НачалоНовиниApple склони да допусне предварителна инсталация на чужди приложения в iPhone на руския пазар

Apple склони да допусне предварителна инсталация на чужди приложения в iPhone на руския пазар

902
Написана от  nixanbal 16 март 2021
Apple склони да допусне предварителна инсталация на чужди приложения в iPhone на руския пазар

Въпреки първоначалния отказ, днес Apple обяви, че все пак ще се съобрази с новоприетия закон, който изисква всички продавани устройства в Русия да бъдат с предварително инсталиран софтуер на местни разработчици. Това е първият път, в който Apple ще предлага на потребителите си да инсталират чужд софтуер при първото стартиране на устройствата им - нещо, което при Android е нерядка практика. 

Става въпрос за закон, подписан от Путин още през 2019 г., за който и nixanbal.com писа тогава. В него се посочва, че всяко технологично устройство, продавано в Русия, като смартфон, таблет и лаптоп, трябва да пристига с предварително инсталиран софтуер на руски разработчици. Целта на тази приумица е да подпомогне местните разработчици.

Този закон влиза в сила сега и от 1 април всеки iPhone, iPad или Mac, който се продава в Русия, ще показва специален екран при първоначалното си стартиране и ще предлага на потребителя изготвен от правителството списък с руски приложения, които да бъдат инсталирани още с първото включване. 

Въпреки че досега Apple не позволяваше приложения на трети страни да влизат в устройствата им по този начин и обикновено смело брани интереса на потребителите си, видимо и от скорошните разправии с Facebook, компанията не свежда глава пред Русия за първи път. През 2019-а американският технологичен гигант беше критикуван заради ъпдейт на Apple Maps, който започна да изобразява Крим като част от Русия, вместо Украйна, припомня Bloomberg. Разбира се, и това решение дойде след сериозен натиск от руското правителство. 

Motorola Edge+ е първият флагман на компанията от години - 90 Hz дисплей, 108 МР камера и Snapdragon 865

Най-после! След няколко години на затишие и постепенно заглъхване на концепцията за смартфона с модули, Motorola най-после реши да отбележи…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer