НачалоblogNokia E72 – нов шанс за феновете на култовия E71

Nokia E72 – нов шанс за феновете на култовия E71

Nokia E71 за мен е сред най-красивите мобилни телефони, правени някога. За съжаление така и не се реших да си го взема, тъй като по същото време се оглеждах за „по-мултимедийни” апарати с тъчскрийн. Днес обаче с радост разбрах, че финладците анонсират пряк наследник на бизнес модела в лицето на Е72. Ето и какви са новостите...

Nokia E72 - нов QWERTY смартфон

Nokia E72 е нов бизнес клас смартфон с QWERTY клавиатура, който е същинско облекчение за деловите потребители, заливани по цял ден от e-mail-и в пощата си. Всъщност с Е71 писмата пристигат директно на хоумскрийна, а възможността за ползване на няколко акаунта внася организираност в работния ден.

Смартфонът върви под новата Symbian OS версия 9.3, чийто интерфейс е доста стегнат, а темите са в типичния изчистен стил. Интересно е приложението QuickOffice, което вече позволява да работите с MS Office 2007 документи, а веднага щом бъде налична нова версия, ще получите възможност безплатно да ъпдейтнете до нея.

По отношение на връзките – Е72 работи в 3G мрежи и поддържа стандартите HSDPA и HSUPA – съответно за бързи даун- и ъплоуд скорости в нета. Wi-Fi модул и Bluetooth също са налице, а microSD слотът вече поддържа до 16 GB карти памет.


Какво е новото в сравнение с Е71? На първо четене изскачат екстри като 5 МР камера с автофокус, светкавица и VGA видеозапис, както и 3.5 мм жак за стандартни слушалки. Паметта също е двойно повече – 250 МВ вградена. Всичко това, заедно с МР3 плейъра, FM радиото и А2DP Bluetooth профила придават на новия Е72 доста „по-мултимедийно” излъчване, хм.

Но има и още. Петпосочният навигационен бутон на Е72 вече е доста по-чувствителен, разбирайте – може да се ползва като тракпад. Ако се чудите закакво ви е това – припомнете си мъките да скролвате из голям списък с документи или други файлове. Освен това малкият курсор ще е изключително гъвкав начин за навигация в сайтове.

Nokia E72 - QWERTY smartphone - Zodium Black Nokia E72 - QWERTY smartphone Topaz Brown

Nokia E72 ще бъде на пазара в третата четвърт на 2009, т.е. най-късно края на септември.
Цената преди облагане с данъци е 350 евро.

 

Nokia E72 vs. Nokia E71

2.4" QVGA дисплей 2.36" QVGA дисплей
Symbian OS 9.3
Symbian OS 9.2
5 MP, VGA видеозапис 3.2 MP, QVGA видеозапис
3.5 мм аудио жак
2.5 мм аудио жак
250 MB вградена 110 MB вградена
microSD до 16 GB
microSD до 8 GB
HSDPA 10.2 Mbps и HSUPA 2 Mbps HSDPA 3.6 Mbps
Кратка видео обиколка на Nokia E72:

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer