Умен град @ nixanbal

НачалоНовини90% от читателите на nixanbal.com използват стрийминг услуги на смартфона си

90% от читателите на nixanbal.com използват стрийминг услуги на смартфона си

6385
Написана от  nixanbal 18 януари 2016
90% от читателите на nixanbal.com използват стрийминг услуги на смартфона си

В последното издание на nextrend, партньорската ни инициатива с VIVACOM, темата бяха услугите за стрийминг на аудио и видео, които стават все по-популярни у нас. За това свидетелства навлизането на нови и нови играчи на българския пазар, сред които Spotify, Google Play Music и съвсем отскоро – Netflix.

Тенденцията беше потвърдена и с резултатите от проучването, според което над 90% от читателите на nixanbal гледат видео или слушат музика онлайн на смартфона си.

Какви са останалите новини от анкетата и как изглежда цялостната статистика от nextrend – вижте в материала по-долу...

Най-голям процент (42.4%) от участниците в проучването споделят, че използват смартфона си и за онлайн видео, и за музика. При 32.9 на сто водещи са само услугите за гледане на видео, което е обяснимо заради популярността на канали като YouTube и Vbox7. Spotify и алтернативните услуги (16.1%) се появиха в България само преди няколко години, но идването на още конкуренти подсказва, че и тук има пазар за тях.

Едва 8.5 на сто от анкетираните не използват стрийминг услуги на смартфона си.

Използвате ли услуги за стрийминг на смартфона си?

Интересен резултат е, че близо половината (47.2%) от участвалите в проучването читатели използват стрийминг услугите на смартфона си в домашни условия. Приложенията са особено популярни и при пътуване (21% в градския транспорт, 19.2% при по-дълъг път), когато смартфонът действително е един от най-предпочитаните начини за убиване на време. Най-слабо мобилният се използва за YouTube/Spotify и други в офиса – вероятно защото там разчитаме на достъп през РС-то.

Малко под 50 на сто посочват, че разчитат на услугите за онлайн гледане на видео и слушане на музика по около 2-3 часа на ден, а близо 40% отделят за това по около час дневно. Цял ден е отговорът на малко над 10% от анкетираните.  

Spotify

Общо 56% отговарят положително на въпроса дали използват смартфона си за стрийминг услуги и когато са в чужбина – т.е. в роуминг. 43% от тях обаче го правят само през Wi-Fi мрежа, което не начислява разходи по сметката им към оператора. Около 5% разчитат на местна SIM карта, а под 8% използват свободно своя тарифен план.

Използвате ли стрийминг услуги на смартфона си в чужбина?

Така стигаме до въпроса дали бихте съобразили мобилния си план с използването на услуги за достъп до онлайн видео и аудио съдържание. Едва за 14 на сто от анкетираните това не би повлияло избора на тарифа. Останалите обаче отговарят положително, като 56% посочват, че имат много включени мегабайти, които да осигурят максимална скорост и бърза връзка с жадните за трафик услуги. За близо 30% и намалената скорост е подходяща за тези приложения.

Стрийминг услуги на смартфона - nixanbal

На последния отворен въпрос "Kои стрийминг услуги използвате на смартфона си?" отговорите, както винаги, са най-интересни.

Има много коментари от потребители, които са ограничили слушането на плейлисти в YouTube в полза на Spotify. Други допълват, че разчитат на онлайн радиото и приложенията за гледане на онлайн телевизия, а за някои предимство е възможността на определени услуги да функционират и без нужда от интернет връзка.

HTC U11+ предлага 6" дисплей с тънки рамки, солидна батерия и Android 8.0 Oreo

HTC представи днес очакваната подобрена и уголемена версия на флагмана си U11. Новият HTC U11+ предлага по-вълнуващ дисплей с тънки…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer