Умен град @ nixanbal

НачалоНовини5G ще остане мечта за България, ако не бъде освободен нужният спектър, заяви шефът на А1

5G ще остане мечта за България, ако не бъде освободен нужният спектър, заяви шефът на А1

5291
Написана от  nixanbal 22 май 2018
5G ще остане мечта за България, ако не бъде освободен нужният спектър, заяви шефът на А1

За да заработи пълноценна 5G мрежа, е необходимо да бъдат изпълнени 3 ключови условия, заяви на провелата се днес в София пресконференция главният изпълнителен директор на А1 Александър Димитров. Конкретно за България важен и все още нерешен проблем е освобождаването на честотния спектър в обхвата на 700 и 800 MHz от военните, без което 5G ще остане мечта за страната ни, коментира Димитров. 

Основните три условия за изграждането на 5G мрежата са установяването на 5G стандартите, което се очаква да бъде финализирано до края на годината, сподели директорът на А1. 

Втората предпоставка за създаването на мрежа от следващо поколение са терминалните устройства, с които потребителите ще я използват, а те все още "не са от най-малките".

Най-важното условие за 5G в България обаче е освобождаването на честотния спектър в обхвата на 700 и 800 MHz, който е изключително необходим за целта. Димитров напомни, че КРС и правителството тепърва трябва да направят стъпки в тази посока и А1 "работи активно с КРС" по въпроса, но на този етап няма никаква яснота кога би се случило това и поради някаква причина военните не успяват да ги освободят. 

Шефът на Мтел все пак посочи 2020 г. като моментът, в който у нас може да пристигнат 5G мрежите и заяви, че А1 ще е първият в България с такава. 

Гал Гадот е жури в нов конкурс за смартфон фотографии на Huawei

Huawei обяви днес старта на нов конкурс за смартфон фотографии, който ще носи името Huawei "Next Image Mobile Photography" и…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer