Умен град @ nixanbal

НачалоНовини997 милиона евро глоба за Qualcomm в Европа заради подкупни схеми с Apple

997 милиона евро глоба за Qualcomm в Европа заради подкупни схеми с Apple

1439
Написана от  nixanbal 24 януари 2018
997 милиона евро глоба за Qualcomm в Европа заради подкупни схеми с Apple

Европейската комисия обяви днес, че е наложила глоба в размер на 997 милиона евро на Qualcomm заради злоупотреба с господстващото си положение на пазара на LTE чипсети. Оказва се, че чипмейкърът е стимулирал финансово своя ключов клиент Apple, за да може последният да не използва предложения на конкурентни фирми. 

В съобщението на ЕК се казва, че Qualcomm е възпрепятствала конкуренцията на пазара, заплащайки значителни суми на важен клиент, така че в замяна да бъдат отстранени всички конкуренти. Според антитръстовите правила на ЕС това е незаконно. 

Става въпрос за милиарди долари, които Apple са си спестили в последните години. Това са били не само отстъпки при поръчка на LTE модеми за iPhone и iPad, а облекчени плащания с изрично условие Apple да не поглежда към друг доставчик на този компонент. 

Споразумението между Qualcomm и Apple е подписано през 2011 г., след което през 2013 г. е подновено до 2016 г. Тогава Apple най-после започва да използва и LTE чипове от други компании (Intel). 

Наложената на Qualcomm глоба е в размер на € 997 439 000 и представлява 4.9% от приходите на компанията за 2017 г.

Razer Phone влиза в магазините на Мтел

Razer Phone излиза официално на българския пазар. Мтел обяви, че ще бъде първият оператор, който в партньорство с ozone.bg ще…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer