НачалоНовиниApple Music получава сериозен ъпгрейд в качеството на музиката без допълнително заплащане

Apple Music получава сериозен ъпгрейд в качеството на музиката без допълнително заплащане

1148
Написана от  nixanbal 17 май 2021
Apple Music получава сериозен ъпгрейд в качеството на музиката без допълнително заплащане

Apple очаквано обяви днес някои новини около музикалната си стрийминг услуга Apple Music, които обещават много по-качествено звучене на парчетата. Добрата новина за потребителите е, че промените няма да променят цените на услугата. 

Новите екстри в Apple Music ще бъдат достъпни за всички абонати на услугата без допълнителна такса през юни

Днешните новини около Apple Music са основно две. Едната е, че в услугата си Apple ще добави поддръжка на Spatial Audio (пространствено аудио) с поддръжка на Dolby Atmos, а втората - всички над 75 милиона песни в каталога ще са налични и като Lossless Audio - формат без загуба в качеството.  

Spatial Audio с поддръжка на Dolby Atmos ще позволи на изпълнителите да миксират музиката си така, че за слушателя звукът ще идва от всички страни, включително отгоре, обясняват от Apple.

По подразбиране Apple Music ще пуска автоматично Dolby Atmos парчетата, ако потребителят използва слушалки AirPods или Beats с чип H1 или W1, а също и при слушане през високоговорителите на най-новите модели iPhone, iPad и Mac. 

Не всички песни в Apple Music обаче ще са достъпни в този вариант с пространствен звук. При старта на тази функция наличните песни ще са хиляди, в различни жанрове, като постепенно ще бъдат добавяни нови. За начало такива парчета ще имат в каталозите си изпълнители като J Balvin, Gustavo Dudamel, Ariana Grande, Maroon 5, Kacey Musgraves, The Weeknd и други. 

Apple Music

Lossless Audio няма да се поддържа от нито един модел безжични слушалки на Apple, дори и от новите и скъпи Apple AirPods Max

Другата новост е, че всички над 75 милиона песни в каталога на Apple Music ще са налични още отначало в Lossless Audio формат. Това означава високо качество на записите, такова, с каквото изпълнителите са ги записали в студиото. 

Apple ще използва кодека ALAC (Apple Lossless Audio Codec), за да съхрани всеки бит от оригиналния аудио файл. А, за да могат потребителите да слушат с по-високо качество, ще трябва да са с най-новата версия на Apple Music и да активират екстрата от Settings - Music - Audio Quality. Там ще могат да изберат 16 bit/44.1 kHz, 24 bit/48 kHz и дори Hi-Resolution Lossless с 24 bit/192 kHz.

В последния случай обаче Apple предупреждава, че ще бъде необходимо допълнително оборудване, като например USB DAC, а за Lossless Audio изобщо са необходими жични слушалки, тъй като песни в този кодек ще са много тежки за пренос по Bluetooth. 

Новите екстри за Apple Music идват през юни, вероятно с ъпдейта до iOS 14.6.

5 софтуерни трика със Samsung Galaxy Z Fold 3

В ревюто на Galaxy Z Fold 3 вече ви разказах за личните си впечатления от работата ми с най-новия и…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer