НачалоНовиниApple направи пътуването в градския транспорт на Лондон по-удобно за потребители си

Apple направи пътуването в градския транспорт на Лондон по-удобно за потребители си

1961
Написана от  nixanbal 02 декември 2019
Apple направи пътуването в градския транспорт на Лондон по-удобно за потребители си

Въпреки че в Лондон изостават сериозно с обхвата на операторите в подземната мрежа на метрото, там технологиите отдавна предлагат улеснен достъп до градския транспорт, който у нас все още не е навлязъл масово. Чудесен пример за сценарий от сферата на умния град е възможността за купуване на билет чрез персоналното устройство, което всеки от нас носи - смартфон или смартчасовник. А голямата новина за жителите и гостите на Лондон е, че Transport for London и Apple направиха пътуването за собствениците на iPhone и Apple Watch по-удобно.

От сега нататък потребителите на тези две устройства на Apple могат да купуват билет за градския транспорт, без да трябва да потвърждават своята самоличност чрез технологиите за биометрична защита чрез лицево разпознаване или сканиране на пръстов отпечатък - Face ID и Touch ID. Това означава, че ще бъде достатъчно просто да докоснете смартфона или смартчасовника си до терминалното устройство с жълтия карточетец и така ще бъдете таксувани.

Умен град - Transport for London и Apple

Услугата важи за всички транспортни услуги, оперирани от Transport for London, което включва метро, автобуси, трамваи, речен транспорт и други.

Умен град - Transport for London и Apple

Apple всъщност прави това възможно чрез функцията Express Transit, която е активна още от iOS 12.3, но за въвеждането й на практика трябва отделно споразумение с различните оператори на градския транспорт във всеки град. Такова споразумение вече има с Transport for London, като процесът по използване на новия по-удобен начин за таксуване е описан и на специална страница в сайта на Apple.

https://www.apple.com/uk/apple-pay/transport/ 

Интересна подробност е, че дори батерията на устройството да е на 0, услугата Express Mode все пак ще продължи да бъде активна до 5 часа след появяването на червената иконка Power Reserve, обясняват от Apple, така че да можете да се приберете у дома след дълъг работен ден или излизане до късно.

Умен град - Transport for London и Apple

Заедно с това улеснение за плащане обаче излизат някои въпроси за сигурността, след като собственикът вече няма нужда да се идентифицира с код или биометрия. Тук Apple посочва, че ако iPhone-ът или смартчасовникът Apple Watch бъдат изгубени, картата за разплащания може да бъде заключена от разстояние. Освен това Express Mode се използва без нужда от верифициране само в градския транспорт и всички останали плащания все така ще изискват Face ID или Touch ID.

Сред останалите места по света, където Apple Pay Express Transit вече е достъпна са Ню Йорк и Портланд в САЩ, Пекин и Шанхай в Китай, както и в Япония.

5 НЕЩА за Mac периферията на Logitech

Вече няколко години използвам супер способната мишка MX Master 3 на Logitech, а от няколко дни при мен е цялата…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer