НачалоblogКак Microsoft разочарова феновете с Windows Phone 7 Series

Как Microsoft разочарова феновете с Windows Phone 7 Series

windows-phone-7-series-htc-logo-baner3

На тазгодишния Mobile World Congress в Барселона Microsoft зарадва привържениците на платформата си за мобилни телефони, представяйки най-новата й версия под името Windows Phone 7 Series. Еуфорията беше пълна – чисто нов интерфейс, нова структура, нови екстри и като цяло съвършено ново усещане за потребителите. Дори Xbox Live влиза в телефона с новата ОС!

От промо клиповете личи, че потребителите няма да скучаят с Windows Phone 7 Series – най-малкото докато разучат кое къде се намира. Подробен обзор и извеждане на плюсовете в новия софтуер обаче засега са невъзможни, тъй като първите устройства със завършената платформа са планирани за по-късно през годината, но още отначало лъснаха някои неприятни подробности за 7 Series.

Какви пък недостатъци може да има платформа, мислена и подготвяна достатъчно дълго време, в което разработчиците би трябвало да са я изпипали в подробности, ще се запита човек? Всъщност тъмната сянка върху Windows Phone 7 Series беше хвърлена от Наташа Куон, генерален мениджър на подразделението за мобилни устройства в Microsoft за азиатско-тихоокеанския регион, която, обирайки ругатните по работодателите си, съобщи новината, че новият Windows за телефони няма да е достъпен за вече представяни модели под версиите 6.1 и дори 6.5.

Ами да! Microsoft си имат изисквания. Новият Windows Phone 7 Series не може да върви под какъв да е хардуер. Това всъщност е добре и е съвсем нормално, предвид идеята тази ОС да се инсталира само на смартфони от висок клас. Общо взето претенциите на новата платформа са за мощно устройство, което да разполага с поне 1 GHz процесор, голям капацитивен тъчскрийн и още куп подобни глезотии, запазена привилегия за днешните хай-енд смартфони.

А като се замисли човек за последното, за какво се сеща? За HTC HD2, разбира се, същински технологичен звяр със спорна конкуренция към днешна дата. Е, същият този HD2 разполага с 1 GHz процесор, огромен 4.3” капацитивен тъчскрийн с мултитъч поддръжка, 5 МР камера с автофокус и светкавица, Wi-Fi, HSPA, GPS, 3.5 мм жак и каквото още можете да се сетите. Той върви под Windows Mobile 6.5. Така си се е появил на бял свят – просто 7-цата не беше готова по това време. Но, знаете ли какво – HTC HD2 няма да получи ъпгрейд до новата яка версия Windows Phone 7 Series. Какво е обяснението, изведено на преден план от Microsoft? Ами оказва се, че смартфонът има цели 5 хардуерни бутона на лицевата си част, а пък новият 7 Series с неговите изисквания си държи на само 3 копчета и това му бърка плановете. Back, Menu и Search – това е! Какво ще ги правим другите 2 по дяволите? Току-виж им припишат някакви функции и HD2 стане още по-добър.

Не става, момчета и вие, г-жо Куон, генерален мениджър към M$. Обяснението ви е адски глупашко. Наистина, за телефони втора младост като HTC Diamond, да речем, че подобен ъпгрейд е абсолютно ненужен, тъй като той и сега едва крета с предната версия на платформата ви. Но HD2? Смартфон за 1200 лв., който в момента е в ТОП3 на най-добрите устройства на пазара и въпреки това казвате, че не се класира. Заради 2 копчета повече.

За съжаление не съм собственик на телефона, но мога да си представя какви мейли ви изпращат хората, които са си го купили преди месец-два с надеждата, че скоро ще излезе Windows 7 и смартфонът им ще стане още по-добър.

HTC_HD2_Perfectly_for_YouВсе пак за всички тези фенове има и нещо хубаво в цялата драма – няма да им се налага да се отказват от Sense UI – страхотния интерфейс на HTC, който ползва HD2 и който Windows Phone 7 Series няма, не, няма да поддържа, тъй като си държи на собствената визия с плочките на хоумскрийна. Това с решението на Microsoft новата им ОС да не зачита разработките за потребителски интерфейс на отделните вендори може да се окаже сериозна тесла за седмицата. Motorola например, компания, която напоследък доста дърпа благодарение на свежите си смартфони под Android, обяви преди време, че няма да разработва устройства под новия тогава Windows Mobile 6.5. Естествено, не се отказа окончателно от Microsoft-ската ОС, а реши да изчака версия 7. През това време Motorola не само направи супер телефони под Android, но и ги разкраси и обогати функционално със собствен интерфейс, наречен MOTOBLUR. Днес, когато Windows Phone 7 Series е вече официално представен и знаем някои подробности около него, излиза, че Motorola (ако го хареса) няма да може да остави отпечатък в собствените си телефони под формата на интерфейса MOTOBLUR. Чудно, дали въобще обмислят новата платформа на Microsoft?

 

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer