НачалоНовиниApple и Google ще си партнират в проследяваща контактите технология за борба с COVID-19

Apple и Google ще си партнират в проследяваща контактите технология за борба с COVID-19

727
Написана от  nixanbal 10 април 2020
Apple и Google ще си партнират в проследяваща контактите технология за борба с COVID-19

Ето че пандемията доведе до едно необичайно партньорство между два конкурентни гиганта в света на технологиите. Apple и Google обявиха, че ще работят заедно по проследяваща контактите технология, която се очаква да подпомогне проследяването и овладяването на коронавируса. 

Става въпрос за базирана на Bluetooth технология, която помага да се проследят контактите на заразени с коронавирус хора и съответно да се установи кои други лица са в риск от заразяване. Въпросните ще могат например да получават известия, че наскоро са били близо до болен от коронавирус. 

Въпросното проследяване на контактите е определяно от здравните власти в много страни като ценен инструмен за овладяване разпространението на вируса. Затова и Apple и Google ще си сътрудничат, за да подпомогнат реализирането на технологията. 

Screenshot 2020-04-10 at 21.40.16

Това ще стане на два етапа, като първо през март ще бъдат пуснати API (application programming interfaces), които ще направят възможна съвместимостта между устройствата с iOS и Android, на които са инсталирани приложения от здравните органи.  

След това, в идните месеци, двете компании ще работят за по-широко имплементиране на базираното на Bluetooth проследяване на контактите в самите платформи. 

Разбира се, посочва се, че основен приоритет при всичко това ще бъде сигурността, прозрачността и съгласието на потребителите. 

Премиера на iPhone 11, iPhone 11 Pro и iPhone 11 Pro Max

10 септември е и в уречения час на сцената на Steve Jobs Theater в Apple Park Тим Кук представи новите…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer