НачалоНовини10 години по-рано - началото на Galaxy S и стартът на nixanbal.com

10 години по-рано - началото на Galaxy S и стартът на nixanbal.com

3394
Написана от  nixanbal 22 март 2019
10 години по-рано - началото на Galaxy S и стартът на nixanbal.com

Знаете ли, че първият смартфон Samsung Galaxy с Android беше представен през 2009 г., само няколко седмици след като онлайн се появи моят сайт - този, който четете в момента? По онова време работех в редакцията на технологична медиа и все още не бях започнал да развивам усилено nixanbal.com, но беше ясно, че този момент ще дойде, след като от 2005-а се занимавах професионално с писане в сферата на новите технологии и телекомуникациите. Основите бяха положени. Точно както Samsung положи основите на своето бъдеще съвместно с операционната система на Google, което щеше да прерасне в една от най-популярните и успешни серии смартфони, актуални и днес.

Струва ми се безумно, че подобни детайли са останали в съзнанието ми, но си спомням премиерата на онзи първи смартфон Galaxy в България. Беше вечерно събитие в София, водещ беше Орлин Павлов, който в речта си често използваше думи като "галактика", "галактически" и други производни. Да, защото серията Samsung Galaxy тогава се зараждаше и тепърва предстоеше да започнем да свързваме тази дума със смартфони, а не само с космоса и планетите.

Samsung Galaxy S @ nixanbal.com

Нещата обаче започват да стават по-сериозни през 2010 г., когато Samsung представи първия си флагман в серията Galaxy S. Устройството имаше зелен фабричен уолпейпър, иконките му бяха в ярки цветове, а уиджетите по онова време бяха гореща тема за операционната система Android. При този модел Samsung вече използваше своя модификация на софтуера, която наричаше TouchWiz. Запомнил съм този интерфейс с цветните икони и наситените нюанси из менютата, което, признавам си, тогава не ми беше любимо, но корейците сякаш искаха да демонстрират по най-категоричен начин качествата на 4-инчовия дисплей. А той беше със Super AMOLED панел - технология, която Samsung развива толкова много години и която днес прави актуалните им смартфони устройствата с най-добри екрани на пазара. Не заради оценките на експерти като DisplayMate и други сайтове, а защото е лесно да се установи и от непрофесионално око при пряко сравнение.

Samsung Galaxy S @ nixanbal.com

Това са спомените ми от 2010 г., но не можете да си представите колко странно се чувствах, когато преди няколко дни в офиса на Samsung в София видях бройка от оригиналния Galaxy S. "Ама толкова ли беше малък?!" е реакцията, с която посрещнах изваждането на устройството от бялата кутия, в която беше прибрано с останалите модели от серията. Дори с актуалните по онова време дебели рамки, 4-инчовият дисплей се скри в ръката ми като кибритена кутийка.

Samsung Galaxy S и Galaxy S II @ nixanbal.com

Samsung Galaxy S II @ nixanbal.com

Превъртам машината на времето с година напред и вече е февруари 2011-а. Това е първият път, в който аз посетих Световния мобилен конгрес в Барселона (MWC). Не, не ме беше изпратил сайтът, за който все още работех, защото посещението на най-голямото и значимо събитие в областта на мобилните комуникации не беше важен въпрос за собствениците на издателството. Чакаше се някоя от компаниите да те покани като техен гост и евентуално покрай това да видиш и другите щандове на конгреса. Каквото уви е положението и днес в много редакции. Аз обаче от години пишех за тези събития, мечтаех да бъда сред хората, които са там, които ще видят за първи път новите устройства, ще чуят големите новини от най-важните CEO-та и ще могат да пишат за това от първо лице за своите читатели. Реших, че няма да пропускам още една година от MWC и че ще отида ей така, без големи амбиции, но ще отразя премиерите в собствения си сайт и ще бъда част от това мащабно нещо.

Организирахме се с няколко колеги, наехме си апартамент с две малки спални с по две легла в готическия квартал през някакъв сайт прародител на Airbnb и заминахме на 13 февруари 2011 г. Беше неделя, късен полет на WizzAir. Спомням си, че трябваше да прекосим целия град и бързахме за събитие, въпреки че официално конгресът започваше на другия ден.

Ето и какво открих в YouTube канала си от онзи понеделник на откриването на Mobile World Congress 2011. Тогава конгресът все още се провеждаше във Fira Barcelona - Montjuïc на площад Испания и честно казано мястото много ми липсва, но пък всяка година го посещавам поне по два-три пъти, дори без специално събитие там. Не си спомням с какъв телефон съм го снимал, но можете да видите колко се е подобрил видеозаписът с тези устройства оттогава до днес. 

Точно от това пътуване през февруари 2011 г. Барселона стана моят любим град в Европа и се радвам, че имам възможност да посещавам всяка година както него, така и изложението. Вярвам, че симпатиите ми към мястото си личат от всичко, което публикувам в Twitter и Instagram

Samsung Galaxy S II @ nixanbal.com

Та на конгреса през 2011 г. видях току-що обявения Samsung Galaxy S II. Устройството остава в историята на производителя като първия му смартфон с двуядрен процесор, но предлагаше още редица подобрения спрямо оригиналния модел, включително 8 МР основна камера с Full HD видеозапис и по-тънък профил на корпуса (8.49 мм). Спомням си, че новият, по-голям 4.3-инчов Super AMOLED панел ме впечатли най-много на конгреса. Дори направих видео с продължителност 1:29 минути, в което просто бях пуснал клипче върху екрана, за да покажа цветовете му. Във видеото не говоря нищо и от днешна гледна точка ми се струва супер смешно и несъдържателно, но въпреки това гледанията му са над 68 000.

Всъщност ето го и клипа, който все така си е в YouTube канала ми:

Това беше първият смартфон от серията Galaxy S, който видях в деня на световната му премиера. Това беше и първият ми конгрес в Барселона - събитие, което оттогава посещавам всяка една година като автор на nixanbal.com. Малко по-късно същата година спечелих журналистическа награда за материал в сайта си, а през лятото вече не работех в редакция и дойде моментът, в който щях да сбъдна мечтата си. Мечтата беше да имам собствен сайт за нови технологии и телекомуникации, в който да пиша и отразявам случващото се в тази сфера по начина, по който смятам, че това трябва да се случва. Да присъствам на събитията, които смятам, че са важни, независимо дали някой ще те покани или ще трябва да отидеш сам. Да мога да споделя мнението си по всякакви въпроси, без да се съобразявам с нямащи нищо общо с журналистиката наложени правила. Това беше моментът, в който nixanbal.com се превърна в моята работа на пълен работен ден.

Samsung Galaxy S @ nixanbal.com

Това е първият материал от ретроспективната поредицата, която реализираме съвместно със Samsung и от която се задават още няколко публикации. Защото през 2019 г. празнуваме два юбилея - 10 години nixanbal.com и 10 години Galaxy S. По този повод съм изключително щастлив, че мога да подаря на един от вас, хората, които четете сайта ми и гледате съдържанието ми в YouTube, чисто новия флагман и най-актуалния смартфон от серията Galaxy S на Samsung - Galaxy S10. Как можете да го спечелите - вижте тук.

Официално: Това е Google Pixel 4

Днес в Twitter се случи нещо, което струва ми се никога не бяхме виждали досега. Голяма технологична компания коментира официално…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer