НачалоНовини40 години от излъчването на първия в България сигнал към спътник в космоса

40 години от излъчването на първия в България сигнал към спътник в космоса

5249
Написана от  nixanbal 17 август 2017
40 години от излъчването на първия в България сигнал към спътник в космоса

На 17 август през 1977 г., или точно преди 40 години, в 17:33 часа е излъчен първият сигнал от България към спътник в космоса. Това става от новопостроената на 30 км от София станция, наричана тогава Земна станция за космически връзки "Шипка" (ЗСКВ "Шипка"), а сега носеща името "Плана". Събитието, повод за което е откриването на международната "Универсиада 77", поставя началото на сателитните комуникации и сателитната телевизия в страната.

Вчера следобяд имах възможността да посетя въпросния телепорт и да видя оригиналното оборудване отпреди 40 г. Изненадващо - то все още работи, но техниката вече е напълно модернизирана и заменена с най-съвременна.

Телепорт Плана

Там е и първата сателитна антена с диаметър 12 метра и тегло 60 тона, под която има солидна конструкция, създадена да издържи на силни земетресения. 

Телепорт Плана

Станцията, построена между 73 и 76 г. на миналия век, се намира в специално подбрана местност с голям брой слънчеви дни през годината и далеч от населени места за минимум радио смущения. 

Телепорт Плана

Първоначално капацитетът е стигал за един телевизионен канал и няколко международни телефонни канала, като в продължение на над 20 години през "Плана" минава международният видеообмен на БНТ и голяма част от международния телефонен трафик на страната.

Телепорт Плана

Днес телепортът е собственост на VIVACOM и всеки ден през него се излъчват над 200 радио и телевизионни канала към Европа, Африка, Близкия изток и Азия. Станцията разполага с 50 антени с размери до 18.3 метра.

Телепорт Плана

Разходката ми до телепорта беше особено вълнуваща и служителите там имаха куп истории и информация за споделяне, още от създаването на станцията. Мисля си, че всичко това заслужава допълнителен материал или дори видео поредица, но тепърва ще помисля върху идеята. Ако има нещо, което е интересно за вас - споделете в коментарите. 

Телепорт Плана

Най-после и Теленор намали неустойката при предсрочно прекратяване на договор

Теленор обяви, че клиентите му вече ще могат да прекратят предсрочно договор и да не заплащат всички оставащи такси по…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer