НачалоНовиниА1 ще пусне специални 5G планове в началото на 2021 г.

А1 ще пусне специални 5G планове в началото на 2021 г.

3295
Написана от  nixanbal 21 ноември 2020
А1 ще пусне специални 5G планове в началото на 2021 г.

На 20 ноември А1 обяви, че стартира своята 5G мрежа в България, като покритие засега се предлага в София, а от декември и в Бургас. Телекомът обещава много ниско времезакъснение и скорости над 1000 Mbps. Понеже получих много въпроси за тарифните планове и как 5G ще се отрази на тях, помолих А1 за някои подробности и те отговориха, че подготвят нови предложения за следващата година. 

Към момента 5G мрежата на А1 може да се тества в София, на точките, които имат покритие, само с модела Huawei P40 Pro, с който всъщност стартира 5G услугата си и VIVACOM. А1 обещава скоро да добави поддръжка още за Xiaomi Mi 10T Pro, Xiaomi Mi 10T, Xiaomi Mi 10T Lite, OnePlus Nord, Samsung Galaxy Note 20 Ultra и Samsun Galaxy S20 Ultra. 

Ето и въпросите, които изпратих до А1 заедно с отговорите, дадени от тях, без редакция:

Н.Б.: Планирате ли промяна в тарифните планове, които ще използват клиентите на 5G услуги от А1 и кога можем да очакваме такава?

А1: Планираме да предложим нови тарифни планове с 5G, които са съобразени с новото поколение мрежи и потребностите на потребителите, когато закупим официално 5G честоти. Очакваме това да се случи през първото тримесечие на 2021 година.

Н.Б.: Кога очаквате да придобиете допълнителен честотен ресурс и как това ще промени 5G услугата от А1?

А1: Очакваме да закупим честоти за 5G през първото тримесечие на 2021 година. Нашата 5G мрежа предлага характеристиките на мрежите от пето поколение и в момента, когато говорим за скорост. Тя спокойно постига скорости от 1 000 Mbps (1 Gbps) в София. Разбира се това е само началото и 5G тепърва ще се развива, оптимизира и настройва, за да предоставя все по-оптимално и подобрено преживяване за нашите клиенти. 5G мрежата на А1 ще става достъпна в повече градове и ще предлага нови възможности на потребителите и бизнеса. Реално нашата мрежа и в момента работи на 3,6 GHz с широчина на лентата от 100MHz, така че бъдещите сериозни промени в 5G услугите, ще са свързани с разширяване на покритието и капацитета на мрежата, обогатяването на портфолиото ни за цялостни решения и непрекъснато подобряване на качеството на предлаганите услуги.

Н.Б.: По-конкретно, сравнена с 5G от VIVACOM, как мрежата на A1 е по-добра?

А1: Мрежата на А1 работи с 5G честоти в спектъра от 3,6GHz, за разлика от други решения като динамичното споделяне на спектъра (DSS). Това ни позволява да предложим гигабитов широколентов достъп и много ниско времезакъснение. Чрез тях се постига истинско 5G мобилно преживяване, което надхвърля в пъти възможностите на 4G и DSS решенията. С алтернативното решение, наличният честотен спектър, който е предвиден за 4G, се споделя между тази технология и 5G. Това не позволява разгръщането на истинска мрежа от пето поколение с всичките й ползи като висока скорост, ниско времезакъснение, масирана комуникация между машини и други. От друга страна истинската 5G мрежа, която използва отделни честоти и оборудване, ни дава огромни възможности да предоставяме разнообразни и цялостни решения за нашите клиенти с цел обогатяване на дигиталния начин на живот.

 

Последният ми въпрос беше предизвикан от фразата "първата истинска 5G мрежа в България", която А1 използва в официалното си прессъобщение с анонса на 5G мрежата си. Оказва се, че А1 всъщност разчита на специално заделен ресурс за своя старт на 5G, докато при VIVACOM се използва технологията DSS, която разпределя динамично капацитета между технологиите. DSS е популярно решение и на запад, като се използва включително от Verizon в САЩ за постигане на по-широко покритие.

Но и при А1, и при VIVACOM има консенсус, че за пълноценна 5G мрежа се очаква разпределяне на допълнителен честотен ресурс. Държавата обещава това да се случи през 2021 г.

Най-интересните устройства на Lenovo през 2021 г. ще бъдат тук

2021 г. за РС пазара започна с впечатляващ ръст от 55.2% за първото тримесечие в продажбите на компютри. По данни…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer