НачалоВидео ревю5 ТЕХНОЛОГИИ от "Западен свят", които вече са реалност + GIVEAWAY

5 ТЕХНОЛОГИИ от "Западен свят", които вече са реалност + GIVEAWAY

2954
Написана от  nixanbal

Здравейте! Днес, 24 март, е особено специален ден за мен, защото nixanbal.com става на 11 години! Благодаря ви, че сте тук, четете, гледате и харесвате това, което правя! Във видеото по-горе няма да отваряме шампанско и да режем торта, а ще си поговорим за филми и технологии. Със сигурност вече сте разбрали, че по HBO и в HBO Go този месец започна трети сезон на сериала Westworld или "Западен свят", а ако сте гледали първия епизод миналата седмица - сте видели и цял куп жестоки технологии, сякаш част от далечното бъдеще. Всъщност много от тях вече са около нас, макар и далеч да не са в толкова напреднала фаза на развитие, както показаните в сериала.

В следващото видео ще ви разкажа за 5 технологии от "Западен свят", които вече навлизат в живота ни, а в края му ще разберете как да се включите в тегленето за оригинална тениска на HBO от сериала "Западен свят".

Гласов асистент

"Западен свят" (Westworld) по HBO @ nixanbal

Google Assistant, Siri и Amazon Alexa са невидимите помощници, които използваме всеки ден през телефона или домашния си смарт спикър. Аз например задавам таймер на моя Google Home mini по 7-8 пъти на ден, записвам си календарни събития и го моля за навигация до вкъщи, когато шофирам. Гласовият асистент е супер ценен помощник, който днес ни подкрепя в сравнително базови ежедневни задачи и въпреки че използва изкуствен интелект, все още не може да проведеш с него кой знае колко продължителен и смислен разговор.

В "Западен свят" обаче това вече е факт. Гласовите помощници са супер еволюирали не само за пълен контрол на умния дом например, но и за мигновена резервация на маса в ресторант или хотелска стая. Всъщност Google усилено работи в тази посока, но все още сме на няколко години от подобни възможности.

Безпилотни автомобили и мотори

"Западен свят" (Westworld) по HBO @ nixanbal

Големите автомобилни производители вече гледат все по-сериозно към транспортните средства на бъдещето и визията при всички тях включва автомобили без шофьори. Самоуправляващите се превозни средства един ден ще заменят или поне ще допълнят на пътя конвенционалните коли, които караме днес, но също така ще намерят широко приложение в градския транспорт и други услуги за превоз на малки или по-големи групи пътници.

В реалния свят тези разработки вече се тестват по пътищата на избрани градове, като аз самият съм се качвал и возил в няколко модела. Докато безпилотните автомобили успеят да навлязат масово в живота ни има още поне няколко години, но в "Западен свят", чийто трети сезон се развива през 2058 г., тази революция вече се е случила. В епизодите, които успях да изгледам предварително, почти не видях кола с шофьор. Нещо повече - Долорес се повози и на самоуправляващ се мотор, който накрая остави да се паркира сам.

Тук само ще спомена и дроновете за транспорт на хора, които също намират ключово място в сериала и за които вече чуваме и в реалния свят, като за "такситата на бъдещето".

Холограми

"Западен свят" (Westworld) по HBO @ nixanbal

Холограмите са част от сай-фай филми и сериали от десетилетия, а в реалния живот технологията също се разработва от години. Microsoft например имат своя шлем HoloLens, който е нещо като устройство за смесена реалност и позволява освен създаване, също и взаимодействие с холограмите.

В сезон 3 на Западен свят има няколко сцени с холограми, които се визуализират след поставяне на очила, макар и много по-компактни от шлема на Microsoft. Героят на Венсан Касел, Ширак, например е човек с особен афинитет към супер реалистичните холограми.

Робоколове

"Западен свят" (Westworld) по HBO @ nixanbal

Робоколовете. Друга тема, около която миналата година се вдигна много шум, също е застъпена в "Западен свят". Ставаме свидетели на такова обаждане от робот още в първия епизод, когато новият персонаж в сериала, Келъб Никълс, получава обаждане, за да бъде известен, че не е подходящ за работата, за която е кандидатствал.

Роботи помощници

"Западен свят" (Westworld) по HBO @ nixanbal

Петата технология, с която ще завърша това видео, са роботите. Но понеже в "Западен свят" роботът е много широко понятие, ще конкретизирам, че говоря за роботите, които ни помагат на работното място или у дома. Роботи, като този на Кейлъб, който му е нещо като приятелче в работата, с което може да размени няколко приказки, но му помага и в опъването на кабели.

Извън сериала подобни машини се разработват от компании като Boston Dynamics например и вече има купища плашещи клипове на какво физически са способни те. На този етап сякаш им липсва изкуственият интелект, който би ги доближил още повече до нас, хората, но вървим усилено натам. Сещам се и за роботите, които се предлагат като домашни любимци или помощници и компаньони на възрастни хора. Sony и Samsung например имат такива разработки, като роботизираното куче Aibo вече се продава в някои държави за $3000.

Това бяха 5 от най-интересните технологии в сериала "Западен свят", които вече започват да навлизат и в нашето ежедневие. Или поне един ден със сигурност ще са тук и ще променят живота ни. В трети сезон на продукцията на HBO ще видите още умен дом с гласово управление, дронове, виртуална пробна в магазин за дрехи, създателите на Game of Thrones и техния ДРАКОН*?!

*Въпросните Дейвид Бениоф и Дан Уайс и един от драконите на Денерис се появяват неочаквано във втори епизод от "Западен свят", сезон 3. 

5 НЕЩА за BlackBerry KEY2

Емблематичната марка от зората на смартфоните и мобилния интернет BlackBerry наскоро се завърна официално в България, като у мен вече…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer