Умен град @ nixanbal

НачалоНовиниBG Telecom Report: 10-16 септември

BG Telecom Report: 10-16 септември

3722
Написана от  nixanbal 16 септември 2011
BG Telecom Report: 10-16 септември

Тази седмица в обзорната рубрика BG Telecom Report ще научите новини за интересните кампании на VIVACOM, за продължаващия рожден ден на GLOBUL и новите оферти на операторите, а акцентът неминуемо ще бъде провелият се днес първи за България тест на LTE и включването ми в него с разцъкване на онлайн 3D игра през 4G мрежата.

М-Тел проведе първия LTE тест в България

„Според последните световни прогнози, до 2016 година потребителите на мобилен броудбанд ще достигнат 5 милиарда“ и разпространението на LTE спомага този ръст. Не е сигурно обаче, че дотогава в България ще имаме функционираща и достъпна за крайните потребители LTE мрежа, стана ясно на днешното събитие на М-Тел. Първите крачки в тази посока обаче вече се правят и днес телекомът демонстрира на какво е способна 4G технологията, изтегляйки цял албум с песни (всъщност само 60 МВ) за под 10 секунди, за колкото и младата лекоатлетка Карин Околие успя да пробяга 60 метра на импровизираната писта до нас. По-конкретно скоростта на сваляне се завъртя около 100 Mbps, а след това и ние направихме една проба, разцъквайки 3D игра (GTA нещо си) в мрежа на PS3. В прекия двубой @chilko ме би (с под секунда разлика!).

M-Tel LTE trial Bulgaria

Лиценз се очаква не по-рано от 2013 г.

Всъщност LTE мрежа в България все още не може да бъде изградена поради няколко възпрепятстващи процеса причини, като например неуредената правна рамка и хармонизирането на спектъра, отделянето на честоти за операторите. Тези и още няколко проблема трябва да бъдат решени от КРС, а колко ще почакаме за това – не е ясно. Очакванията на М-Тел са да получи лиценз за изграждане на 4G мрежа не по-рано от 2013, а дори и 2014 г., каза Хорст Пертъл, главен директор Технологии в М-Тел.

VIVACOM в подкрепа на културните мероприятия

Art-Scena 250xИзлизайки от темата за бъдещето на мобилните мрежи, VIVACOM привлече вниманието ми с поредното организиране на VIVACOM Art Scena пред НДК - двумесечни кинопрожекции, концерти, изложби и културни събития. Почти всички са със свободен вход, а някои имат символична такса. Освен това този месец VIVACOM взе участие в първото българско издание на световната инициатива PARK(ing) Day, в която 3 паркинга за автомобили се превръщат в прак за релакс, макар и само за ден.

Що се отнася до функциите на телекома като такъв – от 15 септември до 15 декември пакетът услуги VIVACOM Trio се предлага на промо цена от 12.90 лв. за първите 3 или 6 месеца от срока на договора. VIVACOM Trio включва мобилна услуга с 3 часа за разговори към всички национални оператори, интернет за дома със скорост до 10 Mbps и цифрова телевизия с около 40 канала. След промо периода таксата за пакета е 25.80 лв. месечно.

Празникът на GLOBUL продължава

Акцентът на миналото издание на BG Telecom Report беше 10-годишнината на GLOBUL, като интересните новини около нея продължават и през тази седмица. От 15 до 22 септември операторът ще организира поредица събития в градовете София, Варна, Пловдив, Бургас и Благоевград, които ще забавляват хората с жива музика и устройване на флашмоб, подобно на рекламата, вървяща по телевизията в момента.

Какво се случи предишните седмици:

BG Telecom Report: 1-7 август 2011

BG Telecom Report: 8-26 август 2011

BG Telecom Report: 27 август - 02 септември 2011

BG Telecom Report: 03-09 септември 2011

Теленор ще може да запази името си след продажбата

Продажбата на няколко телекома от групата на Теленор в Централна и Източна Европа, включително българския, се очаква да бъде приключена…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer