НачалоНовиниA1 получи лиценз за честоти за 5G мрежа в Австрия, у нас очакват технологията догодина

A1 получи лиценз за честоти за 5G мрежа в Австрия, у нас очакват технологията догодина

1296
Написана от  nixanbal 11 март 2019
A1 получи лиценз за честоти за 5G мрежа в Австрия, у нас очакват технологията догодина

От българския офис на A1 обявиха, че операторът от групата им в Австрия е получил чрез търг честоти за изграждане на 5G мрежа. В България търгове все още няма, но местният A1 очаква 5G да се появи у нас през 2020 г. 

На търга в Австрия са разпределени общо 39 блока от по 10 MHz в честотната лента от 3.5 GHz, като за спечеления лиценз (между 110 и 140 MHz) A1 Австрия ще заплати 64.3 милиона евро. Лицензът е валиден от 1 януари 2020 г. до 31 декември 2039 г. 

"Надяваме се българските институции да направят стъпките, за да се разпределят необходимите честоти и нашата страна да е сред първите, които имат работеща 5G мрежа в Европа”, споделя Тодор Ташев, старши директор "Мрежа и услуги" в А1 България. Според Тошев "5G ще се появи в България през 2020 г." и компанията има готовност да внедри технологията веднага, щом са налични 5G устройства и необходимите честоти. 

Звучи много приятно и като нищо работа, но предстои да разберем колко средства са готови да инвестират операторите в новия мрежови стандарт, как ще се оправдаят тези разходи и дали наистина още следващата година 5G ще бъде някаква тема у нас. 

Официална премиера на Samsung Galaxy Note 9 - повече мощ, батерия и чисто нов S-Pen

Ето го и него - на специалното събитие от серията UNPACKED току-що Samsung представи новия си топмодел при смартфоните -…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer