Началоblog5 мръсни трика на операторите при пренос на номера

5 мръсни трика на операторите при пренос на номера

mrusni-trikove-operator-prenos-nomera2

В последно време се занимавам непряко с пренасянето на номер от мобилната мрежа на GLOBUL към тази на VIVACOM и, вярвайте ми, това е моментът, в който разбирате, че правото ви на дадена услуга не означава, че тя е достъпна за вас просто ей така. При спазване на сроковете процесът би отнел не повече от седмица, което пак не е малко, но е нормално предвид идеята, че става дума за бъркане в абонатни бази, пък и сбогуванията никога не са лесни, нали?

В действителност запазването и пренасянето на номера ви от една мрежа към друга може да продължи от месец до... безкрай, като първият вариант е само в случай, че сте много настоятелни и успеете да се преборите с измислената бюрократщина (тази гадна дума) и мръсните трикове на оператора, от който се опитвате да се отскубнете.

 

5 мръсни трика на операторите
при пренос на номера

1. Управителят го няма. Е, как какво от това?! Да не мислите, че всеки служител в офиса, в който сте отишли има квалификацията и нужните умения за работа с компютър, за да ви съдейства за преноса на номера. Заповядайте след около седмица – в момента е в продължителен отпуск.

2. Идват празници! Ей, кой мисли за пренос на номера в такъв момент, или както казва Любо Нейков в Мисия Лондон: „К’ва виза в 100 часа, ма, пу*ко такава!” Колегите са си в почивка, процедурата ще се проточи още повече, а току-виж се окаже, че са ви изгубили молбичката някъде. Я по-добре заповядайте след празниците.

3. Имате текущ договор, нямате текущ договор. Ах, тая система, колко е объркваща. Може договорът ви да е изтекъл отдавна (без да е бил подновен), но ще трябва да си го донесете, без него не може! Подписали сте преди 4-5 години и изобщо не пазите онази хартийка или нямате представа къде сте я прибрали? Няма проблем, напишете една молбичка свободен стил и ще я пуснат, за да ви издадат копие от несъществуващия вече договор.

4. Щастливи стискате сертификата за преносимост – откраднали сте 2 часа и от този работен ден, за да отидете до офис на новия оператор и сте уверени, че цялата тая лудост съвсем скоро ще приключи... А! Оказва се, че този сертификат, за който сте платили 5 лв. и сте чакали 3 дни настоящия си оператор да ви го издаде, всъщност е просто заявление за сертификат и (о, чудо!) в горния десен ъгъл на листчето липсва уникален номер, необходим на телекома приемник, за да ви впише в базата. Обратно!

5. Подписвате при новия си оператор и питате кога ще сте му пълноправен абонат. Оказва се, че тази процедура вече е адски бърза и още на следващата сутрин картата ще бъде активна. Отчетният период обаче е след 3 дни и ще трябва да платите такса за тях. Какво щеше да стане ако бяхте активирали картата след тези 3 дни? Същото – просто ще изтеглят отчитането с по-предна дата – във всеки случай плащате такса без смисъл. Не, не може да не сте прецакани, не хитрувайте.

 

The verdict - Keep the faith!

И така, преносимостта на номера в България отдавна е възможна, но статистиката показва нищожен брой на възползвалите се от услугата. Вече не се чудите защо, нали? Сериозно – процесът изисква здрави нерви, да сте наясно с процедурата и да сте много настоятелни – повече от нахални и дори груби. Момчетата от настоящия ви оператор ще се опитат да ви замотаят по всякакъв начин, няколко пъти ще искат да ви върнат, а това е големият психологически момент – не се разколебавайте, услугата е ваше право и щом сте решили, ще я получите.

Щом договорът ви е изтекъл, изобщо не е нужно копие от него, нито пък да подавате молби бог знае до кого. Настоявайте веднага да задвижат нещата по издаването на сертификат с уникален номер и че сте отлично запознати с процедурата. Щом след 2 дни ви издадат документа, погледнете дали в горния десен ъгъл действително е отпечатан въпросният номер с много нули.

 

И не забравяйте – при влизане в магазина първо питайте коя от лисиците е управителят.

override_mb

Справки: Ето информацията на всеки от операторите за услугата Преносимост на мобилните номера и как трябва да протече тя... принципно:

M-Tel

GLOBUL

VIVACOM

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer