НачалоНовиниБългарското правителство вече ще поръчва единствено софтуер с отворен код

Българското правителство вече ще поръчва единствено софтуер с отворен код

5963
Написана от  nixanbal 05 юли 2016
Българското правителство вече ще поръчва единствено софтуер с отворен код

Всеки нов софтуер, написан за правителството в България, вече трябва да бъде с отворен код. Това стана ясно от публикация на Божидар Божанов (@bozhobg), софтуерен инженер, който от година е съветник по въпросите за електронното управление към вицепремиера. Промените вече са били гласувани и приети в парламента и влизат в сила. 

В Закона за електронното управление вече пише, че когато се подготвя поръчка за информационни системи и електронни услуги, компютърните програми трябва да са съобразени с критериите на софтуера с отворен код. 

Промените не засягат текущи лицензионни споразумения с Microsoft например, при които ще продължат да действат настоящите договорни условия. 

Приетите поправки в закона обаче означават, че какъвто и софтуер да възложи за създаване правителството, той ще бъде видим и достъпен за всички. В крайна сметка софтуерът е платен с пари на данъкоплатците и те би трябвало да имат достъп и полза от него, пише Божанов. 

Според Божидар това е стъпка към по-добър правителствен софтуер и се надява и други държави да последват примера на България. 

Целия пост на Божидар Божанов можете да прочетете тук, а тук е законът. 

Най-после и Теленор намали неустойката при предсрочно прекратяване на договор

Теленор обяви, че клиентите му вече ще могат да прекратят предсрочно договор и да не заплащат всички оставащи такси по…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer