Умен град @ nixanbal

НачалоНовини5 неща, които новият MacBook Pro няма

5 неща, които новият MacBook Pro няма

5446
Написана от  nixanbal 31 октомври 2016
5 неща, които новият MacBook Pro няма

В края на октомври Apple представи новото поколение на компютрите MacBook Pro, което беше чакано дълго, включително от мен, собственик на модела от 2012 г. Новите машини са по-тънки, по-леки и по-мощни, имат нова клавиатура и двойно по-голям тъчпад, но на следващите редове няма да си говорим за подобренията. Ще стане дума за това, което новият MacBook Pro няма, а 4-годишният му предшественик предлага. 

1. Портове

Щедрите четири Thunderbolt 3/USB-C порта са позиционирани от двете страни на новите модели MacBook Pro с Touch Bar. През тях можете да изведете връзка за още цял куп конектори, но аз не приемам отсъствието на директен HDMI изход, на SD слот за картата от фотоапарата ми (WTF?) и на добрия стар USB-A порт, през който да зареждам смартфона си или да пъхна флашка с току-що получена пресинформация от събитие. 

2. Светещото лого

Светещото лого върху капака на лаптопите MacBook отпадна от новите модели. Емблематичната ябълка, която свети при ползване на компютрите, е заменена от хромирано лого, за което Тим Кук не спомена и дума при представянето на 27-ми. 

3. Звукът при стартиране 

Новите MacBook Pro стартират автоматично с отваряне на капака, но до зареждането на началния екран няма да чуете онзи звук. Онзи емблематичен звук, който съпъства машините на Apple вече около 20 години и който при старт дава знак, че всичко с устройството е наред. 

4. По-дълъг живот на батерията

Тези липсващи елементи от новите модели MacBook Pro уви не са довели до по-издръжливи батерии. Компютрите са по-компактни и по-леки, което е ОК, но може би потребителите биха оценили по-високо възможността да ги използват далеч от зарядно за по-дълъг период. Новите машини все така обещават до 10 часа работа на батерия. В най-добрия случай, разбира се. 

5. Зарядното MagSafe 

И ако за логото и стартиращия звук, дори за батерията, да му се не види, бих могъл да си затворя очите, то за посечения MagSafe конектор Apple заслужават жестоко порицание. MagSafe е иновативното зарядно, чийто конектор щраква с кабела чрез магнитна връзка. То е спасило хиляди лаптопи по света, защото спъването в кабела не може да събори машината, а просто ще го откачи от нея. Става въпрос за може би най-голямата иновация в устройствата на Apple изобщо, която Тим Кук е решил, че просто няма място в новия MacBook Pro, защото... Защото Thunderbolt 3! И за капак ни казват, че лаптопът може да се зарежда от който и да е конектор. Страхотно. 

 performance large 2x copy

За някои от по-горе изброените липси потребителите на лаптопи с Windows с право ще се шегуват с месеци, а за други - вероятно няма съвсем да разберат, за да бъдат съпричастни. Повечето от премахнатите екстри в новите модели MacBook Pro със сигурност ще създадат неудобство на мнозина, като най-засегнати ще са дългогодишните потребители и заклетите фенове на Mac.

Дали по-горните пет точки правят MacBook Pro на 2016-а по-малко атрактивен в очите на Apple юзърите? Ще си затворят ли очите пред умишлено причинения дискомфорт в името на новите екстри? Ще разберем във финансовия отчет на компанията за последната четвърт на годината. А Тим Кук има да наваксва - продажбите на Mac през лятото са 14% надолу.

Какво се случва, ако прекратите договора си с оператор предсрочно?

В България от няколко години вече мобилните оператори нямат право да подновяват автоматично изтеклите срочни договори на клиентите си, а…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer