справи достатъчно пъргаво с всички задачи.

Що се отнася до батерията – издържа стоически и над едно денонощие с приличен тормоз, което, въпреки че не говорим за смартфон от висок клас, е добро постижение на общия фон дроиди. С намалена яркост и по-сериозен контрол върху включването и изключването на Wi-Fi и GPS, вероятно може да постигнете и малки чудеса.

Приятни екстри в софтуера, но все още с Android 2.3

Sony Xperia sola е поредният смартфон от новото портфолио на компанията, който идва със старата версия на Android – 2.3 Gingerbread. Предвид току-що представения 4.1 Jelly Bean устройството сериозно изостава от темпото на Android, но Sony обещава актуализация до Ice Cream Sandwich през лятото, вероятно съвсем скоро.

P7026814

Gingerbread налага някои ограничения, сред които липсата на новия мултитаскинг режим и повече възможности в лентата с известия, неподдържането на различни приложения (браузъра Chrome например) и други, но да се надяваме в близкия месец ъпдейтът да пристигне и всичко това да бъде възможно.

Xperia sola ще получи Android 4.0, но конкуренти като HTC One V вече са на пазара и предлагат най-новата версия на софтуера.

И въпреки някои недостатъци в софтуерно отношение, трябва да отбележа, че Xperia sola има и няколко приятни екстри. Първоначално хората с по-големи пръсти може да имат затруднения с въвеждането на текст в портретен режим, каквито имах и аз. След няколко мейла се свиква, но вместо да се взирате и да внимавате коя буква ще натиснете, можете просто да активирате въвеждането на текст с жестове. Това не е нищо по-различно от метода на приложението Swype, при който просто плъзвате пръста си през всички букви на думата и тя изскача за секунда. Най-доброто тук е поддръжката на български език (фонетика). Да, винаги можете да инсталирате допълнително приложение с въпросната, но вниманието към детайлите, особено когато става дума за локализация, е много ценно.

Иначе Xperia sola има познатия интерфейс от Xperia S, P и U, който може би ми става любим с всеки следващ телефон на Sony, който ползвам. Стилен, непретенциозен, с красиви уиджети – идилия.

P6306574

Камерата снима добре... като за 5 МР

Камерата в никакъв случай не е акцент при Xperia sola и въпреки че не очаквах чудеса от нея, справя се доста добре като за 5-мегапикселова. Освен това и при този модел важи опцията да я стартирате и да направите снимка за секунда-две със задържане на бутона, дори телефонът да е заключен. Фокусирането става за миг и кадърът е запаметен, без никакво забавяне.

DSC 0007 DSC 0001 DSC 0013

Основният проблем на камерата обаче е именно хардуерният бутон. Въпреки че винаги приветствам присъствието на такъв, този не е от най-сполучливите. Заключва фокуса добре, но след това натискът до долу е изключително труден и неестествен. Хубавото е, че ако не свикнете с бутона, винаги можете да щракате със софтуерния.

P7026800

Обърнете внимание на Sony Xperia sola

Xperia sola може лесно да ви накара да я купите, но floating touch не бива да е вашият мотив.

Под чертата Xperia sola е едно от последните солидни предложения от Sony, което е изгубило много от впечатляващите характеристики на флагмана Xperia S, но с това и цената се е стопила осезаемо. Въпреки редуцирания списък характеристики, sola държи няколко коза, с които може да ви спечели – стегнат корпус, двуядрен процесор, прилично голям дисплей и технологията NFC, която директно ще влезе в ежедневието ви с ползите си.

Ярък HD дисплей, актуалният Android (засега) и мощна камера са екстрите, от които ще трябва да се лишите, но накрая едва ли ще съжалявате, че благодарение на тези липси сте платили около 400 лв. по-малко.

Sony Xperia sola вече се продава в България на цена от 600 лв. без договор или до около 350 лв. с подписване към оператор. В комплекта влизат 2 NFC тага.

Всички снимки на Xperia sola вижте във Facebook страницата на блога >>

7.0
Симпатичен и компактен телефон, който ще се хареса на противните на огромните дисплеи. Като възможности Xperia sola превъзхожда повечето конкуренти в ценовия си клас, а NFC и таговете в пакета са страхотен плюс.
  • Дизайн и изработка 7
  • Дисплей 8
  • Батерия 7
  • Камера 6
  • Производителност 7

ТЕСТ ДРАЙВ: 5 неща за новата CUPRA Ateca

Преминаваш в спортен режим, с левия крак натискаш спирачката до долу, с десния - пълна газ и при достигане на…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer