Умен град @ nixanbal

НачалоНовиниАтанас Добрев, VIVACOM: Над 80% от приходите от мобилни услуги идват от месечната такса

Атанас Добрев, VIVACOM: Над 80% от приходите от мобилни услуги идват от месечната такса

2825
Написана от  nixanbal 22 март 2017
Атанас Добрев, VIVACOM: Над 80% от приходите от мобилни услуги идват от месечната такса

На среща с медиите тази сутрин Атанас Добрев, главен изплнителен директор на VIVACOM, представи финансовите резултати на оператора за 2016 г., като покрай това даде и детайли около цялостното развитие и състоянието на телеком пазара у нас. Беше засегната и темата за отпадащите през юни такси за роуминг в Европейския съюз, които се очаква да доведат до няколко милиона пропуснати ползи за операторите. Това до голяма степен се дължи на факта, че над 80% от приходите от мобилни услуги идват от месечната такса. 

Таксите за роуминг в Европейския съюз отпадат от 15 юни

От 15 юни тази година вече няма да заплащаме допълнително върху цената на минута, SMS и мегабайт, когато ползваме услугите в рамките на Европейския съюз. 

От една страна операторите са срещу това решение на ЕК, а от друга е мнението, че потребителите всъщност сега ще започнат да използват много повече услугите им и в чужбина - нещо, което често ограничавахме до момента.  

Според Атанас Добрев обаче този тип компенсация е нерелевантна към днешна дата. Причината е, че актуалните планове на операторите у нас включват най-малко няколкостотин минути за разговори към всички + немалко мегабайти трафик, което всъщност покрива месечните нужди на абоната и той не генерира допълнително потребление. 

Оказва се, че над 80% от приходите от мобилни услуги на VIVACOM са от месечната такса, която клиентът заплаща. 

В резултат, след отпадането на таксите за роуминг в ЕС, пропуснатите ползи за оператора ще са 9 милиона лева на годишна база, сподели Добрев. 

Добрата новина е, че въпреки някои индикации, че това е възможно, VIVACOM не планира да отразява отпадането на роуминг таксите в тарифните си планове. Такива сигнали няма и от останалите оператори.

VIVACOM

Извън темата за роуминга на днешното събитие VIVACOM обяви, че за 2016 г. е била операторът с най-големи приходи в България, което всъщност е тенденция за последните 4 години. 58% от общите приходи от 875 милиона лева са дошли от мобилни услуги - най-важният сегмент в портфолиото на доставчика. 

Също интересни бяха детайлите за 4G пазара в Европа. Според данните от VIVACOM 4G покритието на операторите на континента е средно 80%, което означава, че България не изостава в това отношение. Вече не. Защото в началото на 2016 г. оранжевият телеком все още не беше стартирал своята 4G мрежа и съответно имаше 0% покритие. Към днешна дата то обхваща 86.75% от населението на страната - т.е. малко над средното за Европа. 

През 2017 г. VIVACOM планира инвестиции между 180 и 190 милиона лева, които ще са насочени основно в две посоки - 4G и телевизия. 

Франция разследва Apple за умишлено забавяне на стари модели iPhone

Френската прокуратура разследва Apple във връзка с планираната амортизация на стари модели iPhone, съобщи във вторник Агенция Франс Прес. Ако…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer