НачалоНовиниApple избегна $150 увеличение в цената на iPhone заради сключената сделка между Тръмп и Китай

Apple избегна $150 увеличение в цената на iPhone заради сключената сделка между Тръмп и Китай

1268
Написана от  dimitar.maltchev 13 декември 2019
Apple избегна $150 увеличение в цената на iPhone заради сключената сделка между Тръмп и Китай

С около $150 щеше да се повиши цената на iPhone от 15 декември, ако американският президент не беше сключил търговска сделка с Китай, пише Bloomberg. "Тръмп направи на Apple подранил коледен подарък", казва пред медиата анализаторът от Wedbush Securities Дан Айвс. 

Това, което Apple избегна с новото споразумение между САЩ и Китай, всъщност е 15% тарифа за внос на стоки от Китай в САЩ. Ако се беше стигнало до това, устройства като iPhone, iPad и MacBook най-вероятно щяха да поскъпнат сериозно, при това тъкмо преди коледните празници. 

Ако тарифите бяха наложени, Apple можеше все пак да не вдига цените, но това би ги ударило с 4% по-малка печалба за акция, коментира анализаторът. А ако имаше повишение на цените на тези ключови продукти, търсенето им би спаднало с 6 до 8% през 2020 г.

Заплахата пред Apple стоеше, тъй като американската компания разчита на някои доставчици от Китай, а там се сглобяват и ключови нейни устройства. Тя не би могла да вземе толкова бързи мерки и да промени всичко това, заради което в последните месеци Тим Кук лобираше тези тарифи да бъдат избегнати. 

Условията по сделката включват обещание Китай да купува повече земеделски стоки от САЩ. Обсъждана е и възможността за намаляване на съществуващи тарифи върху китайски продукти.

Apple представи изцяло новия си Mac Pro - мощен настолен компютър с начална цена $5999

На започналата днес конференция за разработчици WWDC 2019 Apple представи дългоочаквания нов Mac Pro. Новата версия на настолния компютър няма…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer