НачалоРевютаASUSРевю на Asus Eee Pad Transformer Prime

Ревю на Asus Eee Pad Transformer Prime

Най-полезната машина с Android днес

18513
Написана от  nixanbal
Ревю на Asus Eee Pad Transformer Prime

Трябваха ми две минути да се убедя, че Asus Eee Pad Transformer Prime е един от най-изключителните таблети, до които съм се докосвал. За две минути отворих кутията, извадих клавиатурата и я сглобих със самия таблет. Резултатът е уникално хибридно устройство, което пренася Android в съвършено ново измерение – прави я по-добра и продуктивна платформа. Това е първият таблет, за който реално се замислям, че бих платил високата цена, типична за тези устройства. Какво по-конкретно се откроява в характеристиките на Transformer Prime и има ли слаби страни, моля, четете в ревюто по-нататък...

Отличен дизайн, перфектна изработка

Таблетът се поставя в гнездото на клавиатурата без усилия, бутонът за заключване щраква и пред вас е готов за работа лаптоп с Android OS. Връзката между двете части на машината е значително по-стабилна отколкото очаквах и екранът не хлопва, ако го наведете напред. Конструкцията на клавиатурата и самия таблет поотделно също е отлична. Алуминий покрива всяка част от тях и ако не броим пластмасовата клавиатура, усещането от Transformer Prime е доста сходно с това при разцъкване на ултрабука Asus ZENBOOK.

P2028625

Въпреки че като размери и тегло Transformer Prime не се различава много от Galaxy Tab 10.1 на Samsung, моделът на Asus създава усещане за по-качествено устройство заради алуминиевия корпус.

За комфортна работа в този режим Transformer Prime предлага не само стандартен тъчпад с мултитъч поддръжка, но и възможност да използвате мишка благодарение на USB порта, разположен отдясно на клавиатурата. Мишката беше разпозната на секундата. Интересно е, че скролът служи за бързо преминаване между началните екрани и списъка с приложения, а десният бутон не извежда контекстно меню, а връща назад.

P2028674

През въпросния USB порт можете да свържете най-различни жични и безжични устройства с Transformer Prime, дори геймпад, ако ви се струва смислено. Полезна екстра, идваща с клавиатурата на машината, е още слотът за SD карти. Освен това тя има собствена батерия, с която увеличава живота на Prime от 12 на 18 часа.

Asus Transformer Prime предлага micro HDMI порт, 3.5 мм жак и microSD слот за карти памет. Свързвайки го с клавиатурата, получавате още SD слот за карти и пълноразмерен USB 2.0 порт.

Дисплей със специална настройка за ползване на открито

Дисплеят на Asus Transformer Prime е с популярния диагонал 10.1“ и има HD резолюция от 1280х800 пиксела. Това, което е отличително тук обаче е технологията Super IPS+. Да, звучи като маркетингов трик с готино наименование, но дисплеят на Prime действително представя изключително качествена картина. Ъгълът на виждане е отличен, цветовете се наситени, но и не изкуствени.

P2018557

Нещо повече – Super IPS+ е опция, която можете да активирате при нужда. Освен за радост на окото, Asus препоръчва да се възползвате от технологията при работа с таблета на открито. С нейна помощ екранът на Transformer Prime направо засиява и е добре четим и навън – при пряка слънчева светлина.

Android 4.0 е тук!

Да, Transformer Prime е първият таблет с Android 4.0 Ice Cream Sandwich, който успях да разцъкам. Като потребител на 3.2 Honeycomb разликите не са чак толкова сериозни, но има достатъчно приятни нововъведения и подобрения, които да направят живота ни по-приятен.

Screenshot 2012-02-02-10-15-52

В Transformer Prime ще откриете предварително инсталирана пълната версия на приложението за преглед и създаване на офис документи Polaris Office.

В таблета си Asus е покрил платформата на Google с фирмения интерфейс Waveshare. Не е кой знае колко сериозна преработка на оригиналния вид. Един от по-интересните детайли тук е прогнозата за времето, която сякаш се слива с уолпейпъра.

P2028709

Иначе за Ice Cream Sandwich си заслужава да отбележа възможността за създаване на папки, което може да ви помогне в организацията на приложения, но пък за какво ще ползвате петте начални екрана на 10.1“ таблет?

NVIDIA Tegra 3 - силата на 4+1

Под здравото метално тяло на Asus Transformer Prime се крие мощта на NVIDIA Tegra 3. Това всъщност е първият обявен таблет с четириядрен процесор. Машината наистина е супербърза и без забавяне и насичане се справя с плейбек на HD видео, тежки откъм графика игри и Skype. Да, звучи странно, но Skype не е никак лека програма за таблетите и при други машини често ми е създавала проблеми. Затова съм изключително доволен, че при Prime успях да проведа двупосочен видеоразговор без никакво забавяне, засичане и въобще не усетих, че съм на таблет, а не на лаптопа. Изглежда четирите ядра (+1 спомагателно) и графичният чип GeForce си вършат съвестно работата.

IMG 20120201 194533

Отлична двупосочна видеовръзка в Skype благодарение на предната 1.3 МР уебкамера.

Screenshot 2012-02-02-10-08-33

Геймплеят също е без забележки. Разцъках по-сериозно Galaxy on Fire 2 THD, която е оптимизирана за машини с Tegra. Интересно е, че таблетът предлага три режима на ползване – Power save mode, Balanced mode и Performance mode. Съответно можете да активирате първия, ако просто четете електронна книга или сърфирате в мрежата, а последния е най-производителният и подходящ за игри. Ако ви се занимава с тази настройка, ще оптимизирате работата на процесора и ще успеете да изстискате по-дълъг живот от батерията.

P2028654

No 3G? No party!

И понеже вече може да сте решили, че Asus не са изпуснали нищичко в Transformer Prime и машината е близо до съвършенството, време е да я смъкнем на земята. Таблетът не предлага 3G модул. Странно решение, нали? Особено когато почти няма таблет без възможност за избор на версия само с Wi-Fi или Wi-Fi+3G. И докато за мен липсата на SIM слот не е крещящ проблем, за много хора това автоматично ще зачеркне Prime като опция при избор.

Да, има възможност да използвате машината с достъп през Wi-Fi – у дома и в заведения, но ако пътувате или просто не сте в покритието на хотспот, оставате без връзка със света... А и с повечето приложения, ако трябва да съм по-конкретен. В тези случаи често съм споделял 3G интернета от смартфона си към таблета, но вероятно имате представа колко бързо пада батерията в този случай. Така не само може да останете без интернет, но и без телефон.

P2028620

Най-добрата камера в таблет

Камерата на Transformer Prime беше изненада за мен. Преди да го взема изобщо не бях отбелязал с каква резолюция снима, защото при таблетите снимките никога не са били добри. Оказа се, че 8-мегапикселовите кадри не са никак лоши, дори тук-там има попадения. Все пак нищо повече от сполучливи снимки, които да споделите с приятели в социалните мрежи или по мейла, но най-добрата снимачка в таблет досега.

Примерни снимки с камерата на таблета вижте във Facebook групата на блога.

Звукът през говорителите също е достатъчно добър при слушане на музика, игри и филми, но разположението им е непремислено. Високоговорителите (всъщност видимо е един) се намират от дясната страна и то точно където нормално бихте си сложили ръката, ако държите таблета. При игра също е най-вероятно да заглушите звука.

P2028642

Под чертата – крачка към бъдещето

Бих казал, че с концепцията си Transformer Prime ни отнася в бъдещето и по-конкретно около година напред във времето. За Windows 8, новата платформа на Microsoft, е характерно това, че ще може да се ползва еднакво успешно на таблети и настолни машини. А със сигурност ще има бум и на хибридните устройства с докинг станции, в които ще поставяме таблета, за да го ползваме като екран на лаптоп. Е, Asus сякаш се опитва да поведе и Android OS в тази посока и като за едва втори опит със серията Transformer, новият модел на тайванците е доста близо до целта.

За двете седмици, в които успях да разцъкам Transformer Prime, се убедих, че това е един от най-удобните и полезни таблети на пазара. Възможността да го превърнеш в лаптоп, да му сложиш мишка и да пишеш на стандартна клавиатура е страхотна. Платформата Android никога не е предлагала по-добра производителност.

P2028633

Всички снимки на Asus Transformer Prime вижте във Facebook групата на блога >>

Четириядреният процесор и мощната конфигурация като цяло, най-актуалният софтуер и качественото изпълнение на корпуса са достатъчна причина да предпочетете новия Transformer. Разбира се, трябва да сте готови да преглътнете липсата на SIM слот и цената от 1200 лв. (включва клавиатурата).

8.6
Метален корпус и отлична изработка, удобна клавиатура в комплекта и батерия за продължителна работа без притеснение, че скоро ще ви потрябва достъп до контакт. Таблетът Transformer Prime отвежда Android едно ниво нагоре и показва, че платформата на Google е отлична не само за забавление, но и за работа.
  • Дизайн и изработка 9
  • Дисплей 8
  • Батерия 9
  • Камера 8
  • Производителност 9

Samsung Galaxy S9 е най-интересният телефон от MWC 2018 според читателите на nixanbal

Миналата седмица във Facebook страницата на nixanbal.com, която между другото вече има над 10 хиляди последователи, проведохме импровизирана анкета, в…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer