НачалоРевютаSonyРевю на Sony Xperia Z Ultra

Ревю на Sony Xperia Z Ultra

Секси, мощен, но не за всеки джоб

28141
Написана от  nixanbal
Ревю на Sony Xperia Z Ultra

Samsung създаде категорията на фаблетите с Galaxy Note, а сега Sony надгражда профила на тези устройства с още по-голям дисплей и атрактивни характеристики. Sony Xperia Z Ultra е не само порасналата версия на флагманите Z/Z1, но и смартфон, създаден за обособена категория потребители, търсещи максимум работна площ от мобилния си, изключителна мощност и възможност за въвеждане на текст с ръкопис. Ако някое от последните се отнася до вашите изисквания към следващия ви смартфон, имате широки джобове на сакото или просто ви е любопитно какво са постигнали и какво пропуснали Sony с първия си фаблет, моля, четете в ревюто нататък...

Съвършен дизайн, претенциозни размери

Ако външният вид на Sony Xperia Z ви е бил нескрито симпатичен, пригответе се за новата си технологична любов. При Xperia Z Ultra дизайнерите са взели най-доброто от Z, изгладили са всякакви несъвършенства и сега го предлагат в още по-атрактивна опаковка с изумителен 6.5-милиметров профил.

Единственият проблем с красивия стъклен корпус - събира отпечатъци

Талото на апарата отново е стъклено и отзад, а е запазен и водоустойчивият му характер. Точно както и новият Xperia Z1, така и 6.4-инчовият модел може да плува на до 1.5 метра дълбочина за до 30 минути. Въпреки това 3.5 мм жак е открит, а зареждането може да става и през новия порт за магнитно зарядно. Последните две екстри всъщност са с цел да ви спестят отваряне и затваряне на капачета при всяко ползване на слушалки и зареждане на телефона.

Sony Xperia Z ultra review nixanbal 11

Тънък и изключително красив, но Xperia Z Ultra не е телефон за всеки джоб. Буквално. Смартфонът може да се окаже труден за носене, тъй като не се събира в тесен джоб на дънки, а късите панталонки може да ги смъкне до земята.

Устройството тежи 212 грама, високо е 179 мм и широко 92 мм, което задължително ще изисква от потребителите да предвидят специално място за него в облеклото или чантата си. Честно казано проблемът не е толкова да съберете Z Ultra в джоба си, колкото притеснението, което създава той – дали няма да се счупи, ако седнете, дали няма красивият стъклен корпус да се надраска, независимо, че е с подсилен слой.

Ако обаче погледнем на фаблета от правилния ъгъл – това е устройство по-скоро за работа, насочено към хората, които не излизат от костюма в работното си ежедневие. Същите тези хора имат удобен вътрешен джоб на сакото си, а и винаги могат да приберат Z Ultra в някой джоб на бизнес чантата си.

Дисплеят – наследството на BRAVIA в 6.4 инча

Огромните и не по джоба на всеки размери на Xperia Z Ultra придобиват смисъл, когато 6.4-инчовият 1080p дисплей грейне пред очите ви. Фаблетът използва технологията Triluminos за по-богата цветова гама, което позволява възпроизвеждане на по-сложни цветове. Със сигурност сте срещали този проблем, когато например сте снимали ягоди, розово цвете или тюркоазените води на някое море.

Високата резолюция и технологиите от телевизорите BRAVIA превръщат дисплея на Xperia Z Ultra в зрелищна гледка

Освен това дисплеят използва софтуерна версия на X-Reality енджин – още нещо, познато от телевизорите BRAVIA на японците. Въпросният подобрява качеството на картината и я прави оптимално реалистична и приятна за окото, независимо откъде идва тя – дали е заснето с телефона видео, клип в YouTube, качен филм или просто снимка.

Sony Xperia Z Ultra review nixanbal 02

Самият панел пък Sony нарича OptiContrast, а характерното за него е, че въздушният слой между стъклото и сензорната част е премахнат. Това не само кара иконките сякаш да изплуват на повърхността на екрана, но и прави дисплея още по-чувствителен на допир.

Неслучайно Sony Xperia Z Ultra може да се ползва и със стилус.

Sony Xperia Z Ultra review nixanbal 03

Накратко – огромният дисплей е подходящ за гледане на видео, гейминг, браузване и въвеждане на текст (в следващия параграф). По данни на Sony екранът на фаблета им показва 60% повече съдържание спрямо стандартен смартфон с 5-инчов или по-малък диагонал, а видима разлика с Xperia Z например е че на един ред на хоумскрийна тук се събират 6, а не 4 иконки. В менюто пък всеки екран представя цели 30 приложения.

Как се пише на 6.4” дисплей?

Едно от предимствата на големите дисплеи е възможността за по-удобно въвеждане на текст. А дисплеят на Sony Xperia Z Ultra е голям почти колкото тетрадка на първокласник.

Писането е акцент при Xperia Z Ultra и освен по-комфортно, се предлага в различни варианти.

Стилус? Само ако предпочитате. Подходът на Sony е интересен, защото комплектът на Z Ultra не включва стилус и не изправя модела в пряк сблъсък с Galaxy Note на Samsung и неговия S-Pen.

Z Ultra обаче идва с по-висока чувствителност на сензорния си екран и разпознаване на ръкопис. Текстът тук не се въвежда с предварително осигурен стилус от Sony, а с подръчни средства. Въпреки че успешно тествах тази функция с ключ за кола, най-удачният вариант е да ползвате най-обикновен молив. А добрата новина е, че телефонът разпознава ръкопис и на български.

Sony Xperia Z ultra review nixanbal 04

Писането на текст може да става и през традиционната клавиатура за смартфоните на Sony, която разпознава и въвеждане чрез провлачване на пръста през буквите, съставящи думата – нещо като Swype. Същият метод е възможен и при ползване на стилус/молив, което позволява още по-бързо писане.

sony Xperia Z ULTRA screenshot review

Виртуалната клавиатура на Z Ultra обаче е модифицирана, така че да може да се ползва и по още един, удобен за работа с една ръка начин. Т.нар. “one-handed keyboard” прави буквите значително по-малки, но това позволява те да бъдат събрани на ¾ от дисплея и така можете да пишете само с палеца на едната си ръка, докато със същата държите телефона. Да, абсолютно е възможно, дори при толкова огромна машина, но след 2 минути във Viber ръката ви ще отмалее. Тази мини клавиатура може да се мести в десния и в левия край, ако се ползва от левичар.

Sony Xperia Z ultra review nixanbal 05

За финал – клавиатурата на Z Ultra има “скинове”, с които можете да променяте вида й. От по-светла, към изцяло черни “клавиши” с тъмносив фон.

Софтуер и приложения

Xperia Z Ultra пристига на пазара с Android 4.2.2 Jelly Bean, като би трябвало в близко бъдеще да получи актуализация до 4.3 Jelly Bean. Върху операционната система на Google Sony е положила познатия си интерфейс от смартфоните Xperia 2013, но има и някои дребни добавки.

Освен нови фонови изображения и богат списък МР3-ки на поп звезди, промени има и в менюто, където ще забележите добавени опции. Те се разкриват при издърпване на допълнителен екран отляво-надясно, даващ достъп до възможност за търсене на приложения, изтриване или сортирането им по различни признаци. Там са и бързи връзки с Play Store и Sony Select.

Sony Xperia Z Ultra review nixanbal 10

Xperia Z Ultra пристига с няколко екстра инсталирани приложения, които са предвидени най-вече за работа със стилус. Тук влизат Note и Scatch. При Note имате възможност за удобно водене на бележки със стилус/молив, докато Scatch позволява да рисуване с различни четки, цветове, да добавяте снимки и изображения и така да създавате колажи. Приложението е лесно за ползване, екстрите са подредени удобно и честно казано прекарах доста време в заигравка с него.

Когато ползвате Z Ultra със стилус, дисплеят, разбира се, разпознава това и интересното е, че в падащата лента с известия се появяват въпросните приложения Note и Scatch – бързи връзки към тях. Приятна дребна екстра, която изчезва, щом докоснете екрана отново с пръст.

Фаблетът идва и с полезния STAMINA режим за пестене на батерията при изключен дисплей или далеч от познати Wi-Fi точки.

Иначе в менюто на фаблета ще намерите още няколко предварително инсталирани приложения, познати от останалите устройства на Sony. Тук влизат скенерът за четене на QR кодове, плейърът Walkman и организаторът на снимки Album, както и апликейшънът за разпознаване на музика TrackID, който понякога знае песни, за които Shazam не е и чувал.

Камерата видимо не е акцентът тук

Да, Xperia Z Ultra е напомпан с най-мощния процесор, има изключителен дисплей и секси външност, но камерата е нещо, което Sony не са развили тук. Фаблетът разполага с 8 МР камера, която се справя на средно ниво и позволява 20.7-мегапикселовият Xperia Z1 да изпъкне още по-силно.

Xperia Z Ultra няма светкавица и прави 8 МР снимки

Камерата на Z Ulta използва Exmor RS сензор, с който Sony обещава по-ясни снимки при слаба осветеност. Действително апаратът успява да осветли софтуерно обектите, дори да са в почти пълен мрак, но качеството не е за семеен албум. На дневна светлина снимките се получават значително по-добре, отново има какво да се желае на фона на все по-мощните камерафони, но фаблетът спира дотук.

DSC 0012 DSC 0016

DSC 0033 DSC 0035

Все пак фотовъзможностите на Z Ultra включват удобния SuperiodAuto режим, както и HDR за снимки и видео. Видеозаписът е 1080р, както за основната, така и за предната 2 МР камера, която всъщност е отлична за автопортрети с приятели или видеочат.

Sony Xperia Z Ultra review nixanbal 06

Също като Xperia Z и вероятно заради още по-тънкия си корпус, фаблетът Z Ultra няма хардуерен бутон за камерата, но предлага възможност да я стартирате още от началния екран. Специално копче за снимки Sony въведе при новия си камерафон Xperia Z1.

Скритият зад стъклена витрина дракон

Sony Xperia Z Ultra беше първият смартфон с чисто новия чипсет Snapdragon 800, който получих за ревю. Qualcomm направиха дроидите на 2013 г. суперпъргави още със Snapdragon 600, така че очакванията към още по-мощния 800 бяха високи.

Усещането от работата с устройството е страхотно – няма никакво забавяне в интерфейса, в “тежките” приложения и в преливащата от снимки галерия, която принципно е проблем при някои модели. Игри с наситени графични ефекти вървят без засечки и без прескачане.

Sony Xperia Z ultra review nixanbal 07

Всичко това е благодарение на чипсета Snapdragon 800 с неговите четириядрен процесор на 2.2 GHz и графичен чип Adreno 330, придружени и от 2 GB RAM.

Вградената памет е 16 GB, а налице е и microSD слот за до 64 GB карта. Сред останалите екстри, които ще вмъкна тук, са HSPA+ скорости в мрежата на оператора, Bluetooth 4.0, NFC и други.

Батерия и звук

След информацията за скрития под стъкления корпус звяр на Qualcomm, идва въпросът как се справя батерията? Sony е оборудвала фаблета си с приятно голяма батерия с капацитет 3050 mAh, което е повече от масовите смартфони на пазара, но пък и една идея по-надолу от Galaxy Note II и Note III на Samsung (3100/3200 mAh съответно).

sony Xperia Z ULTRA screenshot review2

Xperia Z Ultra може да не изненада никого със супердълъг живот, но ако преминавате към него от стандартен телефон, със сигурност ще усетите разлика. Поне аз успях. Батерията при фаблета издържа без затруднения ден и половина, дори два при стандартно ползване. Ако, разбира се, решите да прекарате два часа в игра и още толкова в гледане на HD видео от YouTube, може драстично да съкратите времето.

Sony Xperia Z ultra review nixanbal 08

Всъщност Sony заслужава похвала за живота на батерията в Xperia Z Ultra най-вече заради ултратънкото му тяло от 6.5 мм.

Що се отнася до звука – говорителят е само един и се намира в основата на корпуса. Качеството е ОК, но силата е прекалено слаба и със сигурност няма да ви се иска да слушате любимата си музика през него. В по-шумна среда гледане на видео също е тежко, ако не сте си взели слушалките, но честно казано това е така при почти всички смартфони днес.

Иначе слушалката доставя отлично качество при разговор, стига да я поставите точно на ухото си. При толкова големи размери отначало е трудно да свикнеш с разположението й.

Видеоревю на Sony Xperia Z Ultra в 10 минути

Sony Xperia Z Ultra накратко

Толкова много качества и само един въпрос - ще пасне ли в ръката ви?

Истината е, че Xperia Z Ultra е нишово устройство, което едва ли ще влезе в джобовете на голям брой потребители – буквално и преносно.

Първият фаблет на Sony има отличен дисплей, изключителен дизайн и най-най-актуалния хардуер в момента, но огромните размери ще го превърнат в желан телефон за по-тесен кръг хора. Тези, които биха оценили големия дисплей и предимствата, които носи той, и които имат подходящия джоб за съхранението му.

Бих препоръчал Z Ultra най-вече на хората, чиято професия изисква от тях всеки ден да обличат сако, но не само заради удобния вътрешен джоб. Фаблетът като цяло носи много удобства за деловите потребители и стилусът е една от добавените екстри за тях. Батерията за над денонощие живот и водоустойчивият корпус също са ценни качества.

Другата целева група са т.нар. power users – хора, които държат да получат максимална мощ и въобще най-доброто от мобилното устройство, независимо дали ще им се налага да си купят нова чанта заради него. Честно казано Z Ultra изглежда твърде добре, за да бъде прибиран и носен в чанта.

Към по-слабите страни на фаблета, освен по-сериозните му размери, ще отбележа камерата на средно ниво и събиращият отпечатъци стъклен гръб. 

Sony Xperia Z ultra review nixanbal 09

Sony Xperia Z Ultra вече се продава от всички български оператори на цени от около 1300 лв. без договор или под 900 лв. с подписване. 

8.6
Първият фаблет на Sony се представя отлично в категориите дисплей, производителност и стилен външен вид, а допълнителни екстри са водоустойчивият корпус и възможността за ползване на стилус. Въпросът е - може ли вашият джоб да побере 6.4-инчовия Xperia Z Ultra?
  • Дизайн и изработка 9
  • Дисплей 10
  • Батерия 8
  • Камера 6
  • Производителност 10

На живо от Москва: Официална премиера на Nokia 5.1, Nokia 3.1 и Nokia 2.1

Здравейте от Москва, където току-що HMD Global представи няколко нови смартфона Nokia. Базираната във Финландия компания обяви новите издания на…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer