НачалоНовини10 години по-рано: За бестселъра на Samsung, nixanbal по радиото и последния пластмасов телефон

10 години по-рано: За бестселъра на Samsung, nixanbal по радиото и последния пластмасов телефон

3253
Написана от  nixanbal 29 март 2019
10 години по-рано: За бестселъра на Samsung, nixanbal по радиото и последния пластмасов телефон

В последните дни някои от вас вероятно са проследили купищата ми сторита в Instagram, преливащи от оцветени в "цвят nixanbal" торти, къпкейкове и честитки. Да, защото миналата неделя, 24 март, сайтът ми навърши 10 години и въпреки че парти нямаше - настроението е едно такова приповдигнато, уж заради пролетта, но не само. Празнично е и чувствам този ден като свой собствен юбилей.

След като преди няколко дни ви разказах за началото, сега е време за втора доза носталгия, в която продължава превъртането назад в 10-годишната история на серията флагман смартфони Galaxy S и тази на сайта nixanbal.com. По едно и също време са се появили на технологичния фронт, какво да ги правиш!

Стигнахме до 2012-а.

През 2012-а навлизах в първата си година, в която вече не работех в редакция. Не работех никъде. Работех си вкъщи, макар че за мнозина беше мистерия какво точно правя. Хората около мен се шегуваха, всъщност бяха си съвсем сериозни, че трябва да си хвана истинска работа най-после, но аз си копаех в градинката и продължавах упорито да вярвам, че мога да създам и разработя собствена технологична медиа под формата на блог, която да е полезна за хората и която да се превърне във фактор на българския пазар.

Естествено, тази цел стоеше пред мен още от 2005 г. и допреди създаването на nixanbal.com си поработих на 2-3 места, които ми дадоха много опит и ме доразвиха като автор, а и като човек. Бях в първите ми години на 20-те. Хлапак.

Samsung Galaxy S III @ nixanbal.com

Samsung Galaxy S III @ nixanbal.com Samsung Galaxy S III @ nixanbal.com

Фокусът още тогава за мен бяха ревютата на смартфони. Основно текстови + авторски снимки към тях, на които много държах.

Но се разрових в материалите и се оказа, че към този за Galaxy S III имам и 7-минутно видео с разопаковане и бърз оглед на апарата. Прилагам го по-долу, за да се позабавлявате със сериозния ми тон, даже не знам откъде го вадех, изобщо не ми е присъщ.

Същият този Galaxy S III е един от най-хитовите модели на Samsung изобщо. Продажбите му само през първите 100 дни на пазара прехвърлят 20 милиона броя, а след година са над 100 милиона. S III се превръща в повратна точка в историята на смартфоните Samsung, които оттогава започват да вървят стремглаво нагоре.

Акцентите при устройството бяха големият му, добре де - голям за онова време, 4.8" Super AMOLED дисплей с HD резолюция и 4-ядреният му процесор, който си беше голям скок от 2-ядрения процесор на миналогодишния Galaxy S II.

Samsung Galaxy S @ nixanbal.com

Прочетох си ревюто от 2012 г. и реших да извадя за вас един бърз цитат от него, на който 7 години по-късно се хиля идиотски:

"Уау!" ще си кажете още щом включите телефона, а видеото с пейзажи, което е качено предварително в него, ще ви изпрати на седмото небе. Честно, имам чувството, че с това видео могат да се свалят мацки – просто натискате плей."

Класик!

И за да не си кажете - 'айде, 'айде, само хубави работи помниш - спомням си още, че дизайнът на устройството хич не ми допадаше. Корпусът му беше изработен от пластмаса, а аз си държах на метала, особено във високия клас. За щастие, ерата на пластмасовите телефони отдавна приключи и днес флагманите са в пъти по-красиви в съчетанието от метал и стъкло, пък макар и по-лесни за счупване.

Така или иначе, Galaxy S III чупи рекордите по продажби на Samsung и излиза начело в класациите като най-продаваният смартфон през следващите няколко тримесечия, оставяйки зад себе си конкурентния iPhone 4S.

Samsung Galaxy S III @ nixanbal.com

Успях да открия и галерия със снимки от премиерата на S III в България, която тогава беше организирана съвместно с Мтел (сега A1 България). На сцената на събитието видяхме и олимпиеца Данчо Йовчев. А причината - това беше официалният телефон за предстоящите олимпийски игри и всички български спортисти, участници в тях, получиха по една специална версия на Galaxy S III.

2012 г. беше много специална за мен и заради старта на рубриката "Първо по Дарик" в ефира на Дарик радио през октомври. Тя продължи цели 6 години, като всяка сряда с водещия Мишо Дюзев представяхме в ефир нови устройства, обсъждахме последните иновации, говорехме за технологичните и телеком събития, които посещавах и т.н., и т.н. Уви, всяко хубаво, а в случая мега яко нещо, си има край. Но пък предстоят други, не по-малко мега яки неща.

Samsung Galaxy S4 @ nixanbal.com

Samsung Galaxy S4 @ nixanbal.com

Така стигаме до 2013 г. и Galaxy S4. Тук промяната в дизайна спрямо S III не беше сериозна, но пък хардуерно апаратът получи още по-мощен процесор - вече 8-ядрен, екранът му увеличи резолюцията си на 1080p Full HD, а мегапикселите на камерата станаха двуцифрено число (от 8 на 13 МР).

При този модел Samsung бяха обърнали особено внимание и на софтуерните екстри - тогава се появи спортното приложение SHealth, което корейците развиват в устройствата си и до днес. Актуални станаха и жестовете. Спомням си, че имаше възможност с помахване на ръка над екрана, той да светне за кратко и да ви покаже статус информация. Също, с движение на дланта над дисплея можеха да се сменят песните в плейъра или да се прелистват снимки в галерията.

Samsung Galaxy S5 @ nixanbal.com

Samsung Galaxy S5 @ nixanbal.com

Samsung Galaxy S5 @ nixanbal.com Samsung Galaxy S5 @ nixanbal.com

През следващата година дойде Samsung Galaxy S5.

Също особено популярен модел на Samsung, който беше първият им стандартен флагман с IP67 сертификат за защита от прах и вода, и помня как го снимах в едно поточе по върховете на Рила. Моя близка го използваше допреди 2 години, така че имам съвсем актуални впечатления от него. Това е последният смартфон от серията Galaxy S, който имаше свалящ се капак на батерията, както и последният в серията с пластмасов корпус.

Samsung Galaxy S @ nixanbal.com

И тъкмо заради предстоящата промяна във външния вид на смартфоните на Samsung, аз самият също започнах да се заглеждам в тях.

В следващия материал на тази поредица ще ви разкажа за някои от устройствата Galaxy S, които съм използвал за по-дълъг период от време като личен телефон, за една от най-вълнуващите премиери в Барселона, а също и за още някои факти около историята на nixanbal.com.

А покрай всички празнични поводи със Samsung подаряваме и чисто нов Galaxy S10 в цвят Black Prism! Как да се включите в играта за него - вижте тук

Huawei Mate X е първият 5G смартфон със сгъваем OLED дисплей

Както обеща преди няколко дни Huawei отбеляза присъствието си на Световния мобилен конгрес с голяма премиера. Всъщност няколко, но най-вълнуващото…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer