Умен град @ nixanbal

НачалоНовиниТретият най-голям оператор в САЩ също преминава към стандарта LTE

Третият най-голям оператор в САЩ също преминава към стандарта LTE

2417
Написана от  nixanbal 09 октомври 2011
Третият най-голям оператор в САЩ също преминава към стандарта LTE

Двата най-големи оператора в САЩ, AT&T и Verizon, предлагат на потребителите си в някои градове 4G скорости в своите LTE мрежи. По-малкият телеком Sprint, който досега залагаше на алтернативната, също 4G технология WiMAX, изглежда вече не вярва достатъчно в нейното бъдеще и скоро ще се включи в LTE играта.

Verizon направи сериозна крачка в усвояването на LTE стандарта в началото на тази година и към момента това е най-надеждната и бърза мрежа в САЩ. AT&T започнаха със своето покритие на 5 големи града през лятото на 2011-а.

С надеждата да бъде конкурентен на по-големите си съперници Sprint съобщи, че до средата на 2012 г. ще развие LTE мрежа на 1900 MHz, която ще бъде окончателно завършена до края на 2013 г. Следващата година операторът ще пусне на пазара около 15 CDMA/LTE устройства, но ще предлага и нови WiMAX устройства. Не е сигурно дали след 2012-а Sprint ще продължи да поддържа успоредно двете мрежи от 4-то поколение или ще заложи само на LTE като оснвен стандарт.

evo-sprint-MoreViews-1020
HTC EVO 4G е един от първите 4G/WiMAX смартфони с Android, които Sprint пусна на пазара в САЩ.

T-Mobile все още са с HSPA+ мрежа, която хитро наричат 4G, но всъщност стандартът се води 3.5-о поколение. В САЩ има и други два оператора, предлагащи технологията LTE – MetroPCS и LightSquared.

Инвестицията за преминаването към LTE ще струва на Sprint между $4 и $5 милиарда, но прогнозите са за повече от двойна възвръщаемост. Очакванията са новата 4G мрежа да покрие около 250 милиона души в страната.

В България също вече има наченки на интерес към LTE стандарта и не си мислете, че става дума само за М-Тел и теста, който те проведоха наскоро. Очаквайте подробности за развитието на 4G технологията у нас в бъдеще на блога! :)

MWC 2019: Най-важните принадлежности за оцеляване на конгреса в Барселона

Ето го и най-хубавото време в годината, или поне по моя календар. През февруари, когато тук, в България, е все…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer