НачалоНовиниA1 получи лиценз за честоти за 5G мрежа в Австрия, у нас очакват технологията догодина

A1 получи лиценз за честоти за 5G мрежа в Австрия, у нас очакват технологията догодина

1647
Написана от  nixanbal 11 март 2019
A1 получи лиценз за честоти за 5G мрежа в Австрия, у нас очакват технологията догодина

От българския офис на A1 обявиха, че операторът от групата им в Австрия е получил чрез търг честоти за изграждане на 5G мрежа. В България търгове все още няма, но местният A1 очаква 5G да се появи у нас през 2020 г. 

На търга в Австрия са разпределени общо 39 блока от по 10 MHz в честотната лента от 3.5 GHz, като за спечеления лиценз (между 110 и 140 MHz) A1 Австрия ще заплати 64.3 милиона евро. Лицензът е валиден от 1 януари 2020 г. до 31 декември 2039 г. 

"Надяваме се българските институции да направят стъпките, за да се разпределят необходимите честоти и нашата страна да е сред първите, които имат работеща 5G мрежа в Европа”, споделя Тодор Ташев, старши директор "Мрежа и услуги" в А1 България. Според Тошев "5G ще се появи в България през 2020 г." и компанията има готовност да внедри технологията веднага, щом са налични 5G устройства и необходимите честоти. 

Звучи много приятно и като нищо работа, но предстои да разберем колко средства са готови да инвестират операторите в новия мрежови стандарт, как ще се оправдаят тези разходи и дали наистина още следващата година 5G ще бъде някаква тема у нас. 

Мастило до входната врата, или какво представлява HP Instant Ink

Когато от HP ми се обадиха, за да ми разкажат за Instant Ink, признавам си, не бях чувал за услугата.…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer