Samsung #WithGalaxy

НачалоНовиниCanalys: Apple ще бъде номер едно и при компютрите още през 2012 г.

Canalys: Apple ще бъде номер едно и при компютрите още през 2012 г.

1494
Написана от  nixanbal 22 ноември 2011
Canalys: Apple ще бъде номер едно и при компютрите още през 2012 г.

Ако се чудите дали пред Apple стоят още някакви върхове за покоряване – да, компанията все още не е станала лидер на РС пазара. Според последните прогнози от Canalys това ще се случи още през първата половина на 2012 г., когато HP ще бъде изместена от лидерската позиция. Важно пояснение обаче е, че в сметките на анализаторите влизат и продажбите на таблета iPad.

Според Canalys световните доставки на компютри за 2011-а ще достигнат 415 милиона, което е 15% годишен ръст и се дължи най-вече на растящия интерес към таблетите. Само сегментът на таблетите пък ще приключи годината с 59 милиона доставени бройки, 22 милиона от които само за последното тримесечие. Разбира се, лидерът продължава да е iPad, но се очаква новите претенденти Kindle Fire и Nook Tablet също да отчетат добри резултати в САЩ.

HP и Apple ще се борят за челното място още през последното тримесечие на 2011-а, но Apple ще трябва да изчака до пускането на iPad 3, за да изпревари HP.“, казва анализаторът Тим Коулинг.

Дали обаче подобни прогнози са оправдани и коректни предвид факта, че таблетите днес са по-близки като продуктова категория до смартфоните, отколкото до компютрите?

Междувременно анализаторите от Gartner съобщиха, че доставките на компютри (без да се включват таблетите) в Западна Европа са се свили с 11% за последното тримесечие. Q3 на 2011 за HP и Apple завършва съответно с 3.371 милиона и 1.132 милиона продадени РС-та в този регион - разлика, която без участието на iPad не би могла да бъде запълнена за 1-2 тримесечия, нали?

Теленор започва тестове на 5G с две базови станции

На събитие за медии днес пред централния си офис в Бизнес парк София Теленор обяви, че започва тестове на 5G…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer