НачалоНовини5 НЕЩА за BlackBerry KEY2

5 НЕЩА за BlackBerry KEY2

6015
Написана от  nixanbal 10 юли 2019
5 НЕЩА за BlackBerry KEY2

Емблематичната марка от зората на смартфоните и мобилния интернет BlackBerry наскоро се завърна официално в България, като у мен вече е моделът BlackBerry KEY2. Устройството притежава някои ключови за бранда характеристики, но има и много новости.

В следващия материал ви предлагам списък с най-важните 5 НЕЩА, които трябва да знаете за него...

1. Кой стои зад BlackBerry

Преди всичко е много важно да започна с това, че зад BlackBerry KEY2, както и зад всички останали нови смартфони с тази марка вече не стои канадският производител. От 2016 г. насам правата за създаване и продажба на устройства с логото на къпинката държи базираната в Китай TCL Communications, която между другото има в портфолиото си и смартфон марката Alcatel.

BlackBerry KEY2 @ nixanbal.com

BlackBerry KEY2 @ nixanbal.com BlackBerry KEY2 @ nixanbal.com

2. QWERTY 

Въпреки че идва от съвсем различен производител, новият BlackBerry KEY2 всъщност е запазил емблематичната за тези устройства хардуерна QWERTY клавиатура. В ерата на сензорните дисплеи това си е същински еднорог. И освен че съхранява наследството на канадците, чрез физическите бутони смартфонът се отличава от всички останали на пазара.

И честно казано харесвам тази идея адски много. Не, не бих казал, че QWERTY клавиатурата на BlackBerry KEY2 е по-удобният вариант от сензорна, поне за мен не е. Но отдавам заслуженото на идеята и все си мисля, че продуктът ще открие своята ниша. Освен това можете да пишете по т.нар. метод "суайп", провлачвайки пръста си през образуващите думата букви.

Проблем е обаче писането на кирилица. Това става чрез виртуална клавиатура, която се появява над физическата, когато преминете от английски на български език.

Все пак има опция да пишете на кирилица и чрез хардуерната клавиатура, както @zlatkoe ми обърна внимание в Twitter, но за целта ще трябва да изберете руски език за писане и да се справите с тяхната азбука. 

BlackBerry KEY2 @ nixanbal.com

BlackBerry KEY2 @ nixanbal.com BlackBerry KEY2 @ nixanbal.com

3. Скенер под прикритие 

Да, естествено, че BlackBerry KEY2 има и скенер за пръстови отпечатъци - не се лъжете, че той не се вижда никъде по корпуса. Сензорът всъщност е скрит под клавиатурата и по-конкретно зад бутона Space. Работи мигновено, без никога да е имал проблем с разпознаването на пръстовите ми отпечатъци.

Същият бутон има различни приложения на други места в интерфейса. Натискането му при разглеждане на сайт например ви придвижва надолу, а само леко докосване върху него при отворена камера прави снимка.

BlackBerry KEY2 @ nixanbal.com

4. Солиден дизайн

Четвъртото важно нещо, което бих споделил за BlackBerry KEY2, е качествено сглобеният му корпус, който се базира на алуминиево тяло и пластмасов релефен гръб с гумирана повърхност. Тялото на апарата е доста ръбато и дори бих казал грубовато, но всъщност ми допада колко солидно лежи в ръката и колко различно изглежда от съвременните смартфони.

Налице е USB Type-C порт, запазен е 3.5 мм жак за слушалки, а отдясно са всички бутони - за контрол силата на звука, за включване и по средата т.нар. Convenience Key. Последният може да активира различни функции и приложения по избор, което е допълнение към бързите връзки чрез бутона alt + който и да е друг клавиш.

BlackBerry KEY2 @ nixanbal.com

5. Конфигурация от среден клас

Завършвам с петия ключов елемент от характеристиките на BlackBerry KEY2 - конфигурацията му, която го нарежда наравно с моделите от среден клас. Тук е използван чипсет Snapdragon 660, но пък в компанията на 6 GB RAM и 128 GB вградена памет + microSD слот. Не звучи като подходяща за интензивен гейминг платформа, но пък не това е предназначението на смартфон с 4.5" дисплей и физическа QWERTY клавиатура под него. Всъщност смартфонът работи доста пъргаво и нямах проблеми при работа с ежедневните приложения, които използвам. Преминаването между менютата също е приятно бързо и леко модифицираният от компанията Android не успява да затормози хардуера.

BlackBerry KEY2 @ nixanbal.com

Под чертата ще кажа, че BlackBerry KEY2 е свеж полъх на фона на морето от сравнително еднакво изглеждащи смартфони. Беше ми приятно да използвам устройството през последните дни, независимо че не бих го избрал за личен телефон в дългосрочен план.

Апаратът е супер нишов продукт, който ще разчита да намери все още милеещите по хардуерните клавиатури потребители и да се заиграе с носталгията им по емблематичния бранд от зората на смартфоните. Трудна задача, определено.

За момента BlackBerry KEY2 се предлага от операторите при А1, като цената там с договор започва от около 700 лв., а без обвързване е 1170 лв. 

Samsung Galaxy Z Fold 2 и как скучните смартфони скоро ще бъдат в миналото

Наскоро в nixanbal.com ви предложих своето ревю на Galaxy Z Fold 2, който е най-новият смартфон със сгъваем дисплей на…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer