НачалоНовиниТОП 5 на 2016: Технологичните разочарования на годината

ТОП 5 на 2016: Технологичните разочарования на годината

10112
Написана от  vangelitsa 03 декември 2016
ТОП 5 на 2016: Технологичните разочарования на годината

В края на всяка година е време за традиционната поредица на nixanbal "ТОП 5", в която авторът на сайта отличава най-добрите, най-иновативните, най-впечатляващите, но и най-разочароващите продукти, събития и решения в технологичния свят от изминалите 12 месеца. Радвам се, че новият "ТОП 5 на 2016" ще бъде реализиран с подкрепата на Мтел, което означава не само, че ще виждате свежия брандинг около статиите, но и че може да очаквате специални публикации с официални данни и коментари от оператора. За това обаче - в следващите седмици.

"ТОП 5 на 2016" мислех да започна с нещо позитивно, като "най-добрите" или "най-иновативните", но за старт в крайна сметка реших да се спра на най-големите технологични разочарования на годината. За да ги посочим още веднъж в края на годината и бързо да ги забравим след това, надявайки се, че никога повече няма да се повторят в историята на комуникациите.

Започваме!

Взривяваща криза за Samsung

Galaxy Note 7. BOOM! Започваме ударно с вероятно най-голямата катастрофа в историята на мобилните комуникации, случила се в края на лятото и продължила няколко месеца. Избухващите бройки от Galaxy Note 7, довели до изтегляне на наличности, а в крайна сметка и до окончателно отзоваване на модела от пазара и спиране на производството му.

Катастрофа, от която имаше пострадали хора, изпепелени автомобили и дори домове в няколко точки по света, където Samsung успя да пусне апарата. Събитие, което се отрази неблагоприятно върху финансовите резултати и доведе до все още по-скоро неизмерим негативен ефект върху имиджа на корейския производител.

Samsung имаше адекватна реакция с изтеглянето и спирането на модела, а феновете имат повод да са разочаровани и заради факта, че Galaxy Note 7 носеше потенциала да се превърне в най-добрия смартфон за 2016 г.

Точната причина за избухващите бройки и до днес не е ясна.

Apple - компания за донгъли

ТОП 5 на 2016 - nixanbal

През 2016 г. Apple премахна жака за слушалки в iPhone 7 и остави само един вид портове при новите си компютри MacBook Pro. Компанията защити решението си с тезата, че за него се иска истински кураж, но за мнозина тя вече е основен двигател за бизнеса с донгъли.

Тим Кук може би има някакъв голям план за бъдещето и моментното недоумение на потребителите вероятно ще бъде забравено след година-две, но на този етап не съм чул за SD карта, която се пъха в USB C порт. Защото как иначе би следвало да прехвърлям в движение снимките си от фотоапарата към лаптопа?

Отвъд драмата с донгълите тази година Apple сякаш не успя да защити имиджа си на иновативна компания и новите MacBook Pro накараха немалко фенове да се замислят за алтернатива с Windows. Дори на мен това ми мина през ума, но по-скоро съм склонен да изчакам следващо поколение на новите Pro, надявайки се липсите и проблемите там да са по-малко.

Отдръпването на LG от българския пазар

ТОП 5 на 2016 - nixanbal

В лятото на 2016-а LG излезе от българския пазар на смартфони. Устройствата на компанията ще продължат да се внасят и продават тук, но компанията реши да се раздели с българския си екип.

Този ход беше част от по-голям процес на реорганизации на мобилния бизнес на LG в целия регион, резултатите от които предстои да проследим през следващата година. Лично не очаквам марката да просперира без хора, които да отговарят за продуктите й в страната.

На фона на тези проблеми корейците не пуснаха топмодела си за втората половина на 2016-а LG V20 в Европа, a основният флагман LG G5 беше разочарование, което заслужава отделна позиция в тази селекция.

Смартчасовници в изчакване

ТОП 5 на 2016 - nixanbal

Смартчасовниците, подобно на древните философи, продължават да търсят причината за съществуването си. Тези устройства стават все по-стилни и неотличими от стандартен ръчен часовник, но батерията им е с все така отчайващо кратък живот, а функционалността им не може да оправдае високите цени.

През 2016 г. и производителите настъпиха спирачката и намалиха премиерите на нови модели. Някои дори съвсем ги изключиха от плановете си. Apple показа лек ъпгрейд на своя Apple Watch, Samsung направиха същото с красивия си Gear S3, а при Android Wear очакваме новата версия на платформата в началото на следващата година, което принуди много от хардуерните партньори на Google да не показват нищо тази есен.

Дали обаче и през 2017-а умните часовници ще намерят мястото си на китките на потребителите - засега по-скоро няма такива изгледи.

BlackBerry развя белия флаг

ТОП 5 на 2016 - nixanbal

Един от пионерите в света на мобилните комуникации през 2016-а окончателно призна поражение. BlackBerry обяви, че спира да разработва смартфони.

Марката няма да изчезне - все още ще виждаме нови модели на къпинката, но те ще са под шапката на китайската TCL, която прави и смартфоните с бранда Alcatel. Затова и последните две BlackBerry-та са визуално и функционално почти идентични с устройства Alcatel.

Бъдещите модели на BlackBerry ще са с Android OS, а единственото наследство от канадския производител в тях ще бъдат неговите услуги и приложения.

Джон Чен, шефът на BlackBerry, отдавна повтаря, че ще излезе от бизнеса със смартфони, ако не успее да го направи печеливш, така че решението, обявено в края на септември, не беше изненада.

Феновете все пак могат да очакват още един разработен вътре в компанията модел, който ще предлага емблематичната за нея хардуерна QWERTY клавиатура.

 

Разбира се, в по-горната класация не остана място за още куп други разочарования от света на технологиите, сред които бих отличил още признатия провал със смартфоните Lumia на Microsoft и не получилите широко разпространение модели (LG V20, Google Pixel и други). 

Ще се радвам вие самите да споделите своето виждане в коментарите по-долу! 

Очаквайте следващия материал "ТОП 5 на 2016"!

Впечатляващият Apple Park отваря врати за първите служители през април

Новият кампус на Apple, който многократно сме виждали от погледа на прехвърчащи над него дронове, вече си има официално име…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer