НачалоНовиниApple обяви iPadOS като отделна платформа за таблетите iPad

Apple обяви iPadOS като отделна платформа за таблетите iPad

1623
Написана от  nixanbal 04 юни 2019
Apple обяви iPadOS като отделна платформа за таблетите iPad

На годишната си конференция за разработчици WWDC 2019 Apple обяви iPadOS. Това занапред ще бъде името на софтуерната платформа, която таблетите на компанията ще използват вместо досегашната iOS. 

До момента iPad и iPhone имаха една и съща операционна система, която обаче Apple започна да развива в различна посока при таблетите си. Причината беше най-вече стремежът iPad и най-вече iPad Pro да бъде наложен като алтернатива на лаптопите и заради това iOS на голям екран получаваше някои допълнителни екстри. 

Apple iPadOS Apple-Pencil 060319

В бъдеще тези екстри изглежда ще стават все повече и затова Apple решиха директно да прекръстят софтуера, който ще се ползва от таблетите им, на iPadOS. По подобен модел са наречени още watchOS за Apple Watch, tvOS за Apple TV и macOS за Mac.

iPadOS

При iPadOS сега Apple въвежда нов хоумскрийн с уиджети, подобен на нещата, които сме виждали при Android. Уиджетите всъщност са същите от Notification Center. Добавени са нови жестове (вижте Copy/Paste на анимацията горе), обновен е файловият мениджър Files, поддържат се USB флашки и SD карти памет, а стилусът Apple Pencil вече има забавяне от 9 мс вместо досегашните 12 мс. 

Apple iPadOS Files 060319

iPadOS ще бъде налична във финален вид тази есен, а разработчиците вече могат да я тестват. 

Google представи новите Pixel 3 и Pixel 3 XL с единична основна и двойна предна камера

Google представи днес новите си смартфони Pixel 3 и Pixel 3 XL. Устройствата идват с по-големи екрани, подобрени камери, чиста…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer