НачалоНовиниТОП 5 на 2016: Технологичните разочарования на годината

ТОП 5 на 2016: Технологичните разочарования на годината

12017
Написана от  vangelitsa 03 декември 2016
ТОП 5 на 2016: Технологичните разочарования на годината

В края на всяка година е време за традиционната поредица на nixanbal "ТОП 5", в която авторът на сайта отличава най-добрите, най-иновативните, най-впечатляващите, но и най-разочароващите продукти, събития и решения в технологичния свят от изминалите 12 месеца. Радвам се, че новият "ТОП 5 на 2016" ще бъде реализиран с подкрепата на Мтел, което означава не само, че ще виждате свежия брандинг около статиите, но и че може да очаквате специални публикации с официални данни и коментари от оператора. За това обаче - в следващите седмици.

"ТОП 5 на 2016" мислех да започна с нещо позитивно, като "най-добрите" или "най-иновативните", но за старт в крайна сметка реших да се спра на най-големите технологични разочарования на годината. За да ги посочим още веднъж в края на годината и бързо да ги забравим след това, надявайки се, че никога повече няма да се повторят в историята на комуникациите.

Започваме!

Взривяваща криза за Samsung

Galaxy Note 7. BOOM! Започваме ударно с вероятно най-голямата катастрофа в историята на мобилните комуникации, случила се в края на лятото и продължила няколко месеца. Избухващите бройки от Galaxy Note 7, довели до изтегляне на наличности, а в крайна сметка и до окончателно отзоваване на модела от пазара и спиране на производството му.

Катастрофа, от която имаше пострадали хора, изпепелени автомобили и дори домове в няколко точки по света, където Samsung успя да пусне апарата. Събитие, което се отрази неблагоприятно върху финансовите резултати и доведе до все още по-скоро неизмерим негативен ефект върху имиджа на корейския производител.

Samsung имаше адекватна реакция с изтеглянето и спирането на модела, а феновете имат повод да са разочаровани и заради факта, че Galaxy Note 7 носеше потенциала да се превърне в най-добрия смартфон за 2016 г.

Точната причина за избухващите бройки и до днес не е ясна.

Apple - компания за донгъли

ТОП 5 на 2016 - nixanbal

През 2016 г. Apple премахна жака за слушалки в iPhone 7 и остави само един вид портове при новите си компютри MacBook Pro. Компанията защити решението си с тезата, че за него се иска истински кураж, но за мнозина тя вече е основен двигател за бизнеса с донгъли.

Тим Кук може би има някакъв голям план за бъдещето и моментното недоумение на потребителите вероятно ще бъде забравено след година-две, но на този етап не съм чул за SD карта, която се пъха в USB C порт. Защото как иначе би следвало да прехвърлям в движение снимките си от фотоапарата към лаптопа?

Отвъд драмата с донгълите тази година Apple сякаш не успя да защити имиджа си на иновативна компания и новите MacBook Pro накараха немалко фенове да се замислят за алтернатива с Windows. Дори на мен това ми мина през ума, но по-скоро съм склонен да изчакам следващо поколение на новите Pro, надявайки се липсите и проблемите там да са по-малко.

Отдръпването на LG от българския пазар

ТОП 5 на 2016 - nixanbal

В лятото на 2016-а LG излезе от българския пазар на смартфони. Устройствата на компанията ще продължат да се внасят и продават тук, но компанията реши да се раздели с българския си екип.

Този ход беше част от по-голям процес на реорганизации на мобилния бизнес на LG в целия регион, резултатите от които предстои да проследим през следващата година. Лично не очаквам марката да просперира без хора, които да отговарят за продуктите й в страната.

На фона на тези проблеми корейците не пуснаха топмодела си за втората половина на 2016-а LG V20 в Европа, a основният флагман LG G5 беше разочарование, което заслужава отделна позиция в тази селекция.

Смартчасовници в изчакване

ТОП 5 на 2016 - nixanbal

Смартчасовниците, подобно на древните философи, продължават да търсят причината за съществуването си. Тези устройства стават все по-стилни и неотличими от стандартен ръчен часовник, но батерията им е с все така отчайващо кратък живот, а функционалността им не може да оправдае високите цени.

През 2016 г. и производителите настъпиха спирачката и намалиха премиерите на нови модели. Някои дори съвсем ги изключиха от плановете си. Apple показа лек ъпгрейд на своя Apple Watch, Samsung направиха същото с красивия си Gear S3, а при Android Wear очакваме новата версия на платформата в началото на следващата година, което принуди много от хардуерните партньори на Google да не показват нищо тази есен.

Дали обаче и през 2017-а умните часовници ще намерят мястото си на китките на потребителите - засега по-скоро няма такива изгледи.

BlackBerry развя белия флаг

ТОП 5 на 2016 - nixanbal

Един от пионерите в света на мобилните комуникации през 2016-а окончателно призна поражение. BlackBerry обяви, че спира да разработва смартфони.

Марката няма да изчезне - все още ще виждаме нови модели на къпинката, но те ще са под шапката на китайската TCL, която прави и смартфоните с бранда Alcatel. Затова и последните две BlackBerry-та са визуално и функционално почти идентични с устройства Alcatel.

Бъдещите модели на BlackBerry ще са с Android OS, а единственото наследство от канадския производител в тях ще бъдат неговите услуги и приложения.

Джон Чен, шефът на BlackBerry, отдавна повтаря, че ще излезе от бизнеса със смартфони, ако не успее да го направи печеливш, така че решението, обявено в края на септември, не беше изненада.

Феновете все пак могат да очакват още един разработен вътре в компанията модел, който ще предлага емблематичната за нея хардуерна QWERTY клавиатура.

 

Разбира се, в по-горната класация не остана място за още куп други разочарования от света на технологиите, сред които бих отличил още признатия провал със смартфоните Lumia на Microsoft и не получилите широко разпространение модели (LG V20, Google Pixel и други). 

Ще се радвам вие самите да споделите своето виждане в коментарите по-долу! 

Очаквайте следващия материал "ТОП 5 на 2016"!

ВИДЕО: ТОП 5 НЕЩА за Samsung Galaxy Z Flip

Samsung Galaxy Z Flip. Това е първият смартфон със сгъваем дисплей, който получавам за по-продължително ползване и се радвам, че…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer