НачалоНовиниДнес изтича 90-дневната отсрочка за Huawei, очаква се решението на Тръмп

Днес изтича 90-дневната отсрочка за Huawei, очаква се решението на Тръмп

1960
Написана от  nixanbal 19 август 2019
Днес изтича 90-дневната отсрочка за Huawei, очаква се решението на Тръмп

"Изобщо не искам да правя бизнес с тях, защото има риск за националната сигурност", обяви Доналд Тръмп пред репортери в неделя, ден преди крайния срок от 90-дневния период, в който Huawei получи отсрочка и имаше възможност да продължи да работи с Google и други американски компании. "Ще видим какво ще стане. Ще взема решение утре", допълни президентът на САЩ в типичния си стил на водещ на риалити шоу.

Така все още не е ясно в коя посока ще завие очакваното днес поредно решение на Тръмп, но според два източника на Reuters американският департамент по търговията ще удължи 90-дневния период с още три месеца. 

Това би позволило на Huawei да продължи да използва Android и да осигурява ъпдейти по него до 19 ноември 2019 г., както и да търгува с други американски компании.

В дългосрочен план обаче удълженият лиценз не решава проблема генерално и на фона на току-що представената собствена операционна система на китайците, нещата не изглеждат розови за съвместното бъдеще на Huawei и Google. 

Припомням ви, че през май тази година САЩ постави Huawei в т.нар. "черен списък", с което им забрани да търгуват с американски компании без специален лиценз. Няколко дни по-късно американското правителство облекчи условията за срок от 3 месеца.

Очакваме новото решение да бъде оповестено по-късно днес, тъй като на 19 август изтича първоначалният 90-дневен период. 

Google прекъсва бизнес взаимоотношения с Huawei заради черния списък на Тръмп

След като тази седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп добави Huawei към черния списък компании, с които страната не може…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer