Умен град @ nixanbal

НачалоНовиниБерлин през погледа на Huawei P9

Берлин през погледа на Huawei P9

5256
Написана от  nixanbal 11 септември 2016
Берлин през погледа на Huawei P9

Всяка година от пет (?) години насам в края на лятото пътувам до Берлин по случай изложението IFA там. IFA е най-голямото изложение за потребителска електроника в Европа и въпреки че е почти невъзможно за обхождане, устройствата от категорията на мобилните комуникации, които са фокус на този сайт, все още заемат малка част от премиерите и по-важните анонси обичайно се пазят за Световния мобилен конгрес в Барселона през февруари.

С настоящия материал обаче няма да се връщам към случилото се в Messe Berlin. Вместо това реших да ви предложа поглед към германската столица през моите очи, или в случая – двойната камера на Huawei P9, който беше у мен. 

В първите дни на септември Берлин все още е потънал в слънчевите лъчи на лятото и това е така всеки път, когато посещавам града. Дори да ме е хващал дъжд понякога, било е за броени часове и в крайна сметка помня пътуванията си с хубавото време.

Huawei P9 - Berlin

Този път пристигнахме късно вечерта, но достатъчно рано, че да не изпуснем работното време на любимито ми през последните три години заведение в Берлин – Tony Roma's. Намира се на площад Марлене Дитрих и на минута пеша от Потсдамер плац.

Huawei P9 - Berlin

Huawei P9 - Berlin Huawei P9 - Berlin

Хотелът ни всъщност се намираше на Александер плац, така че трябваше да вземем метро и да пътуваме общо около 40 минути, но групата единодушно взе решение, че мисията си заслужава. И ако се чудите откъде този ентусиазъм да пребродиш Берлин след късен двучасов полет... Ключовата дума е ребърца. Ще кажа само, че ако планирате посещение на града, задължитено трябва да седнете в заведението и да си поръчате голяма порция. Запомнете откъде сте го чули.

Huawei P9 - Berlin

Разбира се, ориентацията ставаше посредством Google Maps, което е най-ценното приложение при пътуване. И не само че служи като джобна карта и навигатор, а в страни като Германия, Испания и т.н. помага да планирате маршрутите си с градския транспорт. Екстра, която се надявам Google скоро да пусне и за България, въпреки че с две метро линии дори за чужденците не е сложно да планираш каквото и да било.

Huawei P9 - Berlin Huawei P9 - Berlin

Още същата вечер минахме покрай някои от големите забележителности на града, които може да са на всеки ъгъл, но подробностите вече сте чували или винаги можете да откриете в Wikipedia. Затова в снимките си с Huawei P9 се фокусирах върху малките улички, върху детайлите, върху живота на хората. Дори в късните часове е трудно да останеш сам по улиците на Берлин, а около нощните заведения кипеше от живот и се разминавахме с безброй групички млади хора, които често предизвикваха у нас повдигане на вежди и неловко широки усмивки. В Берлин надигащите бутилки алкохол младежи по улицата са обичайна гледка. Сега се сещам, че никога не съм ви разказвал за своя опит като част от такава групичка хора преди няколко години. Сега няма да остане място, но беше жестоко.

Да, Берлин е млад, разнолик и любим.

Huawei P9 - Berlin

Huawei P9 - Berlin

След първите няколко минути игра с настройки в камерата на P9 установих, че уличната фотография в черно-бяло е по-въздействаща, така че основно предпочитах да използвам монохромния сензор на апарата. Е, имаше случаи, в които включвах и двете камери, за да запечатам конкретни гледки в цвят. Червените платна на изложението IFA например заслужават да бъдат предадени в оригинален вид, но телевизионната кула изглежда още по-внушително в черно-бяло.

Huawei P9 - Berlin Huawei P9 - Berlin

Huawei P9 - Berlin

Последната вечер прекарахме в друго познато от предишни години заведение – тайландска кухня, представена от интересно поднесена, предимно люта храна. Единствен замених немската бира с японска (все пак търсех азиатския дух), която всички очакваха да е с вкус на мътна вода, но след щателна групова дегустация едва спасих чашата си от жадните колеги.

Huawei P9 - Berlin Huawei P9 - Berlin

Huawei P9 - Berlin

Берлин тази година не беше по-различен от това, което беше разкривал досега пред мен като турист и временен наемател. За първи път обаче го запечатвам в черно-бяло с камерата на P9 и като че ли така животът на града изпъкна още повече. В богатата палитра на нюансите сиво и забъркан в играта на светлините.

Догодина имаме среща пак там.

Електромобили под наем излязоха по улиците на София

От днес в София стартира услуга, която ще помага в придвижването из града. Става въпрос за Spark - услуга за…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer